24 Haziranda yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerindensonra insanlarımızın büyük çoğunluğu yeni kurulacak Hükümet modelinde “HangiKahramanmaraşlı yer alacak?” sorusu ağır basıyor.
Bu beklentiler giderek artıyor. Seçimlerde CumhurbaşkanıSn. Recep Tayyip Erdoğan ‘a verilen oylar ortalamanın üzerindeydi. Çünkü “İnsanlarımızdaTayyip tutkusu var. Ak Partiye verilen oylarda bir miktar düşüş gösterdi.
Şimdi seçimleri geride bıraktık. Birçok siyasilerinyaptığı açıklamalarda yerel seçimlerin öne alınacağı bir şekildeseslendirilirken, hükümet kanadından yapılan açıklamalarda yerel seçimlerinzamanında Yani 31 Mart 2019 yılında yapılacağı söyleniyor.
Ancak 9 Cumhurbaşkanı Merhum Süleyman Demirel’in bir sözüaklıma geldi. “Türkiye’de 24 saat çok uzun bir zamandır.” demişti. Onun içinyarının ne olacağını kestirmek şimdiden bir hayli zor.
Bir bakarsınız sabah yeni açıklama olur. Yerel seçimlerbu yılın Kasım ayında yapılacağı kararı çıkar. Bazı hukukçular hukuka aykırıdese de bunun hiçbir önemi yok. Ohal devam ediyor. KHK kararı ile seçim öne alınılırmı? Yoksa Anayasa değişikliği mi gerekecek? Onu zaman gösterecek!
Tabi ki bunun ekonomik ve siyasi boyutunu unutmamaklazım. Tüm parti liderleri seçime hazırız deseler de…
Bu tip haberler veya açıklamalar bizlerde artık sürprizolarak karşılık bulmuyor… Olabilir diyoruz.
Ülkemizinbulunduğu şartlar doğrultulusunda, ivedilikle seçim atmosferinden çıkmasıgerekiyor.
Gelgelelim bir başka konuya; Bir tarihte Başbakan AhmetDavutoğlu döneminde %70’in üzerinde AKpartiye oy veren illere bakanlık verileceğini açıklamıştı… Buna karşılık olarakMahir Ünal Kültür ve Turizm Bakanı olmuştu! 10 ay gibi kısa bir süre bakanlık yaptı… Ünal, turizm ile ilgili birhayli yatırımların önünü açtı. Keşke uzun süre bakanlıkta kalsaydı… Olmadı…Ardından yeni kabinede Veysi Kaynak bu kez başbakan yardımcısı oldu. Bu bakanlıktanda ilimiz bir hayli yatırımları elde etti!
Şimdi uzun yıllar uğraş verilerek elde edilen başkanlıksistemi var. TBMM meclisinde 8 Temmuzda CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan ve 600 milletvekili yemin edecekler. Ardından yeni kabine açıklanacak.
Bu konuda nasıl bir pozisyon almamız lazım? İş dünyası tarafından bir çalışma yapılıyormu? Bunu bilmiyoruz. Ben şahsen tahminetmiyorum. Biz oyumuzu kullanırız. Attığımız oyun arkasına düşüp de bize birbakanlık verin deme alışkanlığımız olmadı günümüze kadar. Her şey biter yerliyerine oturur daha sonra Ticaret ve Sanayi odasında bu konular tartışmayaaçılır. O zaman atı alan Üsküdar’ı geçmiş olur.
Hâlbuki iş dünyası bir araya gelerek bir bakanlığın bizeverilmesi için kulis yapılabilirdi.
Kahramanmaraş istihdamıyla ve üretip ihracatıylaülkemizin 16’ncı ekonomisine sahip. Bunun karşılığında, ilimizin geleceği ile ilgili,çalışma diye bir işlevimiz yok. Keşke Komşumuz Gaziantep gibi olabilsek iyiolmaz mıydı? Kahramanlık isminin bize ayrı algı oluşturduğundan, ilimizingeleceği açısından aktif olamıyoruz.
Örneğin Mahir Ünal, Celalettin Güvenç, Ahmet Özdemir veSefer Aycan gibi hem bürokrasiden hem de siyasetten gelen milletvekillerimizvar.
İnşallah Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan vicdana gelirde “Bir Bakanlıkda Kahramanmaraş’a verelim” der. İşte o zaman sürpriz olur.Bu sürpriz karşılığında A takımında yerimizi almış oluruz.