Şubat ayında “Çete bayramı” vesilesiyle Kahramanmaraş’ta yaz mevsiminin başladığına inanılırdı.
2023 Şubatında da “çete bayramının” heyecanı içinde aynı zamanda da yaz mevsimini de bekliyorduk. Cüce şubat ayı hiç bu kadar zalim olmamıştı. 6 Şubat 2023’te saat 04.17’de zaman durdu. Hafızamız silindi, yaşadıklarımız, gördüklerimiz, bildiklerimiz, tanıklık ettiklerimiz, geçmişimiz yok oldu.
Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak, yeni bir döneme başlayacak, her şeyi yeniden inşa edip hayata ve Kahramanmaraş’a yeniden bağlanıyoruz. Deprem gecesinde çok uzun senelerdir tanık olmadığımız şubat soğunda binlerce canımız yok olmuş, harabeye dönmüş bir şehir, çadırlarda, konteynerlerde çok çetin mücadele başlamıştı. Soğukta, aç, susuz, çaresiz geçen günler ile birlikte zamanın ve mekanın ruhuna uygun yeni Kahramanmaraş inşa edilecektir.
Evet, artık yeni dönemin içindeyiz. Şehirin yeni imar planları yapılıyor, eski Kahramanmaraş mimarisine ne kadar sadık kalınacak, nasıl bir şehir tasavvur ediliyor, detaylarını bilmiyoruz. Konutların, işyerlerinin acilen inşa edilip 6 Şubat öncesinde düzenimize olabildiğince hızlıca kavuşmak en büyük arzumuzdur.
Bu deprem felaketi nedeniyle Kahramanmaraş yeniden ayağa kalkar iken, aynı zamanda geçmişiyle bağını koparmayan, görsel hafızamızı canlı tutacak yeni mimari anlayışa hakim kılmak zorundayız. Yeni konutların, Türkiye’nin herhangi bir şehrinde benzer örnekler ile inşa edilmesi, Kahramanmaraş mimari hafızasını yok etmemeli.
Özellikle Avrupa’da eski yerleşim yerleri özenle koruma altına alınıp, bölgenin mimari dokusunun bozulması engellenip, “eski şehir” kavramına dikkat edilerek bu bölgedeki yeni yapıların mevcut mimari ile ahenkli olması sağlanmış, çok başarılı örnekleri vardır.
Yeni imar planı ile, eski mahallelerin, (Kurtuluş, Divanlı, Çukuroba, Kayabaşı, Kuyucak, Mağralı) eski mimari düzeni korunmalı, “Eski Maraş” buralarda yaşatılmalıdır. Kahramanmaraşta, bu bölgeler aynı zamanda turistik cazibe merkezi olarak, yüksek gelir getirici pansiyon, butik otel, butik iş yerleri, küçük tematik müzeler ile kentin hafızasının sürekliliği sağlanmalıdır.
(Tarihi uzunoluk hamamının, aç gözlü bir müteahhit tarafından yıktırılmalısını üzülerek izlemiştim.)
Tarifi mümkün olmayan, çok büyük bir felaket yaşadık, binlerce canımızı kaybettik. Yeniden ayağa kalkar iken geçmişimizle olan mimari bağımızıda inşa etme yükümlülüğümüz olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Bunun için, vali başkanlığında Kahramanmaraş’ın sosyo kültürel dokusunu bilen kanaat önderleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, metropol ilçe olmak üzere Dulkadiroğlu ve 12 Şubat belediye başkanı, diğer ilçe belediye başkanları imar komisyonları, Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı önderliğinde bir komisyonun acilen konuyu gündeme getirerek, ilgili kurum kuruluş yöneticilerinin dahil olduğu komisyon yol haritasını hazırlayıp Kahramanmaraş kamuoyuna açıklamalılar.
Güçlü yarınlar için krizi fırsata çevirmenin arefesindeyiz.
Hep birlikte başaracağız.
Not: Çukur Hamamı’nın Kahramanmaraş Kalesi ile alttan bağlantılı olduğu iddiası gerçek ise, hamam müze haline getirilerek belki de dünyada örnek bir proje olacaktır.