Geçen hafta gençleri yakından ilgilendiren YGS sonuçları açıklandı, şehitlerimizi Rahmeti Rahman’a uğurladık. Kalanlara Allah sabrı cemil nasip etsin, siyasi haberler vardı, üniversitede İslam-i Fobi konulu konferans vardı v.s. Yerel konulara epeydir girmiyordum, Çarşamba sabahı Güreş Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Ayman Bey’i ziyarete gitmiştim. Sohbette Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı’nın başarılı çalışmalarından söz açıldı. Kurum olarak, ilimize güzel hizmetler veren müdürümüzü öncelikle kutlamak istiyorum. Çünkü, geçmiş yıllarla kıyasladığımızda bu kurumun daha etkin bir hizmet sunduğunu gözlemliyorum. Aksini savunanlarda olabilir, bu benim fikrim. Ayman hocam ile zaman zaman Kahramanmaraş Güreşini konuşuruz, bir köşe yazarı olarak ne yapabilirim, üzerime düşen bir konu var mıdır? Sordum, uzun uzun bana Türk güreşinin dünü ve bugününü değerlendirdi. Dünya Şampiyonalarından, olimpiyatların öneminden ve ilimizdeki güreş eğitim merkezi çalışmalarını detaylı anlattı. Merak ettiğim sorulara cevap bulmaya çalıştık. Gördüğüm odur ki, ülke olarak spora gerekli önemi vermiyoruz. Örneğin veliler olarak çocuklarımızı spora yönlendirmiyoruz. Tabi ki veliler spora giden çocuklarının okul ve spor dengesini sağlayamadığı için bunu yaptıklarını belirtiyorlar. Böyle olunca da, spor hayatımızın ilk sıralarında yer almıyor. Çoğumuz onu bir eğlence aracı olarak görüyoruz. Oysa sağlıklı nesiller için, spor ve sağlık çok önemlidir. Umarım gelecek yıllarda ilimizde spor alt yapısı daha da artar, spor tabana yayılır, toplumsal bir bilinç olur bu konuda… Zira gençliğimizi kötü alışkanlıklardan korumak için bu gerekli ve zorunludur. Kendim hep şu soruya cevap aramışımdır; “
80 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’e neden olimpiyat şampiyonları yetiştiremiyor? Bir başka soru Maraşımızda güreş sporu ve diğer sportif etkinlikler de durumumuz ne? Bir soru daha,
bir ülkede hapishanelerin sayısı her geçen gün artıyorsa, o ülkede suçları azatmak için neler yapılabilir? Ki Maraş’ta bir hapishane daha açılacağını bir arkadaşım bana telefonla aktarınca şaşırıp kaldım! Diyeceğim şu ki, spor sağlıklı nesiller demektir. İnşallah bir gün spora ve sporcuya daha fazla yatırım yapar ve gençliği şu uyuşturucu belasının elinden kurtarırız.
TURİZM MESELEMİZ Serdar Erdoğanyılmaz’ı takdir ederim. Geçtiğimizi günlerde, Maraş 1.Kültür ve Turizm İstişare Toplantısında, turizmi masaya yatırdılar. Toplantı sonrası hazırlanan 14 maddelik sonuç bildirgesinin ilgili kuruluşlara ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine sunulacağını yerel basın da paylaşmışlar. Sonuç bildirgesinde; “Kahramanmaraş Turizm Bölgesi ilan edilmelidir. Mevcut Turizm haritasının güncellenmesi gereklidir. Germenicia Antik Kenti açık hava müzesi acilen hizmete açılmalıdır. Kahramanmaraş için 2016 yılı Kültür ve Turizm Yılı ilan edilmelidir. Turizm alanlarında alt yapı iyileştirilmesi yapılıp, ulaşım kolaylaştırılmalıdır. Yöresel ürünlerin tanıtılması ön plana çıkarılmalıdır. Bölgesel tarihi değerlerimiz ön plana çıkarılmalı ve baraj göllerimiz Turizm açısından değerlendirilmelidir. Ashab-ı Kehf’in UNESCO geçici listesindeki durumu takibe alınmalı ve TURSAB inanç Turizm listesinde öne çıkarılmalıdır. Gavur Gölü Turizme kazandırılmalıdır. Kongre ve fuar turizmi geliştirilmelidir. Kahramanmaraş Turizminin canlandırılması için tanıtım lobisi kurulmalıdır. Güncel Tur planlaması yapılarak turistlere neler sunulabileceğinin planlanması yapılmalıdır Şehrimizdeki üniversite öğrencisi sayısının 100 bin hedefi ile turizm potansiyeline alt yapı oluşturmak Eko turizmin gündeme alınabilmesi için fauna ve flora türlerinin tespiti ve tanıtımının yapılması” Turizme kentler için çok önemlidir, başta çevre iller olmak üzere, turizmin kentlere çok şey kattığını biliyorum. Öncelikle bu işe öncülük eden sivil toplum örgütlerini kutluyorum, yukarda yapılan tespitlerde doğru, bunu bir çok madde de kendim ilave edebilirim. Mesele bu 14 maddenin nasıl hayata geçirileceğidir diye düşünüyorum. Maraş sevdalısı dostlar bu konuya liderlik yapıp, Ankara ayağını takip etmeli Turizm İl Müdürümüzde bu konulara öncülük etmeli. Artık Maraşımızın gündemine turizm girmiştir, inşallah el birliği ile Akdenizin incisi Maraşımız, turizmden hak ettiği payı alır. Çünkü bunun için un var, şeker var, yağ var. Hatta ustamız bile var. Ama helva yapan yok. Kalın sağlıcakla.