“ Seçmek bir tercihdir ve biz tercihimizi cüziirademizle yaparız, bunu yaparken de bilgi birikimimiz, değerlerimiz seçimimiz üzerinde etkili olur.”
Öncelikli Cumamız mübarek olsun. Aslında hayattercihlerimiz bir sonucu olarak bize geri döner. Bu günlerde de halkımız da gençlerimiz re birertercih yapacaklar. Pazar günü seçimler yapılacak, sandığa gideceğiz. Bizimdüşüncelerimize ve değerlerimize en yakın olanı seçeceğiz! Rabbim hakkımızdahayırlı olanı nasip etsin…
Öğrenci kardeşlerimiz birsınava girecek. Sınav sonucunda,gayretlerinin ürününü toplayıp bir üniversiteyi kazanacaklar inşallah! Okuyacaklar, diplomalarına alacaklar, ardındanda kendi sevdikleri bir mesleğe yönelecekler. Bu konuya tekrar döneceğim…
Aslında bizlerin hayatı tercihle dolu...
Nasıl mı?
Açayım.
Pazara gideriz, sebze meyve tercihi yaparız. Bunuyaparken fiyat ve kalite karşılaştırması yaparız. Sonra şundan bir kilo,ötekinden yarım kilo alıp ihtiyacımızı karşılayıp eve döneriz. Döneriz ki bazen tercihimizde yanıldığımızı görürüz. Aldığımızmalların tadı yoktur, çürümüştür veya terside olabilir…
Et alırız, kebap yapmak için, kasaba gideriz, kasap etinen güzel yerinden verir, et yumuşaktır, beğeniriz. Ya da, sert yerindenvermiştir çaktırmadan, homurdanır pişman oluruz.
Demek istediğimşu ki, doğru tercih yani doğru seçim yapmamız çoğu zaman bizim geleceğimiziyakından ilgilendirir.
Bir küçük örnek daha vereyim de son olsun. Kızımızı birdelikanlı istemiştir, damat adayını en ince noktasına kadar araştırırız. Eğerbunu yapmamış isek kızımızı mutsuzluk ateşine atmış oluruz ama doğru seçimyapılmış ise kızımız hayatı boyunca eşi ve çocukları ile mutlu olur. İştemesele burasıdır. Doğru seçim, doğrutercihle olur. O doğru tercihde bizihuzur, başarı ve mutluluğa götürür…
MESLEK SEÇİMİ
Bu gün esas konumuz doğru meslek seçimi ki bunu çoğuzaman beceremiyoruz ve de mutsuz oluyoruz. Konuyu açayım: “ İnsan yaşamındauzun bir bölümü, eğitim süreci ve devamında seçilen mesleki yaşam etkiliyor.Eğitim sürecinde kimliğimiz “öğrenci” olarak tanımlanmaktadır. Bir mesleğiedindikten sonra ise ismimizin önüne meslek unvanınız eklenmektedir. Düşünün,insanın yaptığı (öğrenciyken ders çalışma, mesleğini yaparken mesleki faaliyeti)çalışmaları yaşamından çıkardığınızda hayatın anlamındaki yoksunluk nasıl daortaya çıkmaktadır. Bu denli yaşamsal öneme sahip bu konu tam da gelip meslekseçiminde düğümlenmektedir. Başarılı insanlar, yaptıkları işi ya da sahipoldukları mesleği bir yaşam biçimine dönüştüren ve mesleklerini yaşayaninsanlar olmaktadırlar. Tabi bu durumda doğru mesleğe ulaşmanın yolu daha daönemli oluyor. Çünkü vasat bir mesleki yaşam insanın yaşamındaki diğer alanlarıda olumsuz etkileyebilir ve tadı acılaşmış bir geleceğe işaret edebilir.
MESLEK KİŞİLİĞE UYGUN OLMALI
Mesleki kimliğimizin hayat kalitemizle doğrudan ilişkiliolduğu aşikârdır.Hemen şunu davurgulayalım, meslek seçiminde fıtrat çok önemlidir. Örnek korkak bir insandangüvenlik görevlisi olmaz. Sabırsız insandan öğretmen olamayacağı gibi. Yani, “ Hermesleğin insanın kişiliğini yoğun olarak etkileyen yönleri vardır. Aynı zamandamesleğin gerektirdiği kişilik özelliğinden dolayı o mesleğin seçildiği de bazıkuramcılar tarafından ifade edilmektedir. Yani meslek insanlar için parakazanmanın dışında birçok psikolojik gereksinimleri de ifade etmesine vekarşılamasına yardımcı olmaktadır.”(Ş.Yılmaz. Psk)
Doğru meslek kişinin mutluluğu, kimlik oluşturması,topluma faydalı olması, çevre edinme, yaşamını güzelleştirme v.b bir çokfaydası vardır.
Bu nedenle bir defa daha tekrarlayalım. Doğru seçim,doğru tercihle olur. Unutmayan hayat tercihleriniz bir sonucu olarak tekrarsize döner.
Rabbim çocuklarımıza ve milletimize hayırlı seçimlernasip etsin.
Kalın sağlıcakla.