Kahramanmaraş coğrafi konumuyla tarihiyle kültürüyle, edebiyatıyla, sporcusuyla zanaatçılarıyla özel bir şehir.
Sahip olduğu yer altı ve yerüstü zenginlikleriyle tarihin her safhasında, medeniyetlerin gelip geçtiği yaşam alanı olarak seçtiği, bereketli toprakları ve ılıman iklimiyle her türlü tarım ürününün yetiştiği bir il olarak yer almaktadır…
Bu bereketli topraklardan elde ettiği üretiminle sanayileşen ve ticaretini devamlı artıran özelliğe de sahiptir.
Kahramanmaraş, 80’li yıllarından bu yana ticaret ve üretim kültürünün gelişmesiyle hem ülkemizde hem de dünyada aranan üretim kalitesinden söz ettirmektedir.
Ancak; birçok imkânlara rağmen Turizmde bir türlü katma değer imkânı elde edemedi.
Geç Hititler dönemine ait olduğu tahmin edilen kale üç yıldan bu yana kaderine terk edilmiş durumda. Kahramanmaraş turizm açısından ufkunu açacak olan Germanicia tarihi yer altı yaşam merkezi bir türlü turizme açılmış değil. İstiklal üniversitesi konusunda yeterinde kaygı duymadığımız için halen yer bulmuş değiliz.
Bilindiği gibi, bundan birkaç yıl öncesine kadar ilimizde konaklama tesisi yetersizdi. Ancak son yıllarda hem iki tane beş yıldızlı otel birkaç tanede dört ve üç yıldız oteller hizmete girdi.
Bu konuda Kahramanmaraş talebin üzerinde yatak ve otel sayısına sahip oldu.
Yalnız:
İşlerin yatak kapasitesini ve otel sayısını çoğaltmakla olmadığını yeni yeni anlayan otel CSO’ları ve Turizm acenteleri kendi aralarında birliktelik sağlayarak çare aramaya koyuldular.
Bir atasözü var.” Ağlayamayana meme yok”. İşte yeni yeni ağlamaya başladılar.
Yapılan toplantılarda bu kez otellerin yüzde otuz doluluk oranlarıyla çalıştıkları gün yüzüne çıktı.
Şimdi bu otelleri nasıl dolduralım telaşı başladı…
Esas amaç komşu illerimizde olduğu gibi ilimize yabancı girişini artırmak olmalıdır. Ama nasıl?
Turistin Kahramanmaraş’a dondurma yemeye gelmeyeceğini gelişmeler bize öğretti.
Tabii konaklama tesisi yapmakla bu işin yeterli olmadığını anladık. Altını doldurmak gerekiyor.
Bunun başında dünyanın en güzel doğa güzelliklerine sahip olan Başkonuş yaylası konaklama tesisini tanıtmak. İki kış önce , Yedi kuyular kayak merkezide hizmetine girdi. Giderek alternatifi çoğaltıyoruz. Devam ediyorum. Germanicia tarihi yer altı mozaik yaşam merkezini. Pey der pey, açık hava müzesi olarak hizmete sunmak. Kalelerimizi, tarihi kapalı çarşılarımız, camilerimizi, kaplıca ve içmelerimizi uzun uzun anlatmak istemiyorum.
“Un var, şeker var, yağ var”. Bir kıvılcım yetecek kadar heyecanlı ve müteşebbis insanlarımızda var…
Hâlbuki bu sorun hamaset yapılarak çözülmeyecek kadar önemli. Çoğumuz hoşlanmasa da, bir de “Vicdani retçiler ” var. Sorununun çözümü aslında usul ve kaideleri öne çıkartan profesyonel bir birlikteliğin kurulması. Böylece hem daha efektif bir güç olarak etkili olabilirler diye düşünüyorum.
Velhasıl ,Kahramanmaraş’ın son durumunu anlatmaya çalıştım.