Uluslararası, ulusal ve yerel boyut olarak tanımlarsak, bunagöre geride bıraktığımız yılın değerlendirmesini yapabiliriz.
Runnymede Vakfı bundan 20 yıl önce “İslamofobi: Hepimiz içintehdit “raporunu yayınlamıştı.
Kelime, ne o zaman ne de şimdi meseleyi ifade etmeye yeterliolmasa da bugün artık; Müslüman olmayan kişiler arasında Müslümanlara ve İslamideğerlere yönelik, düşmanlık sergileyen söylemleri eylemleri ve yapılanlarıifade etmek için kendi aralarında kabul görmüş bulunuyor.
İslamofobi yalnızca uluslararası ilişkilerinin konusu değil,aynı zamanda Müslüman toplulukların azınlık olarak yaşadıkları batı ülkelerininde bir iç meselesi.
İslamofobi, teriminin ifade ettiği inanç ve davranışlarınbir kısmı yüzyıllardır mevcut. Diğerleri ise nispeten yeni ve özellikle kaydadeğer sayıda Müslüman nüfusunun; Batı ülkelerinde yaşamaya başladığı ilk kuşakişçi kafilesinin gittiği 1970‘li yıllardan itibaren ortaya çıkmış bulunuyor.
Son yıllarda veya geçtiğimiz yıl içerisinde İslamofobi kendiarasında da ayrımcılığı seçmiş bulunuyor.
Örneğin Suudi gurubuyla birlikte olan bazı Arap ülkesi,karşı tarafında Türkiye, İran ve Katar var.
Bunun sonucu olarak ta Müslüman ülkeler birbiriyle sorunluhale gelmiş durumdalar. Bundan Ülke olarak; komşularda kaynayan cadı kazanından bizde nasibimizi almış bulunuyoruz.
Müslüman ülkelere destek verirken de Başta ABD ve birçokbatı ülkelerini blok olarak karşımıza almamızın en büyük nedenlerinden debirisi olarak karşımızda duruyor.
Bunu ekonomik, sosyal, kültürel vs. boyutlarını da buradazikretmeye gerek yok.
Şimdi gelelim ulusal boyutuna:
Bu coğrafyada yaşamanın elbette olumlu veya olumsuzsonuçları bulunmakta, olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna rağmen Türkiye birçokbüyük yatırımları gerçekleştirmiş veya gerçekleştirmekte olduğunu tüm ülkelerbiliyor. Bunu burada saymakla da bitiremeyiz. Aynı zamanda ihracatını vebüyümeyi sürdüren bir ülke olarak tüm karşıtlar bunun farkında bulunmaktalar.
Kahramanmaraş ta 2017 yılının nasıl geçtiğine gelince:
İlimizde genel olarak sakin ve huzurlu bir yılı geridebıraktık. Büyükşehir olmasıyla birlikte hizmet noktasında büyük yatırımlargerçekleşiyor. Osmanlı veya cumhuriyet döneminden bu yana büyük yatırımlaraimza atılmış durumda. Göksun yolunun büyük bir kısmı bitirildi. Tüneller ve viyadüklerintamamına yakını ulaşıma açıldı. Kayak merkezi tamamlandı hizmet vermesi içinkarın yağması bekleniyor… Şehir içinde birçok yerde köprülü kavşak yapıldı birkısmının yapımı devam ediyor. Kentsel dönüşüm biraz yavaş gitse de devam ediyor.Kuzey çevre yolu, atık su arıtma tesisi gibi hizmetlerle Büyükşehir belediyesi baştaolmak üzere tüm ilçe Belediyeleri de birbirleriyle yarış içerisinde bulunmaktalar.
Neredeyse hizmet noktasında birbirlerinin rakibi olmadurumundalar.
Tarihi konaklar ve Tarihi kapalı çarşı restore edildi. Yerlive yabancı turiste kapıyı açamadık. Çünkü Turizm konusunda yeterli yatırımlaryapılamadı. Örneğin; Germenicia’dan hala bir haber yok.
Trabzon bulvarının bir kısmı tek yönlü trafiğe kapatılsa datam olarak sonuç vermiş değil. Bu kez deAzerbaycan Bulvarı kilitlenmiş durumda…
Velhasıl Yerel manada ilimizin eksisini ve artısını birazdeğinmiş olduk.
Daha yapılacak çok işimiz var. Yatırımların büyük bir kısmı 2019 yılındabitirilmesi hedeflenmektedir.
Sonuç olarak eski yılda genel olarak kaygı verecek olumsuzbir gelişme olmadı, diyebiliriz.
Bir yılı da bu şekilde geride bırakmış olduk.
Yeni yılın ülkemize, insanımıza, mutluk getirmesi dileğiyle.