Kulakları çınlasın Eski Belediye Başkanlarımızdan AliSezal’a, yerel konularda sorunları götürdüğümüz zaman, bize derdi ki: “ Arkadaş eleştiriyi yapın ancak çözümünüde beraberinde getirin..” Öyleya, eleştirmek kolay da çözümü nedir, bunu da belirtmek gerek.
Gazeteciler, özellikle de köşe yazarları eleştirmeyi çokseverler(ne güzel !) Ancak, çözümünü de dediğim gibi beraberinde yazmalarıgerekiyor.
Serbest piyasayı bahane eden fırsatçılar son günlerdeDolar artışını bahana ederek, herşeyezam yaptılar. Dövize bağlı, maliyet artışı olan mallara yapılan zamlarıanlarım, şöyle ki deterjan fiyatları zamlanabilir, çünkü petrol kaynaklı amabana yumurta fiyatlarının artışını nasıl izah edeceksiniz? Arkadaşyaptığınız bal gibi kul hakkı, belki bu dünyada size bir yaptırım uygulanmazama ahirette yetimlere nasıl hesap vereceksiniz! Tabi bu söyledikleriahirete inananlar için, inanmayanlara ise zaten sözümüz yok.
Burada şunu da belirtelim, eleştiri hakkı herkesinvardır. Ancak haksız eleştiriyi de doğru bulmuyorum. Çünkü insanları, kurumlarıhaksız eleştirdiğinizde yıpranır çöker, pozitif enerjisini bitirirsiniz. Bununiçin eleştirmeden önce, eleştiriye konu olan hadiseyi doğru araştırmak,bilmeden konuşmamak gerekyor.
Örneğin, toptancı ya da stokçu, fırsatçı he kimse una zamyaptığında, fırıncı amca ne yapacak, elbette ekmeğe zam yapacak, adam zararına mı mal verecek? Hayır, bununiçin küçük esnafa sahip çıkmak görevimiz…
TÜRK MALI KULLANACAĞIM AMA
Bu konu yerel manada konuşulduğu gibi, büyük medyakuruluşlarında da günlerdir haber oluyor. Özellikle atv akşam haberlerin de bir haftadır stokçu vefırsatçılarla ilgili geniş haberler yapıyor ve bu konuda da ses getiriyor.
Dün akşam yerli malı kullanma konusu da haber yapmışlar.Çok da güzel bir çözüm önerileri var: derler ki, Türk Mallarını tanımak içinambalaj üzerine Türk Malı olduğuna dair bir işaret koyun, örnek ürünlerinüzerine Türk malı olduğunu gösteren sembol yapılsın. Böylece tüketici, yerli malanı ithal mallardanayırır. Sonra, Türkiye’de üretilen,ancak yabancı sermaye tarafından imal edilen mallar da var, ben şahsen bunlarıda öğrenmek istiyorum. Bunun için yüzde % Türk Malı sembolleri belirlenmeli,vatandaş markete gittiğimde yerli malını yabancı maldan kolayca ayırt etmeli. Bu aradayerli mallarımız da yabancı malları gibi kaliteli olmak zorunda…
SERBEST PİYASADAN VAZGEÇİLMELİ
Peki neden yerli malı kullanmalıyız, kısaca onu da izahedelim. Yerli malı, kendi imkanlarımızla üretilen, dışarıdan alınmayanmallardır. Yerli malı kullanmak ülke ekonomisinin güçlenmesi ve ülkeninkalkınması için çok önemlidir. Ülkemizin kalkınması için paranın ülkemizdekalması gerekir. Yerli malı kullanılarak paramız başka ülkelere kaptırılmamışolur ve ülke kalkınır. Bu yüzden yerli malı kullanırız.
Burada birkonuya daha açıklık getirmek istiyorum. SERBEST PİYASA EKONOMİSİ BİZE GÖRELÜKS. Neden? Serbest piyasa ekonomisi modelinde paranın hızı bir şekilde, herhangi bir yasal engele takılmadan hareket edecekti. Etti de, paranın babalarıböyle hesap etmişti ama hızı bize uymadı.
Bunlarsermayenin haraketlerini kısıtladılar, biraz öne çıkanları(Anadolu Sermayesini)hızını keserken, kendiler aldı başını gitti. Sistemlerini iyi kurmuşlardı.Karşılarına kim çıkarsa imha ediyorlardı. Hani şu çekirgelerin, bitkilereverdiği zarar gibi bir şey…
Bu düzenişsizliği artırdı, tekelleşmeyi sağladı( mesela bakkal amca bitti, marketlerzincirleri piyasaya hakim oldu) böyle olunca da tekelleşme kolaylaştı, piyasayıbu güçlü aktörler belirlemeye başladı. Bilmem anlatabildim mi?
Sonuç,serbestlik ahlaklı, adil ve toplumsal sorumluluğu gelişmiş, toplumlar içinfaydalı olabilir, çünkü onlar Allah korkusu ile ‘halkı aldatmaz’ kul hakkıyemez. Peki ya biz?
Kalınsağlıcakla.