Geçtiğimiz hafta içerisinde ilimizdeki yeni oluşan Kültür-Tarih ve Turizm Platformu bir iftar vermiş, bu toplantıda tanıtım adına TÖRÜK isimli bir dergi çıkartma kararı alındığı duyurulmuştu.

O toplantıda Abdulhakim Eren hocam, Kıbrıs Üniversitelerinden birisi ile Sütçü İmam Üniversitemizin kardeş şehir projesinden bahsederek, karşılıklı öğrenci gezileri dahil, bir takım adımlar atılması gerektiğini Rektör Niyazi Can’a kısa da olsa anlatmıştı. Rektör Can’da yakından ilgileneceğini söylemişti.

Fatih Erdoğan hocam ise, İstanbul’da okuduğu yıllarda çoğu gencin ilimizin hangi bölgede olduğunu bilmediğine şahit olduğunu belirterek, tanıtımın iller için önemli olduğunu vurguladı.

Şimdi Türkiye’nin bir çok ilini gezerek o illerin tarihi, turistlik ve doğal güzellerini görsel olarak çalışan, araştıran, yazı dizileri hazırlamış biri olarak Kahramanmaraş’ın tanıtımın çok iyi yapılması gerektiğini yazan biri olarak bazı önerilerim olacak dostlara.

Tanıtım neden önemli?

Nereden başlanmalı?

Nasıl yapılmalı? Bu üç sorunun cevabını sunmak istiyorum.

NEDEN TANITIM ÖNEMLİ

İnsanların nasıl tanıtıma ihtiyacı varsa, beldeler, şehirler ve ülkelerinde öyle tanıtıma ihtiyaçları vardır. Veya bir firma niçin reklam yaptırma ihtiyacı duyuyorsa, kentlerin de reklama ihtiyacı olduğunu söylemek zannederim tanıtımın neden gerekli olduğunun cevabı olur.

Peki nereden başlanmalı?

Bu sorunun cevabı Kahramanmaraş için özel çünkü ilimizin durumu ve konumu çok farklı. Bir defa biz Adana, Kayseri, Gaziantep, Malatya gibi illerin arasında kalmış durumdayız, ana yol güzergahı üzerinde değiliz. Ulaşımımız çok da kolay değil. Turistlerin gelmesi için de çok sebep yok diyorlar. Ancak bu görüşe katılmayanlardanım. Çünkü Gaziantep’in bizden daha fazla turist çekecek bir yönü yok ama onlar bu tanıtımı bana göre en iyi başaran iller arasında…

Nereden başlamalıyız? İşte en önemli soru bu çünkü biz tanıtım noktasında geç kaldık. Tabi artılarımız da var, örneğin dondurma bizim en büyük tanıtım unsurumuz.

Çünkü dondurma ile biz zaten önemli bir yere geldik. Öyle ise dondurmadan başlamalıyız tanıtıma yani dondurmayı ön plana çıkartarak projeler hazırlamalıyız…

RESMİ VE ÖZEL KURUMLAR EL ELE VERMELİ.

Turizm Dernekleri, platform gibi sivil toplum örgütleri ile resmi kurumlar bu işte el ele vermeli. Hatta kent konseylerinde olduğu gibi turizm adına gönüllü insanlar zaman zaman bir araya gelmeli. Yerel medya ve sosyal medya kullanıcıları kendi hesaplarında ilimizi tanıtan resimler paylaşmalı…

Tanıtıma yakından uzağa metodu ile başlamalıyız ki biz kent konseyindeyken, ilimizde ki yüksek okul öğrencilerine ilimizi tanıtımış, geziler düzenlemiştik.

Kahramanmaraş şimdi gastronomi diyorlar, yiyecek noktasında yani yemekleri itibarı ile zengin bir şehir. Dulkadiroğlu Belediyesi bu konuda güzel çalışmalar yapıyor, sonra geçtiğimiz hafta gördüm Divanlıda bir çok evi restore ettirmiş, 12 Şubat ve Büyük Şehir Belediyelerinin çalışmaları var. Bütün bunlar bir araya geldiğinde; turizm adına bir kımıldanma da görüyoruz.

İşin net tarafına yazayım. Maraşı Maraş yapan değerleri ön plana çıkartmamız gerekiyor. Urfa’nın sıra gecesi varsa; bizim de Oturak gecemiz var, niye canlandır mıyoruz?

Tabi tanıtımın tarihi doku, doğal güzelliklerle de ilgisi büyük. Bizi farklı kılan kültürel değerleri ön plana çıkartmak gerek. Törük Dergisi bu manada bir boşluğu dolduracaktır. Ancak, bu dergiye destek olmak gerek.

Dergicilik zor! Zor ama getirisi de oluyor. Çünkü Kahramanmaraş Dergisinini çıkartırken ben bu zorluğu ve getiriyi net olarak gördüm. Buradan sevgili Bekir Doğan’a da teşekkür ediyorum. Birlikte çok güzel şeyler yaptık!

Bu konuda söylenecek sözlerimiz var, ayın 24’ünde inşallah bütün bu konuları masaya yatıracağız, şimdiden platform üyelerine teşekkür ediyorum.

Peki kalın sağlıcakla.