Tüm kalkınma ve girişimci iş insanları derneği (TÜMKİAD) bir araya gelerek markalaşmanın önemini anlattılar.
Gençlerden oluşan dernek bu kez 8 incisini yaparak markanın ne kadar önemli olduğunu. Dernek başkanı Muhammet Eliaçık, anlattı” Büyüklü küçüklü ayırım yapmadan herkesi kucaklayan bir anlayışla, tüm sektörleri burada bir araya getirdik.
TÜMKİAD olarak gönüllülük esasına göre yakında eğitimler verilmeye başlayacağız. Tüm iş insanlarından da bu konuda destek istiyoruz.”
Ülkenin ve Kahramanmaraş’ın en büyük sorunlarından bir tanesi de kendine has markasının olmamasıdır. İlimizde 800 üzerinde üretim yapan fabrika ve atölyeler var. Bunların tamamı hep sipariş üzerine istenilen marka adına üretim yapıyorlar. Esas paraya kazanan” marka” O markayı yaratamadığımızdan parayı hep markası olan firmalar kazanmaktalar. Atölyelerde 40-50 TL. Verilen tişörtlerin 200-300 TL satılmaktadır. Eğer siparişi yurt dışına yapıyorsanız 200-300- dolar ve avro olarak satıldığını düşünebilirsiniz. İşte markanın bu kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.
Bizim dünya markası dediğimizde, ilk akla gelen MADO. Ülke olarak Birçok üretim yaptık zamanında! Örneğin, Anadol. Anadol’la Hyundai aynı yıllarda üretime başlanmış. Anadol’nun üretici Koç grubu. Hyundai’n üretici o yılarda bir kaç küçük müteşebbisten ibaretmiş! Biz Anadol’u üretimine son verdik. Hyundai üretime devam etmiş, şimdi Hyundai dünya markası oldu.
Bir Tarih te Abdülkadir Konukoğlu KSÜ Eğitim açılışına gelmişti. Konukoğlu yaptığı konuşmada markalaşmadan bahsetti. “Ben markalaşacağım demekle markalaşmak mümkün değil. Emek, Sermaye ve reklama yatarımla olur. Eğer bir ülkede emtia satmak istediğiniz de bir şehir için o yıllarda en az reklama 100 milyon oranın parsıyla para ayıracaksınız. Ondan sonra markalaşmanın gereklerini yerine getireceksiniz. Markalaşmak kaliteli ürün, sermaye, istikrar ve reklama para ayırmakla olur. Buda hiç kolay değil”. Demişti!
TÜMKİAD İl başkanı Muhammed Eliaçık’ı yürekten kutluyorum 65 değişik sektörlerin bir araya getirerek markanın ne kadar önemli oluğunun toplantıda dile getirdi. Bunun giderek yaygınlaşması hem ülke hem de ilimiz için iyi bir gelişmedir. Yeter ki gençlere fırsat verelim gerisi kolay.