Bütün dinler çocuklara önem vermiştir fakat yüce dinimizher konuda olduğu gibi bu konuda da ‘en’ olmuş…
Cuma hutbelerini önemsiyoruz, çünkü milyonlarca insanbilgilendiriliyor ve bu bilgi de toplumun sosyal yapısı başta olmak üzere heralanda önemli sonuçlar doğuruyor…
Bu hafta ki, hutbede çocuklarımızın toplumlar açısındanönemini işledi. Hutbede çocuklara karşı sorumluluklarımız hatırlatıldı,Efendimizin hayatından örnekler verildi. İsterseniz, bir kısmını paylaşıp,sonra değerlendirmemizi yapalım.
“En önemli sorumluluklarımızdan biri de çocuklarımızakarşı olandır. “Çocuğunun senin üzerinde hakkı vardır.” Allah’ın emaneti olançocuğun haklarını korumak ise biz yetişkinlere düşmektedir.
Kız ya da erkek olduğuna bakmaksızın, her çocuğun dünyayagelişini gönül rızası ile kabullenmek,
onu sevgiyle ve dualarla karşılamak bizim görevimizdir.Ona güzel bir isim koymak, hak ettiği ilgiyi ve şefkati göstermek,kardeşleriyle arasında ayrım yapmadan adaleti gözetmek bizim sorumluluğumuzdur.
Yavrularımızı helâl ve sağlıklı gıdalarla büyütmeli,eğitimlerine gereken hassasiyeti göstermeli, sadece maddî ihtiyaçlarını değil,manevî ihtiyaçlarını da karşılamalıyız. Sosyal hayatı tanımaları, kültürlerineaşina olmaları, örf ve adetlerini öğrenmeleri için çocuklarımıza rehberliketmeliyiz.
Zira çocuğunsosyal ve kültürel gelişimi, bedensel ve zihinsel eğitimi, dinî ve ahlâkîterbiyesi ailede başlar.
ÇOCUKLAR YARINIMIZ
Yarınlarımızın ümidi olan hayırlı nesiller, bilinçli annebabaların eseri olacaktır. Unutmayalım ki, hakları ihlal edilerek ezilen çocuk,adaletin değerini bilemez.
Şiddete maruz kalarak örselenen çocuk, merhametinanlamını çözemez. Kişiliği yok sayılarak aşağılanan çocuk, geleceğini sağlıklıbir şekilde inşa edemez.
Çocuk eğitimi ve çocukla iletişim konusunda en güzelrehberimiz peygamberimizdir. O, çocukların bir
İnsan olarak taşıdığı onura saygı gösterirdi. Onlaradeğerli olduklarını hissettirir, yanlarından geçerken
selâm verip hatırlarını sorar, kimsenin kınamasınaaldırmadan onları öpüp kucaklar, bağrına basar, oyunlarına eşlik ederdi.
Allah Resûlü (s.a.s) çocuklara kötü söz söylemeyi vebeddua etmeyi yasaklamıştı. Kendisi de yanına gelen, kucağına verilen herçocuğa dua ederdi.
Çocukların ibadet eğitimine ayrı bir önem gösterir, gönlücamide asılı kalan ve ibadetin tadına varan nesiller yetiştirmek için onlarıasla mescidinden uzaklaştırmazdı.
TERBİYE ÖNCELİK OLMALI
“Hiçbir anne baba,çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.”
Buyuran Sevgili Peygamberimize kulak verelim. Onu örnek alalım,onun şefkat ve hakkaniyete, sabır ve hoşgörüye dayanan eğitim metotlarınıuygulayalım.
Çocuklarımız için hem dünya hem de ahirette huzur, başarıve güzellik kapılarının açılmasına vesile olalım.
Lokman (a.s), evladına öğüt verirken şöyle diyordu:“Yavrucuğum, namazını özenle kıl, iyi olanı emret, kötü olana karşı koy, başınagelene sabret. İşte bunlar, kararlılık gerektiren işlerdendir.” Biz de onungibi, daima çocuklarımızın yanında olalım, ellerinden tutalım. “Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bizegöz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.”
Güzel bir dua ancak bu duanın gerçekleşmesi içinde bizbüyüklere önemli görevler düşüyor. Özellikle anne ve babalar çocuklarına sahipçıkmalı.
Tabir yerinde ise günde yarım saatte olsa, çocuklarınazaman ayırmalı.
Yoksa!
Yazmak bana zor geliyor.
Kalın sağlıcakla