Kahramanmaraş Sanayiciler ve iş insanları derneği (KASİAD) Sivil toplum kuruluşu olarak; okumuş işsizlere işgücü kazandırmak için “Kariyer kampı “adı altında işsizlere iş, işçi arayanlara da bir fırsat sunacak. Bu konuda Basına açıklamalarda bulunan KASİAD yönetim kurulu başkanı Mikail Utlu” 1000 kişi üzerinde talep topladık, önceden uzmanlarca belirlenmiş yetkinlik kraterlerine göre birebir mülakatla seçim yaptık. 34 mezun öğrenci 27 Haziran29 Temmuz tarihlere arasında bireysel ve teknik alanlarda teknik eğitime tabi tutulacak. Bu ilk faz sonucunda yapılacak sınavlar ve diğer çeşitli değerlendirmeler sonucu hak kazanan mezunlar KASİAD üyesi şirketlerde mentör(yetişmiş insan)  eşliğinde çeşitli departmanlarda 3 aylık denetim istihdamına tabi tutulacak. 2 faz sonunda mentörler tarafından çeşitli kriterlere göre notlar alınacak olan adaylar, ilk faz notlarıyla birlikte değerlendirilecek.  Ve kesin istihdam edilmek üzere KASİAD üyesi şirketlere gönderilecektir. KASİAD kariyer kampı örnek istihdam programı günümüzün en önemli ihtiyacı olan yetkinlikte mezunların şirketlere kazandırılması sağlanacaktır”, dedi.

Toplantıya KSÜ rektör yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Pak, Mimarlık, Mühendislik Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Ünsal, çalışma iş kur müdürü Ali Yüce, Gençlik ve spor il Müdürü Cemil Boz, Sosyal güvenlik il müdürü Harun Akbalaban  da katılarak  projeye destek verdiler.

Bu projeye komşu illerde bulunan üniversitelerde sahip çıkacaklar.

Benim bildiğim kadarıyla böyle bir proje ilk kez gerçekleşecektir. Bu projenin tüm ülkemize yayılarak hayata geçirilmesi çok önem arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerde Üniversitelerin verdikleri mezunlar iş bulmakta güçlük çekmiyorlar. Ama bizim ülkemiz öylemi? Elbette değil. Her yıl binlerce mezun veriyorlar. Ama bunun ne kadarı iş gücüne katılmış onu bilmiyoruz. Ama bildiğim kadarıyla Ancak tıp fakültelerini bitiren mezunlar hemen devlette işe başlıyorlar. Yarın bir gün bu açıkta kapanacak bu kez tıp mezunları da diğerleri gibi okumuş işsizlere katılacaklar...

KASİAD bu konu da iyi bir proje gerçekleştirecek. Devletin görevi insanları okutmak, onlara iş vermek zorunda değil. Bu konuda KASİAD ın yaptığı gibi iş STK ve özel sektörler düşüyor.

Yakın tarihlerde Çıraklık eğitim merkezi aktif hale getirildi. Bu konuda devlet destekte veriyor. Ortaokuldan sonra özel sektörde dört yıl çalışacak. Haftada dört gün iş yerinde bir günde okulda ders çalışma şartı getirildi. Özel sektörün ihtiyacı olan kalfa yetişecek. Bu kalfalar dört yıl sonra lise mezunu olacak. Hemen işe başlaması çok kolay. Çünkü ,işi bilen birisine iş vermek patronunda işine gelir. Bu sistemi üniversiteler de hayata geçirilebilirse nasıl olur? Her halde bu Üniversite –Sanayi işbirliği gibi pratikte fazla geçerli olmayan işgücü yetkinliği belki Rektörlerden daha çok( YÖK) alacağı karara bağlı. Üniversite mezunlarının aldığı teorik bilgilerin iş hayatında pekte yeterli olmadığını biliyoruz. İş yerleri mühendis istemiyor…  İşi bileni istiyor. Artık bu konunun üzerine daha fazla giderek üniversitelerde Çıraklık eğitim merkezinin bir başka modelini hayata geçirilmesi gerekecektir. Eğer bu olmadığı takdirde devletin kıt imkânlarına rağmen mezunların boş kalması hem ülkeye hem de aileye hem de devlete zarar veriyor.

Üniversitelerimiz teorik olarak mezun veriyor. Bunların piyasada pratiği olmadığı için işsiz kalıyor. 4 yıl üniversite bitirmiş gençlere iş öğretmek kolay değil. Çünkü iş öğrenmenin de bir yaşı olduğu bir gerçek. Bu konuda AB ülkelerini örnek alırsak yeter. Hem gençlerimize iş hem de dış ülkelere gitmelerini önlemiş oluruz.