Nedir bal tefsiri? Bu hususta türlü rivayetler vardır.Birbirine yakın anlatılardır bunlar. Öncelikle şunu belirteyim: "Baltefsiri" adı altında nakledilen bu rivayetler İslâm'ın temel kaynaklarındayer almamaktadır. Tevatürdür bu anlatılanlar. Yakıştırmadır.

.

Buna karşın bal tefsirine öyle kutsiyet atfedilir kişaşılasıdır. Güya Allah Hz.Muhammed’e demiş ki:

-Ya Habibim senin ümmetinden her kim bu bal tefsiriniüzerinde taşır, okur, okutur, yazar, yazdırır ve din kardeşine hediye ederse okuluma iki yüz peygamber sevabı veririm.

Hz. Peygamber de diyesi ki:

- Benim Ümmetimden her kim bu bal tefsirini kendine virtedinip üzerinde taşır, her gün okur veya dinlerse kat'iyen dünya darlığınadüşmez. O kulunu kaza ve beladan Cenabı Hak muhafaza eder. Ölürken hüsnüşahadetle ölür. Ahirete imanlı gider.

.

Böyle söyleniyor da İslam’ın temel kaynaklarında böylebir husus yer almıyor. Bunu bir kez daha hatırlatıp bal tefsirine geçelim.Muhtelif rivayetlerden birine bakalım:

Rivayet edilir ki Hz. Ali bir gazadan dönmüştü. Hz. EbuBekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman ;Hz. Ali'nin evine onu ziyarete geldiler. HzMuhammet ve eşi Hz. Ayşe de ordaydı. Selam verip selam aldılar:

-Gazan mübarek olsun, ey Allah'ın aslanı! dediler.

Teşekkür etti Hz Ali arkadaşlarına. Memnun kaldı. Hz.Fatma, kalaylı bir tas içinde bal şerbeti ikram etti konuklarına. Balşerbetinin üstünde ince bir kıl vardı. Hz Fatma bu kılı görmedi ki ala . Hz.Ebubekir kılı almak üzere davrandı . Hz Ömer ise kılı aldırmadı ona ve dedi ki:

- Bizler Hz. Zişan'ın velileriyiz. Belki Hz. FatımatüzZehra bizleri tecrübe için bu kılı koymuştur. Aramızda bunu tevil edelim.Münasip midir?

-Münasiptir.

Tevil etmek, bilindiği gibi söz ya da davranışa başkaanlam yüklemek demektir.

İlk sözü Hz. Ebubekir aldı. Dedi ki:

-Rasûlullah nurludur bu tastan /Rasûlullah ile konuşmaktatlıdır bu baldan/ Rasûlullah’ın sünnetini yerine getirmek incedir bu kıldan

.

Sıra Hz. Ömer’e geldi. Hz.Ömer’in yorumu:

-İman, nurludur bu tastan / İman getirmek tatlıdır bubaldan/ İman ile gitmek incedir bu kıldan

.

Hz.Osman aldı sözü:

-Kur’an-ı Kerim nurludur bu tastan /Kur’an-ı Kerim okumaktatlıdır bu baldan /Kur’an-ı Kerim’in buyurduğunu tutmak incedir bu kıldan

,

Hz.Ali de şöyle tevil etti:

-Misafirin yüzü nurludur bu tastan/ Misafir ile yemekyemek tatlıdır bu baldan /Misafirin hatırını yerine getirmek incedir bu kıldan

.

Hz. Ayşe şöyle yorumladı:

-Zevc (koca)nın yüzü nurludur bu tastan / Helâli (hanımı)ile söyleşme tatlıdır bu baldan /Helâlin hizmetini yerine getirmek incedir bukıldan

.

Hz.Fatıma dayanamadı:

-Kız çocuğunun yüzü nurludur bu tastan /Annesini-babasınısever olması tatlıdır bu baldan /Kız çocuğunun ayıpsız evlenmesi incedir bukıldan

.

Hz. Muhammet yorumları dinledi. Noktayı koydu. Buyurduki:

-Ümmetimin yüzü nurludur bu tastan /Ümmetim için şefâattatlıdır bu baldan /Şefâatin kabul olması incedir bu kıldan

.

Ben de bir yorum ekleyeyim. Bu tefsir de benden olsun:

“Dost meclisinde gülüp söyleşen canlar nurludur bu tastan/ Bildiğini söyleyip bilmediğini bilmek tatlıdır bu baldan / Sıra saygı gözetipHakka riayet incedir bu kıldan”

.

Noktayı koyacaktım. Kızım Yağmur okumuş "BalTefsiri"ni ayak üstü:

-Bir yorum da ben yapabilir miyim babacığım, dedi.

-Hadi, yap bakalım.

İşte Yağmur'un yorumu:

-Babamın yüzü nurludur bu tastan / Elinden yediğimtatlıdır bu baldan/ Evimizin huzuru incedir bu kıldan.

Ve Yağmur sordu:

-Nasıl olmuş babacığım?

-Güzel olmuş kızım, dedim.

Bence güzel. Peki "Sizce nasıl?" deyip noktayıkoyuyorum.