Okumak, insan olmak nedir? Okumayla, insan olma arasındanasıl bir bağlandı var? Diye bir soru yönetsem, birçok cevap alırız zannediyorum…

Okumak, insan için en etkili öğrenme yoludur şüphesiz. Şunusöylemek istiyorum, okuyarak yetişmiş bir toplum, başarılı ve güçlü olacaktır.İşte bizim en büyük eksiğimizde burada…

İnsan beyni okuyarak beslenir ve bilgiler güçlenirmiş.Okuyan insanların farklı bakış açıları vardır. Kelime dağarcıkları yüksektir.Bilgi edinme istekleri vardır…

Kitap okumak, düşünceleri besler ve güçlendirir. Tıpkıbir pusula gibi insana yol gösterir. Kitap okumayı sevenler genel kültürbakımından da üst seviyelerdedirler. Genel kültür, toplumca önemsenen ve saygıduyulan bir değerdir bilirsiniz. İşin özü okumak, hele hele Rabbinin(cc) adıylaokumak, insan olmaktır.  Bunun için ilkkutsal emir, okumaktır. İkra tek başına bir emir değildir, dikkat ederseniz. Allah(cc) için okumak gerekiyor ki ancakböyle yapanlar insanlığa hizmet edenlerdir.

Yoksa niceinsanlar kitap okur, okuduğunun kendilerine faydası da yoktur. Onlarüzerlerinde kitap yüklü eşekler gibidir….

 

İNSAN OLMAK

İnsan olmak dedim de, aklıma D. Ali Daşçı’nın haftabaşında kaleme aldığı yazısında ki, enteresan bir değerlendirmeyi de sizlerlepaylaşmadan edemeyeceğim. Diyor ki, “İnsan olduğunu ne zaman anladın, diye bana sorsanız; hayatta bu kadarzor soruyla hiç karşılaşmadığımı söyleyebilirim. Zaman zaman insan olduğumuhissettim, ama bu soruya son noktayı koyabildim mi? Sanmam…

Yazısının son kısmında da; “ İlk defa biyolojikvarlığımın kıyılarında dolaşırken dehşete kapıldım!  İnsan olduğumu ne zaman hissettim? Evrenselgerçekliğin olmadığı, olamayacağı; fakat evrensel bir Hakikat’in mutlaka varolduğunu biraz anladığım zaman.

Benim içimi yakan iki şeyi, nefs ve şeytanı, İslamformülü etrafında birleştirip ruhumun barışını sağlarsam, Hakikat’in kapısındaiçeri girer, insanlığımı hisseder huzur ve afiyete kavuşmaz mıyım? Her şeyinbir formülü var da, İNSAN olmanın, İNSAN kalmanın ve dünyayı İNSAN olarak terketmenin bir formülü olmaz mı?

 

KENDİNİ BİLMEK

İnsan olmanın en kestirme yolu kendini bilmektir. Kendinibilmek için kelimelere(güzel ahlaka) sahip olmak gerekir. O kelimeler, zamanlakayıtlı ise sen kendi gerçeğin içinde boğulup gidersin. Zamanı aşan, hattazamanlar üstü kelimelere sahipsen, işte o zaman Hakikat’i kıyısından yakalarsınve sonsuz yolculuğuna İNSAN olarak çıkarsın. Gerisi mi? Çöp bile değildir.”

Evet, insanı kendini bilmesi, haddini ve hakkını bilmesikadar, başkalarının hak ve hukukunu da bilmeli.

Şunu söylemekistiyorum, insan olmak kolay değil. Nefsini hesaba katacaksın, kalbini temiztutacaksın, aklını doyuracaksın. Mideden girene, çıkana dikkat edeceksin.Çevrene duyarlı olacaksın velhasıl kelam, kendi sorumluluklarına yerinegetirip, üzerine aldığın bütün rolleri en iye şekilde oynaman gerekiyor.

Bu süreç kolay değil, zor da değil. Çünkü Allah kimseye altındankalkamayacağı bir yükü yüklemiyor. Yeter ki, siz haddinizi bilin.

Konunun özü şu,okumak ibadettir. Allah’ın emridir, tıpkı namaz kılmak, oruç tutmak gibi…

Tabi insan aynı zamanda öğrendikleri ile doğru orantılıyaşamak zorundadır da; bunu yaparken de yine Rabbin rızasını gütmemesigerekiyor. Hani derler ya ilmiyle amel etmek, din muameledir, işte bu temelışığında hayat sürmeli.

Biz Müslümanlar işte bu noktada hatalar yapıyoruz. Bundandolayı da başımıza gelmedik sıkıntı kalmıyor.

Ev et, ilim farzdır. Nasıl kıldığımız namaz bizi kötülüklerdenalı koymadığında, namaz olmaktan çıkıyorsa, öğrendiğimiz ilim de bize doğru biryaşantı sunmuyorsa, o ilimde ilim olmaktan çıkar…

Şöyle bir etrafınıza bakın, ilmiyle amel edenler, nekadar da nur yüzlü!

Zannederim mesele anlaşıldı, hadi kalın sağlıcakla.