Hafta sonu, ulusal haber sitelerini gezinirken, Haber7’de “Bu liseden mezun olanlar iki bin dolar maaş alacak” başlıklı bir habergözüme çarptı. Tabi ki ilgimi çekti, haberi okumadan, farklı bir iş sektörünündoğduğu aklıma geldi. Hani şu, ‘Yapay Beyin’ vb. Neyse, haberi okuduğumdadondum kaldım ve bu yazıyı kaleme almayı düşündüm.

Haberin spotu aynen şöyle : “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)kararı ile Türkiye'de üç meslek lisesinde "değirmencilik" alanınınaçılacak olması, on yılda 10 bin teknik personele ihtiyaç duyan sektörtemsilcilerinin yüzünü güldürdü…” Haberin hemen devamında ise DESMÜD BaşkanıZeki Demirtaşoğlu, "Liseden mezun olacak öğrencilerimiz, kendilerini nekadar geliştirirse hatta yurt dışında fabrika montajları yapabilecek düzeyegelirlerse 2 bin doların üzerinde maaş alabilecekler" demiş.  MEB ile imzaladıkları ve mesleki çalışma ileilgili bir bilgi daha aktarıp, konumuza dönelim: Derirtaşoğlu: “Türkiye, tümdünya ülkelerinin sanayi makinesi ihtiyacını karşılayan bir üretim noktası. Mezuniyetlerisonrası öğrencilerin tamamına iş garantisi vereceklerine "söylüyor.  

 

 RIZKIN ONDA DOKUZUTİCARETTİ

Bu konuya niye girdim? Muhtemelen sezmişsinizdir. Önemli olan üretmek bu yaparken de sevdiğinişi yönelmek ve en iyisini yapmaktır…

Bu konuyaaçayım. Allah insanları farklı yaratmıştır, zekadan tutunda, iradeye, karekterevarana kadar, hepimiz farklıyız. Öyleyse, farklı insanların aynı başarıyı göstermesi, ayne mesleğe ilgiduyması beklenemez. Yapılması gereken şey, çocuklarımızdaki cevheri tespitetmek ve o yöne yönlendirmekten geçiyor.

Meslek hayatımboyunca, adam olmayacak çocuk görmedim. Tabi adam olmaktan kastım, doktor ya daüst düzey bürokrat ya da zengin olmak değildir. Bir insan ne olursa olsun,öncelikle sevdiği mesleğe yönelmeli. Sonra o mesleği en iyi şekilde yapmalıdır.

Çocuğum memur olsun, devlet kapısından girsin anlayışıdoğru değil. Çocuğum üniversiteye gitti, devlet iş vermedi eleştirisi de doğrudeğil. Bir çocuk öncelikle iş bulmak için üniversite okumamalı. Bilgi, kültür,deneyim kazanmalı okulunda ve üniversiteye giderken ikinci bir üniversite dahaokumalı. Hayat üniversitesinden bahsediyorum….

Sonra Peygamberimiz, Müslümanları ticaret yapmayayönlendirmiş. “Rızkın onda dokuzununticarette olduğunu belirtmiş. Ama biz ticaret yapmayı çocuklarımızaöğretmiyoruz…

 

ASRIN MESLEKLERİ

Neyse, biz asrımızın mesleklerine yönelelim. İnternete asrın meslekleri neler?  Diye sordum, bakın neler çıktı.

İNTERNET ARKEOLOGLUĞU: “Önümüzdeki dönemin en ilginçmesleklerinden biri. İnternet’teki bilgi çokluğu ve kirliliği içinde, aranılanbilgiye ulaşmak, hayati önem taşıyor.

E-İTİBAR YÖNETİCİLİĞİ: “Bu meslek grubundakiler, birönceki meslek grubu olan İnternet arkeologlarının yaptığının tam tersiniyapıyor. Yani hakkınızda çıkan, sizi ilgilendiren haberler ve “kalıntılar”arasından olumlu olanları ön plana çıkarıp, olumsuz olanları İnternet’inkaranlık odalarına hapsediyor

DUYGU TASARIMCILIĞI: “ Kastettiğimiz, kitlelerin duyguyoğunluklarına, hislerine göre geliştirilecek olan yapay zekâ ve sanal ortamuygulamaları. Bu da, gelecekte reklamcılığın bir parçası olacağı söylenen birkavram.

GEN HARİTACILIĞI: “ Gen haritacıları, vücudun gen haritasını çıkararak kişiye özel tedavilergeliştirmekle kalmayacak, bir de bu haritalar sayesinde, hastalıklara dahaoluşmadan çareler bulabileceklermiş.

İKLİM DEĞİŞTİRME UZMANLIĞI: “ Dünyanın geri kalanı, bizimgibi “Havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız iyi olsun!” deyip kendinirahatlatamadığı için, zavallı bir şekilde küresel ısınmadan korkmaya devam ediyor!Bu korku, gelecekte, iklime müdahalede bulunmaya kadar varacak ve iklimgeliştirme uzmanlığı diye bir meslek icat edilecek..”

Mesele ne biliyor musunuz dostlar. Asrı okumak gerek.Çocuklarımız doğru yönlendirmeyi bilmeli ve her çocuğumuzun koluna mutlaka biraltın bilezik takmalıyız. Peki kalın sağlıcakla.