Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Durmuş Deveci’nin daveti üzerine, geçtiğimiz hafta ziyarete gittik; dostum, yolarkadaşım İbrahim Gülsu kardeşim hal hatır sorduktan sonra, üniversitemizingelişimi ve ihtiyaçlarını bizlere hocamız detaylı anlattı. Öğrencilerin bursmeselesi, yeni bölümlerin açılması, fiziki alt yapının tamamlanması konusundaKahramanmaraşlıların desteğini istedi. İletişim Fakültesini açmak istedikleriniancak öğretim görevlisine ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler. Sonra yerelbasında, köşe yazarları ile de bir araya gelmesi gerektiği üzerinde durduk. İşdünyasının ara eleman sıkıntılarını dillendirdim.  Yaklaşık bir saatlik sohbet sırasındakafamdaki soruların bir kısmına cevap buldum. Umarım, önümüzdeki günlerde yinebir araya gelip, fikirlerimizi karşılıklı olarak paylaşır ve çok sevdiğim bukentte katkılarımızı ve tekliflerimizi sunarız.

Sonrasında konuyu bilenlerle konuştum ki onlarınfikirlerini sizlerle paylaşacağım, diyeceğim şu ki, üniversitemizden istenenbeklentileri alabilmek için, mutlaka şehrimizin sivil toplum örgütlerinin ve işadamlarının desteği gerekli. Tabi bizlerinde…

Evet, anlaşıldığı üzerine bu günkü konu üniversitelerin,şehirlere katkıları, İnşallah! Faydalı bir yazı olur.

 

ÜNİVERSİTELERİN MİSYONU

Tarihi gelişim içinde üniversitenin temel amacı kültürügeliştirmek ve yaymaktı. Zamanla bu amaca farklı meslekler için gerekli olanteknik bilgileri sağlamakta eklendi, yani üniversitenin ele aldığı bilgibilimsel bilginin yanı sıra kültürel bilgiyi de içermekte.

Üniversitesadece bilgi üreten bir kurum değil, aynı zamanda toplumun kültürelunsurlarının da korunduğu, geliştirildiği bir ortamdır.

Bu yüzyılda gelişmiş toplumlar da üniversitelerin önemlikatkıları olması gerekiyor. Çünkü artık yatırım, makineler, teknik ve araelaman ihtiyacı üniversitelerden karşılanmakta… Bu bağlamda üniversitelerkentlerin aklı, kılavuzu olmalı.  

Bediuzzam, “ Bilgi en büyük güçtür, bilgiyi elinde tutan,kuvveti de elinde tutar” diyerek bilgi toplumların üstünlüğüne dikkat çeker.Aslında çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak ancak bu yolla mümkünolmaktadır.

“Aslında üniversiteler akademik, merkezlerdir.Kuruldukları bölgenin ya da illerin temel sorunlarına parmak basar, tabi kiçözümlerini de, bu sebeple gelişmekte olan ülkelerin geniş kırsal alanlarınaüniversiteler kurarak daha fazla ekonomik fayda sağlayabileceğini iddiaetmektedir (Phelps, 1998: 149–158).

Phelps’inçalışmasında da değinildiği gibi, üniversiteler kuruldukları yörenin ekonomikgelişmişliğine önemli katkılar sağladıkları gibi, aynı zamanda yörenin sosyalyönden de gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadırlar. “Üniversiteleröncelikle yöredeki insanlara eğitim ve öğretim hizmeti verirler.

İkincisi, kütüphane, spor tesisler ve sosyal hizmetlergibi hizmetleri üniversite öğrencilerinin yanı sıra, yöre insanlarına dagötürmeleri gerekir. Üçüncüsü, üniversiteler yöre sanayisi için araştırma veinceleme yapmanın yanı sıra, danışmanlık görevlerini de yerine getirmelerigerekir.

Dördüncüsü, bütün akademik personelin yöredeki sivilişlerde aktif olmaları, belli bir gayret içinde olmaları ve ilgi duymalarıgerekir.

1960’lı yıllardan bu yana birçok Avrupa ülkesinde yükseköğretim kurumları bölgesel kalkınma aracı olarak görülmüş ve gelişmemişbölgelerde yaygınlaştırılmıştır (OECD, 1982).

Çünkü bu kurumların bulundukları bölgeleri çok yönlüetkileyecekleri beklenmiştir. Özyaba, erişim, 26.12.2007)

Sonuç olarak, üniversitelerden beklentilerimiz yüksek,Kahramanmaraşlı, rektörlüğümüzden kültürel katkının yanı sıra, şehrimizintrafiğinden tut, eğitimine varana kadar destek bekliyor. Tabi bizlerde yukardayazdığım gibi üniversitemize destek olmalıyız.

Atalar ne demiş, “El eli yıkar, el de yüzü yıkar”

Kalın sağlıcakla.