“Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.” Atasözünün karışlığı, darıltmış, gücendirmek istemediği iki şeyden birini tercih etme durumu. Şimdi yaşamakta olduğumuz 17gün tam kapanma durumu...
Kimileri için çok hızlı, kimileri için çok yavaş geçen zamanın getirip götürdüklerini saymak ve sıralamak gerçekten çok güçtür. Benzerliklerden çok ayrılıklar ve aykırılıklar taşıyan zaman süreci “değişik tablolar” sergisi gibidir. İnsanı mutlu eden üzen, düşündüren ve duraksamalar içinde bırakan, olaylar oluşumlar, olumlu ve olumsuz yanlarıyla etkileyen bu durumlarla tutumlar, duyuru ve düşünce özgürlüğünün doğal yansımalara sonuçları olsa bile yaşamı aydınlatıp gölgelememesi önlenemiyor.
Saatler, günler, aylar ve yıllarla sınırlandırılıp ölçülen zamanın soyut bir ortam olduğu tartışılamaz.
Olanda” hayır, olmayanda da “Bu düsturun biraz, içselleştirilmiş bir kültürün içinden geliyoruz. Olan ya da olmayan şeyler canınızı biraz sıksa da böyle!
Hayatın değişik alanlardaki değişik dikenli bölgelerinde gezinirken; dikeni ezerken de, diken ayağımıza battığında da duruyor ve düşünüyoruz. Düşünmediğimizde oluyor elbet. O kadar düşünsek zaten düşünmekten adım atmaya fırsat bulamayız!
Kovid -19 la tanışalı bir yılı geçti. Birkaç kısıtlama fayda vermeyince şimdi tam olarak kapandık.
17 gün evdeyiz bazı sektörler bu salgından zarar görmese de genel olarak küçük esnafın zarar gördüğünü inkar edemeyiz. Bugün Kahramanmaraş ‘ta binlerle ifade edilen küçük çapta işyeri bulunmaktadır.
Bu kapanma sıkıntıları da beraberinde getirdi. Örneğin kapanmadan istisna tutulan iş yerleri var. Bunun başında, gıda ile uğraşan işyerleri bulunmakta. Geride kalan işyerleri ödeme ile ilgili büyük sıkıntı yaşamaktalar. Örneğin Bankalar, SGK, vergi dairleri mesai yaparken, işyerlerinin nasıl ödeme yapacağı sorusu gündemde. STK, iktidarla birlikte çare aramaktalar. Devlet Vergi Ödeme sürecini 31 Mayıs’ kadar uzattı.
Gelir ve kurum geçici vergisi ile tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 31 Mayıs Pazartesi gün sonuna kadar uzatıldı.
Ancak işverenlerin çözüm önerileri olarak; Devletin alacağının ve diğer ödemelerin ertelenmesi, kapanan işyerlerine daha çok destek verilmesi gibi önerileri var...
Sayın Cumhurbaşkanı son açıklamalarında bazı desteklerin yapılacağını açıkladı. Bunun yeterli olmadığı da bir gerçek ama… Ülke ekonomisinin de durumu belli…
Fabrikaların bu yasaktan ayrı tutulması elbette tam kapanmayı yeterince yerine getiremiyor.
Ancak; milyonlarca çalışan insanlarımız var. Bunlar çalışacak üretecek ve ihraç edeceklerdir. Yoksa tüm sektörleri de, içerisine alacak bir tam kapanmanın mümkün olmadığını da bilmemiz lazım.
En iyisi mesafe, maske ve temizlik konusuna daha çok dikkat edeceğiz.
Bu konunun siyaset malzemesi yapıldığını üzülerek görüyoruz... Eskiyi güncellemenin hiçbir faydası yok. Bir an önce yerli aşının bulunması çare olarak önümüzde duruyor.
Aşı üretiminde yabancı değiliz. Zamanında birçok aşı üretimi yapılmış ülkemizde.