Geçtiğimiz hafta 10 Ocak çalışan gazeteciler günüydü.

Her yıl giderek artan gazetecileri kutlama günlerine, birçokkurum ve kuruluşlarda bugüne ortak olmanın heyecanı içerisindeydiler. ValiVahdettin Özkan, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, ardından 12 ŞubatBelediye Başkanı Hanifi Mahçiçek Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası daçalışan gazetecilerle bir araya geldiler. Bunun yanın da özel kuruluşlar veSTK’lar da gazetecileri ihmal etmediler.

Şimdi başlık sorusuna geliyorum.

Kahramanmaraş’ta gazeteciliğin tarihi çok eskilere dayanır.  En azından bir asırlık geçmişe sahip. RahmetliNadire Tolun, Ali Sami Emirmahmutoğlu, Şeref Turhan ardından Alâeddin Başlayıcıve son veda ettiğimiz Osman Sayın!

Bunlar dönemlerinde iyi gazetecilik yapan meslektaşlarımızdı…

Onlar ektiler bizler de biçiyoruz… Esas Gazeteciliğin temellerinio arkadaşlarımız attılar.

Diğer taraftan: Gazetelerin tarihi gelişimi tarihsel süreçiçerisinde günümüze kadar gazetenin birçok tanımı yapılmıştır. Ve hala bu tanımlamaçalışmaları devam etmektedir.

En genel anlamıyla, gazete dünyada gelişen olayları, okuyucukitlesine aktarmak, okuyucuyu bilgilendirmek okuyucunun siyasi içtimai ve sosyoekonomik durumunu da öne çıkarmaktır.

Türk basını tarihinin başlangıcında “taşra basın “ veya”Anadolu basını” olarak adlandırılsa da, günümüzde bu tanımın çok geçerliolmadığı kabul edilmektedir. Çünkü gazeteler ulusal baskı ve içerik niteliğinde okuyucuya sunulmaktadır.

Son yıllarda dijital gazetecilik veya sosyal medyada bununiçerisine dâhil oldu. Bazı arkadaşlarımız internet gazeteciliğini kabul etmeyipyazılı basınla mukayese bile etmediğini biliyoruz... Bir gerçeği göz ardıedemeyiz… Dünyada bir sosyal medya olgusu var. Bazı arkadaşlar buna karşı çıksada kabul etmek zorundayız. Belki de ileri tarihlerde yazılı basının yerinibüyük ölçüde sosyal medya yani internet gazeteciği alabilir. Bunun içinçalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki zaman diliminde internete dair yasa çıkabilir.Bunun için çalışmaların yoğun bir şekilde yapılmakta olduğunu biliyoruz.

Onun için yazılı basına da internet sitesi zorunluğu getirilmişdurumda. Bu da yetmedi geçtiğimiz yıl internet sitelerine görüntülü haber debuna eklendi.

Bunu göz önüne alan yazılı basın isteğine bağlı olarak canlıyayın haberlerine de ağırlık vermeyle başladı.

Şimdi ikinci bir konuya gelmek istiyorum:

“Onlar ekti bizlerde meyvelerini topluyoruz” demiştik!

Gerçekten de öyle oldu. Gazeteciliğin temelini atan arkadaşlarımızşimdi bu dünyada yoklar. Ama gazeteciliği bıraktığı yerlerden çok ilerigötürerek imkânlar ölçüsünde haber yapmaktalar.

 Belki eski heyecan olmayabilir.Ama bunun karşılığı olarak internetin çıkması gazetecilik anlayışını birşekilde değiştirmiş oldu; bir şekilde yorulmadan hazır gazetecilik yapmayabaşladılar.

Bunu da teknolojinin hem eksileri hem de artıları olarak güncelleyebiliriz.