Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesinin her on beş günde bir tertiplediği Ocakbaşı Sohbetleri bu yıl da devam edecek.
Programın ilki, Prof. Dr. İbrahim Solak’ın “Kahramanmaraş Ansiklopedisi Tanıtımı” toplantısı ile 24.10.2024 günü başladı. Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği (MESDER) de gerçekleşen geniş katılımlı programa, izleyici olarak çok sayıda sair yazar ve akademisyen katıldı.
BUGÜNDEN GELECEĞE BİR İZ, GÖK KUBBEDE HOŞ BİR SEDA BIRAKMA NİYETİYLE KAHRAMANMARAŞ ANSİKLOPEDİSİ HAZIRLANDI
Prof. Dr. İbrahim Solak’ın editörlüğünde geçtiğimiz günlerde tamamlanan; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından yayınlanan, Kahramanmaraş’ın kültürel zenginliğini geleceğe taşımak amacıyla hazırlanan Kahramanmaraş Ansiklopedisi; KSÜ Rektörlüğü tarafından ilk cildi 2017 yılı Mart ayında yayınlanan Kahramanmaraş Ansiklopedisi’nin tamamı yedi cilt, elektronik ve matbu olarak yayınlandı. Ansiklopedinin Elektronik adresi: https://ansiklopedi.ksu.edu.tr/
Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi Hars heyeti başkanı aynı zamanda Kahramanmaraş Ansiklopedisi’nin editörü olan
Prof. Dr. İbrahim Solak, “Ocakbaşı Sohbetleri” programında Ansiklopedinin sekiz yıllık yazılım sürecine değinerek: "Ansiklopedi hazırlamanın zor, meşakkatli, sabır ve emek gerektiren bir çalışma. Kahramanmaraş’ın kültür zenginliğini geleceğe taşımak adına Kahramanmaraş Ansiklopedisi için 8 yıl önce çalışmalara başladık.” Dedi.
KSÜ YÖNETİMİ; BİLGİLİ, TECRÜBELİ, FEDAKÂR, SAMİMİ KADROSUNUN BİRİKİM VE DESTEKLERİYLE BU ANSİKLOPEDİ TAMAMLANDI
Prof. Dr. İbrahim Solak konuşmasında: başta KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım olmak üzere üniversite yönetimine, birlikte her kademede görev alan bilim, yayın, redaktör, koordinatör kurulları, yazı işleri ve grafik olmak üzere, yazar grubuna ve bu önemli işte görev alan bütün ekibe desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Sözlerinin devamında: “Şehrimizin binlerce yıldan beri sahip olduğu kültürel mirası ve zenginliği ortaya çıkarma, Kahramanmaraş’ı bütün yönleriyle ansiklopedi çapında tanıtma, bugünden geleceğe bir iz, gök kubbede hoş bir seda bırakma niyetiyle yola çıkan KSÜ yönetimi; bilgili, tecrübeli, fedakâr, samimi kadrosunun birikim ve destekleriyle bütün ciltleri tamamlandı.” Dedi.
YİRMİ BEŞ KİŞİLİK BİLİM KURULU HER HAFTA TOPLANARAK ANSİKLOPEDİYE ALINACAK MADDELERİN TESPİTİ YAPILDI.
Kahramanmaraş Ansiklopedisinin hazırlanmasında bazı kriterlerin olduğunu belirten Prof. Dr. İbrahim Solak, Üniversitemizde her bilim dalından olmak üzere toplam 25 kişilik Bilim Kurulu oluşturulduğunu, kurulun ilk yıl her hafta toplanarak nelerin ansiklopedi için madde olabileceğini tespit ettiklerini, maddelerin tespitinden sonra bu maddeleri kimlerin yazabileceğini, bu hususta alanında uzman hocalardan ister kendi üniversitemizden ister diğer üniversitelerden olsun yardım alındığını, belirtti.
Maddeler tespit edilirken Kahramanmaraş’ın kültürel hafızasında yer etmiş, tarih, sanat tarihi, edebiyat, coğrafya, biyoloji, ekonomi, sağlık, eğitim, tarım, spor, kültür, yöresel yiyecekler gibi konuların belirlendiğini belirterek; Bilim Kurulu’nun haricinde Yayın Kurulu, Redakre Kurulu, Koordinatör Kurulu, Yazu İşleri Kurulu, Dizgi Kurulu gibi kurulların olduğunu ve bu kurulların büyük bir özveri ile çalıştığını anlattı.
PROF. DR. İBRAHİM SOLAK: “HER ŞEYE RAĞMEN ANSİKLOPEDİYİ TAMAMLAMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”
Sekiz yıl süren ansiklopedi serüveninde bazı zorluklarla da karşılaşıldığını anlatan Prof. Dr. Solak, herşeye rağmen ansiklopediyi tamamlamanın haklı gururunu yaşadıklarını anlattı. Ansiklopedinin toplam 320 yazar tarafından yazıldığını, bu yazarların unvanlarının şu şekilde olduğunu söyledi; Araştırmacı Yazar: 32, Yüksek Lisans Öğrencisi: 11, Doktora Öğrencisi: 24, Bilim Uzmanı: 8, Araştırma Görevlisi: 14, Dr. 17, Öğretim Görevlisi: 24, Dr. Öğretim Üyesi: 53, Doç. Dr. :60, Prof. Dr. :77.
Ansiklopedinin toplam 3723 maddeden oluştuğunu belirten Prof. Dr. İbrahim Solak, 1. Ciltin 539, 2. Ciltin 600, 3. Ciltin 644, 4. Ciltin 505, 5. Ciltin 522, 6. Ciltin 432, 7.ciltin ise 481 maddeden oluştuğunu belirtti. Ansiklopedi toplam 3544 sayfadan meydana gelmektedir.
Kahramanmaraş tarihini, edebiyatını, coğrafyasını, kültürünü, sosyal hayatını, doğal zenginliklerini, kurumlarını, tarihi yapılarını, sporcularını, sanatçılarını, devlet adamlarını ve her alanda yetişmiş önemli şahsiyetlerini araştırarak ansiklopedi kriterlerineuygun olarak hazırlanan Kahramanmaraş Ansiklopedisi 7 cilt olarak tamamlandı.
KAHRAMANMARAŞ ANSİKLOPEDİSİ ŞEHRİMİZE VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN
Kahramanmaraş Ansiklopedisinin editörü Prof. Dr. İbrahim Solak, bu dev eserin hazırlanmasında emeği geçen bütün herkese, başta üniversite yönetimi olmak üzere, bilim kurulu, yayın kurulu üyelerine, koordinatör, dizgi, yazı işleri ve redaktör olarak görev alanlara ve madde yazarlarına teşekkür ederek ansiklopedinin şehre, ülkemize ve insanlığa hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini bitirdi.
Kahramanmaraş Ansiklopedisi bu şehir için yapılmış büyük bir kültürel hizmettir. 7 ciltten oluşan, 320 yazar tarafından hazırlanan 3723 maddeli bu ansiklopedinin bir farkı daha var ki yazar ve yayım kurulu ekibin hiçbir ücret talep etmeden, hiçbir ücret almadan bu ansiklopediyi hazırlamış olmalarıdır. Bu sebeple büyük emek harcayan özverili hocalarımıza ve ekibe ansiklopedisinin editörü Prof. Dr. İbrahim Solak hocamız şahsında çok teşekkür ediyorum. İyi ki böyle bir eserin vücuda gelmesine vesile oldunuz. Allah hepinizden razı olsun. İnşallah bu ansiklopedi her yıl güncellenerek devam eder.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİZ. TEMENNİMİZ, ANSİKLOPEDİNİN GÜNCELLENEREK DEVAM ETMESİ
Mesder Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneğinde tertiplenen Ocakbaşı Sohbetleri programı sonunda konuşmacı ve Kahramanmaraş Ansiklopedisinin editörü Prof. Dr. İbrahim Solak, yedi ciltlik Kahramanmaraş Ansiklopedi ve Kahramanmaraş Araştırmaları kitap serisi takımını Mester kütüphanesine armağan için Mesder Başkanı Ali Avgın’a takdim ettiler.
Kahramanmaraş Ansiklopedisi’nin şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederek; esere emek verenleri kutlarız.
Selam ve sevgiyle.