Rıfat Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz hafta ilimize gelerek KMTSO ve KMTB yönetim kurulu ve komşu illerden gelen Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası Başkanları ve yönetim kurullarıyla yaptığı toplantıda önemli mesajlar verdi.
KMTSO salonunda yapılan toplantıya Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Bürokratlar, İş Dünyası ve özel sektörün ilgi odağı oldu.
Özellikle ülke ekonomisindeki gelişmeleri ve geleceği yorumladı.
Bunlarla da yetinmeyip 2023 yılına ait hedefleri irdeledi.
2002 yılında aldığı TOBB başkanlık görevini tam anlamıyla yerine getiren Rıfat Hisarcıklıoğlu; mücadeleci, girişimci ve uzlaşmacı bir yapıya ve başarılı bir vizyona sahip.
Gençlerimizin girişimci olmalarını salık verirken öğretim sistemindeki sıkıntıyı dile getirerek şöyle konuştu;
“Artık meslek liselerine önem vermeliyiz. Bizim daha çok ara yetişmiş elemanlara ihtiyacımız var. Nitelikli insan kaynağı ve güçlü alt yapısıyla nitelikli insan kaynağı yetiştirme, nitelikli bilgi ve bilim üretme konusunda iddialı, açık bilim ve açık erişime önem vermeliyiz”
Bir saate yakın süren konuşmasında hiç siyasete girmedi.
Soru cevap bölümün de de hep yumuşak tavrı ile olumlu cevaplar verdi.
STK’ların etkin ve verimli çalıştıklarında neler yapılacağını bizlere örneklerle açıklayarak, “STK lar yatırım yapmalı, insan eğitmeli ve ülkenin geleceğini yönlendirecek siyasetçi profilini oluştura bilmeli. TOBB ‘a bağlı olan odalar demokratikleşme ve demokratik toplum oluşturma sürecine katkı sağlıyorlar ve Sorumlu vatandaşlık anlayışının, toplum içinde yaygınlaşmasına destek veriyor. Toplumsal sorunların çözümünde önerilerle çözüm aramayı düşündürüyorlar” dedi.
“Günümüzde Odalarımızın Ticaret ve Sanayi dışında yeni sorumluluk alanları oluşturdukları ve bu alanlarda projeler geliştirip uygulamaya koydukları diğer bir gerçek. Yenileyen bir anlayışla hareket etme imkânı sağlıyoruz.”
Çağımızda kalkınmanın yolu:
Çağımızda kalkınmanın yolu bilgi ve teknolojiye dayalı ekonomi modellerinden geçmekte, bu modelleri hayata geçirmek ise bilginin, üretimin,bilginin korunması, katma değeri yüksek ileri teknolojik ürünlere dönüşmesi ve bu ürünlerin dünya ile buluşturulması süreçlerinin işler hale getirilmesi ile mümkündür. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin, patentlerin üniversiteden sanayiye teknoloji transferlerinin makroekonomik etkileri özellikle gelişmiş ekonomilerde öne çıkmaktadır. Çağımızda araştırma –geliştirme faaliyetlerine yapılan yatırımlar, bir gelişmişlik göstergesi olduğu gibi, sürdürülebilir kalkınmanın da ön koşuludur. Hal böyleyken, üniversitelerde de bilimi yalnızca bilimsel ilgi adına yapan, içine kapanık, üniversite istemiyoruz.
Özetlediğimizde: Ülkemiz lider nitelikli insanlarını sayısını çoğalttıkça ülkenin ticarette, sanayi de, turizmde, eğitimde, kültürde ve ihracatta gelişmesi daha hızlı olacaktır, derken:
Proje üreterek insanlarla kaynaşarak dertlileriyle dertlenerek geceyi gündüze katarak oluyor..
Onun için Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu alanda örnek bir lider profilini çizerek geleceğe model olacak olan farklı bir kişilik sergiliyor.