Kahramanmaraş, turizm adına birçok potansiyeli barındırmaktadır.

Kahramanmaraş UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Eshab-ı Kehf Külliyesi, Malik Ejder, cami ve türbeleriyle İnanç Turizmi,

Ekinözü içmeleri ve ılıca gibi jeotermal kaynaklarıyla Termal/Sağlık Turizmi,

Başkonuş, Yavşan yaylaları, Uludaz Tepesi, Yeşil Göz, Döngel Şelalesi, Yedi Kuyular, Menzelet Barajı, Andırın Kaleleri, Germenicia Antik Kenti, Pınarbaşı, Ceyhan Nehri gibi birçok alanlarıyla Eko Turizm,

Necip Fazıl, Aşık Mahzuni gibi ülkenin en büyük yazarlarına, ozanlarına ev sahipliği yapmasıyla- edebiyat şehri olarak- ve sim sırma işlemeciliği, oymacılık, bakırcılık, yemenicilik, vs. el sanatlarıyla Kültür Turizmi,

Beyliklerden gelen zengin mutfak kültürü ve dondurması ile Gastronomi Turizmi

Bu zenginliklerle Ortadoğu’dan Avrupa ve Uzakdoğu’ya kadar birçok coğrafyadan turistin ilgisini Kahramanmaraş’a yoğunlaştırmak mümkündür. Bu anlamda Yedi Kuyular Kayak Merkezi, Şairler Tepesi, Ali Kayası Cam Teras ve Turizm Tesisleri, EXPO 2023, Başkonuş Yaylası’na, Döngel Şelalesi civarına yapılan tesisler şehrimizdeki vizyon projelerden sadece bir kaçıdır ve şehrin turizmine büyük katkı sağlamaktadır.  Yine özellikle son günlerde Gastronomi Turizmi adına yapılan çeşitli festivaller, yarışmalar Türkiye’de bu minvalde daha görünür olma, bilinirliği arttırmak adına dikkat çekmektedir.

Fakat bunların yanında, eksikliği hissedilen konular bulunmaktadır. Kahramanmaraş İli Turizm Strateji Eylem Planı (KİTSEP) 2020-2024 çalışmaları sırasında ilin turizm paydaşlarından, bazı turistik unsurların yeterliliği-5 üzerinden- Kahramanmaraş için değerlendirmeleri istenmiştir. Buna göre en yüksek puanı 4,02 ortalama ile “turist güvenliği” unsuru yer alırken, ikinci sırada ise 3,66 ortalama ile “turizm varlıklarının çekicilik durumu unsuru yer aldığı görülmektedir. En zayıf dört unsurun ise sırasıyla 1,45 ortalama puanla “turist rehberliği hizmetleri”, 1,63 ile “şehrin yurt dışında tanıtımı”, 1,69 ile “eğlence hizmetleri” ve 1,73 ile “turist bilgilendirme hizmetleri” olduğu görülmektedir.

Bunlara ilaveten bir diğer husus, şehirde turizm işletme sayısı- otel, restoran, işletme- ve hizmet türü açısından ciddi bir ihtiyaç göze çarpmaktadır. 2022 yılı verilerine göre Kahramanmaraş’ta 215 tesis bulunmaktadır. Oda sayısı 4684, yatak sayısı yaklaşık 9368’tür. Bu tesislerde konaklama rakamlarına baktığımızda tesislere 8.094 yabancı, 290.566 yerli olmak üzere toplamada 298.660 kişi gelmiştir. Geceleyen sayısı ise 16.210 yabancı, 491.177 yerli olarak toplamda 507.387 kişidir. Konaklamada ortalama gün sayıları ise 2,00 yabancı, 1,69 yerli olmak üzere toplamda 1,70 dir.

Bunun üzerine 6 Şubat Kahramanmaraş depremi nedeniyle oluşan yıkım da işin tuzu biberi oldu. Deprem bir yandan turizmin gelişmesini ciddi manada etkilerken, diğer taraftan turistik cazibe merkezlerinde veya destinasyonda kalıcı yıkıma veya geçici rahatsızlıklara neden oldu.

Depremden sonra, şehrimizdeki Turizm İşletme Belgeli Konaklama Tesislerinden 38’i, 1.255 oda ve 2.483 yatak ile hizmetlerine devam etmektedir. Toplam 53 Turizm işletme belgeli konaklama tesislerinden; 2 yıkık, 8 ağır hasarlı, 24 hafif hasarlı olmak üzere zarar gören 36 tesis bulunurken, 17 konaklama tesisi ise hasarsızdır. Basit konaklama belgeli toplam 129 tesisten; 17 yıkık, 27 ağır hasarlı, 3 orta hasarlı, 59 hafif hasarlı, 23 tesis ise hasarsız durumdadır.

Yine eksikliği hissedilen diğer bir husus olarak, turizmin önemli bir ayağı olan havayolu ve demiryolu ulaşımıdır.

Yetersiz görülen noktalarda iyileştirmeler yapıldığı takdirde Kahramanmaraş’ın bugününde ve geleceğinde turizmin katkısı hissedilir şekilde, daha üst boyutlara çıkacaktır.

Turizm, bir şehir için ekonomik kazancın yanı sıra kültürel alışverişi de arttırarak şehrin gelişimine katkıda bulunur. Ancak birçok şehir turistik potansiyelini tam anlamıyla değerlendiremiyor ve turizm noktasında tanıtım eksiklikleri yaşıyor.  Kahramanmaraş bunlardan birisidir. Hep diyoruz ya; “Bu muhteşem şehir, turizmde hak ettiği yerde değil.” İşte bu sorunların iyileştirilmesi adına uygulanabilirliği mümkün geliştirilebilecek birkaç genel strateji;

Mevcut turistik yerler iyileştirilmeli ve yeni turistik noktalar oluşturulmalıdır. Ziyaretçileri çekmek için çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapılmalıdır. Turistik bölgelerdeki altyapı, ulaşım, konaklama, yeme- içme iyileştirilip/geliştirilerek, turist memnuniyeti arttırılmalıdır. Depremi yaşayan bir şehir olarak bu bizim için acil bir konudur!

Şehirler, dijital platformlarda aktif bir şekilde varlık göstermeli ve sosyal medya hesapları yönetilerek potansiyel turistlerin için ilgi çekici içerikler sunulmalı. İlaveten turistik yerlerin interaktif haritaları ve sanal turları online olarak paylaşılması önemlidir.

Şehir, öne çıkan özelliklerini vurgulayan etkili tanıtım kampanyaları düzenlenmeli. Turizm sezonlarında festivaller ve etkinlikler düzenleyerek şehrin cazibesi arttırılmalı.

Şehirde bulunan yerel işletmelerle işbirliği yaparak turistik ürün ve hizmetler geliştirilmelidir. Markalaşma çalışmaları kapsamında yerel sanatçılar, tasarımcılar ve işletmelerle ortak projeler yürütülmelidir.

Turizm acentaları şehir için tur paketleri oluşturmalı ve yeterli duyuruyu yapmalıdır. Seyahat blogger’ları davet edilerek şehri kendi takipçilerine tanıtmaları sağlanabilir. Kahramanmaraş özelinde, dünyadan ve ülkemizden deprem uzmanlarının dahil edildiği deprem tur paketi oluşturulabilir.

Yerel halk için turistlere daha iyi hizmet verebilmek adına turizmle ilgili bilgilendirici çalışmalar yapılmalı. Turistik bölgelerdeki bilgilendirme panoları ve rehberlik hizmetleri arttırılmalıdır.

Ve bana göre her yerde ve her alanda çok önemli bir husus olarak, Geribildirim alınmalıdır. Turistlerin geri bildirimleri titizlikle değerlendirilmeli. Memnuniyetsizliklerin giderilmesi ve olumlu deneyimlerin paylaşılması için bir sistem oluşturulmalıdır.

Son olarak, Kahramanmaraş, benzersiz turizm potansiyeline sahip özel bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Ancak sadece bu güzelliklere sahip olmak yetmemekte; bu potansiyeli etkili bir şekilde tanıtmak ve turizm için gerekli şartları oluşturmak da önem taşımaktadır. "Yeni Kahramanmaraş" vizyonuyla, sadece geçmişteki değerlerimize değil, aynı zamanda modern turizm anlayışına uygun yenilikçi projelere de odaklanmalıyız.

Kahramanmaraş turistik tren seferlerinin güzergahına alınıp, tren burada birkaç saat mola verirse güzel olmaz mı?

Sağlıcakla…