Dünya Ekonomik Forumu tarafından Küresel Riskler Raporu'nun 2020 versiyonu yayımlandı. Takip edenler bilirler Dünya Ekonomik Formu İsviçre'nin Davos kasabasında toplanır, son toplantı bu yılın başında 21-24 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleşti. 2021 toplantılarının hazırlıkları da sürüyor… 2020’de öne çıkan bazı değerlendirmeler şöyle olmuştu ki kendi raporlarından olduğu gibi veriyorum:
- Gerçekleşme olasılığına göre sıralanan risklerde öne çıkan ilk 5 riskin tamamı çevre ve iklim değişikliği ile alakalı. "İklim Değişikliğinin Önüne Geçmede Başarısızlık" etkisi en büyük olacak risklerin başında geliyor. Rapor, devletleri ve organizasyonları iklim gerçeklerini fark etme ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş yapma konusunda uyarıyor.
"Büyük güçler arası ekonomik çatışma" en büyük ekonomik riskler arasında gösteriliyor. Bu tür belirsizlik ya da tansiyonlar, küresel olarak yatırım ortamını 2020 yılında olumsuz yönde etkileyebilir.
- Rapora göre, tüm bu risklerin yanında bazı fırsatlar da var. Özellikle teknolojiyi iklim değişikliği konusunda bir çözüm aracı olarak kullanma noktasındaki fırsatlara değinen rapor şöyle bir örnek veriyor: "Yakın zamanda bir start-up, yapay zekayı ve aynaları kullanarak güneş ışığından endüstriyel faaliyetlerin ihtiyacını karşılayacak kadar ısı elde etmeyi başardı."
İKLAM DEĞİŞİKLİĞİ, ÇEVRE SONRASI EKONOMİ
Bu toplantıda birçok kişi konuşmalar yapmış, bunları tek tek okudum ve sonrasında katılımcılardan dünyamızda önümüzdeki 10 yıl içinde olasılıkla en önemli 5 risk sorulmuş. Onlarda şu şekilde bir sıralama yapmışlar.
“Aşırı hava olayları (ör. Seller, fırtınalar vb.)
İklim değişikliğini azaltma ve adaptasyonun başarısızlığı
Büyük doğal afetler (ör. Deprem, tsunami, volkanik patlama, jeomanyetik fırtınalar)
Büyük biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem çökmesi
İnsan yapımı çevresel hasar ve afetler
Önümüzdeki 10 yıl içinde etki şiddetine göre en önemli 5 risk maddeler halinde gösterilmiş:
“İklim değişikliğini azaltma ve adaptasyonun başarısızlığı
Kitle imha silahları
Büyük biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem çökmesi
Aşırı hava olayları (ör. Seller, fırtınalar vb.)
Su krizleri
Kısa vadeli riskler: 2020'de bir riskin artacağını düşünen katılımcıların yüzdesi:
Ekonomik çatışmalar =% 78,5
İç siyasi kutuplaşma =% 78,4
Aşırı sıcak dalgaları =% 77,1
Doğal kaynak ekosistemlerinin yok edilmesi =% 76,2
Siber saldırılar: altyapı =% 76,1”(Kay. Dünya Ekonomik Formu Risk Raporu)
Bu bilgileri niye yazdım, yani bizim insanımıza bu bilgileri aktarmanın ne faydası olacak ki? Diyenler olabilir, ancak adamların raporları da öyle boş değil. Ancak, bu raporları doğru okumak gerekiyor.
Doğru bir iklim değişikliği görülüyor, gıda krizi kapıda işte Ayçiçek yağının fiyata ortada, kuraklık olunca fiyatlar arttı. Peki biz ne yapıyoruz? Çarelerimiz var mı? İnsanlık kendi bindiği dünya gemisine delik açmış, yakında gemi batacak. Yani böyle giderse dünyanın sonu gelecek.
Risk gelecekte ortaya çıkması muhtemel fırsatlar ve tehditler olarak ifade edilir. Risk yönetimi ise, işletmenin hedeflerini yerine getirebilme gücünü etkileyen potansiyel riskleri belirlemek ve daha sonra bu riskleri kurumun kendi içinde yönetmesi gerek. Risk yönetim sürecinin en önemli aşamalarından birisi de risk raporlamadır. İşte rapor ortada, çözüm ne?
Görülen o ki, iklim değişikliği sürecek (yine de Allah bilir) hiç olmazsa biz toprağımıza sahip çıkalım. Ama nerede? Kuzey Çevre yolunda küçük bir bağımız var, zaman zaman ormanın içine yürüyüş yapıyorum, orman o kadar kirlenmiş ki, üç beş kişinin yapacağı bir temizlik değil. Yani insanlık kendi eli ile kendi sonunu hazırlıyor. Bakalım 2021 Davos’ta hangi kararlar alınacak, sahi biz Müslümanların niye bir ‘Davos’u yok? Biz bu dünya da yaşamıyor muyuz? Sahi ne zaman bir araya geleceğiz…
Kalın sağlıcakla.