Canlıların ortak özelliklerinin en önemlilerinden biri de duygularıdır.En yoğun duyguları da insanlar yaşar.Eğer duygular kontrol edilmezse büyük hayal kırıklıkları ,hastalıklar,uykusuzluk,iştahsızlık gibi kişiyi etkileyen rahatsızlıklar olabilir.Bilhassa kin ,nefret,intikam duygusu bütün metebolizmayı bozarak karşınızdakinden çok size zarar verir ve gecenizi gündüzünüzü cehenneme çevirebilir.Oysa sizin nefret duyduğunuz insana hiçbir zarar vermediği gibi ,sizin görülebilen rahatsızlığınız onu sevindirir ve mutlu eder.
Nefret ve kin zarar verici bir duygudur.Bu duyguları taşıyan insanların yüzleri buruşur,bakışları sertleşir,sinirli ve yorgun bir ruh haliyle sağlıkları da daha çabuk bozulabilir.
Sevmediğiniz insanları düşünüp,onlar için yorum yapmaya hiç zaman harcamamalı. İnsanların bazı davranışları karşısında öfkelenmemek çok zor ,ama öfkesine hakim olabilen insanlar akıllılık ederler.Hiç kimseye karşı düşmanlık hissetmemeye çalışmalı.İyilikte kötülük de insanların karakterine özeldir. Her insan ektiğini biçer,sonuçta herkes kendi suçunun cezasını çeker.Onun için bunu bilen insanlar kolay kolay öfkelenmez,sinirlenmez,kimseyi alçaltmaz,ayıplamaz,azarlamaz ve nefret etmez.Öyleyse kızdığımız insanlardan intikam almayı düşüneceğimiz yerde, onlara karşı hoşgörülü,yardımcı ve affedici davranıp ,hayatın bizi kin ve nefret duyguları içinde yaşatmadığı için ALLAHA şükretmeliyiz.
İyilik yapmak çok üstün bir meziyettir.Karakterli insan başkalarına iyilik yapmaktan zevk alır, ama kendine iyilik edilirse mahcup olur.İyilik yapmak faziletli bir davranıştır.Unutmayalım ki mutlu olmanın bir yolu da ,” hep bana “ demek değil,vermek zevki için vermektir.Veren el daima alan elden üstündür.
Çocuklarımızı yetiştirirken anne baba olarak ,daha küçük yaşlarda onlara örnek olmaya çalışmalı ve insan ilişkilerinde kin ve nefret duygularını aşılamamaya dikkat etmelidir.Yanlarında insanlar üzerinde eleştiriler yapmamalı,bilhassa dedikodudan uzak durmalıdır. Biz önemsemeyiz ama çocuklar dinlerler ve etkilenirler.O zaman nasıl davranırsak onlar da öyle yetişir.Aile içindeki huzur ,,anlayış,hoşgörü,saygı onların yaşam kalitesini artırır.Verilecek iyi bir eğitim ,gelecekte pozitif olarak sosyal ilişkilerinde davranışlarına yansır.
Çocuklarımıza, minnet duymayı,yapılan güzelliklere teşekkür etmeyi,değerli şeylerin kıymetini bilmeyi öğretmeli, nankörlük,kıskançlık,hizipçilik gibi ruh sağlığını bozacak zararlı karakterleri aşılamamaya çalışmalı,bunun için de anne baba olarak önlerinde örnek olabilecek güzel davranışlar sergilemeliyiz.
Unutmayalım ki ,onların toplumdaki davranışları,az çok bizim eserimizdir.