Son dönemlerde yaşanan toplumsal değişimler ile sivil toplum olgusu, ekonomiden politikaya, kültürden sosyal hayata kadar geniş bir yayılma alanına sahip olmaya başlamıştır.
Bu nedenle bireyler, olayları daha iyi algılayabilmek için, devlet dışı sosyal organizasyonlar olarak da ifade edilebilecek olan sivil örgütlenmeleri dikkate almaları gerekmektedir. Bu örgütlenmeler dünyanın farklı yerlerinde değişik isimlerle anılmaktadır. Türkiye’de sivil toplum örgütü (STÖ)
ya da sivil toplum kuruluşları (STK) adlarıyla anılmaktadır. Bununla birlikte sivil toplum örgütleri,
lobiler, siyasal gruplar, dernekler, sendikalar, odalar vb. genel olarak siyasal karar verme sürecinde
baskı ya da çıkar grupları gibi farklı isimlerde de görmek mümkündür.
İşte bence meselenin bu yönü ile sivil toplum örgütleri hareket etmeli. Diyelim ki bir sendikasınız, üyelerinizin sizden beklentilerini çok iyi bilip, yukardakilere aktarmanız gerekiyor.
Meslek kuruluşları içerisinde biliyorum, bunları çok iyi yapanlar da var, yapmayanlarda. İşte o sivil toplum örgütünün başındaki insana bir gün sorulacaktır, yapamadıklarından. Birkaç hatırlatma daha:
Siyasi, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçlar doğrultusunda çalışmalar ve eylemler yapmak.
Sivil toplum “Devletin gücünün ulaşamadığı ya da yetesiz kaldığı konularda araştırma, tesis ve hizmet sağlayarak açığın ve gecikmenin kapanmasına yardımcı olmalı. Ülke vatandaşlarının seslerini duyurmalarını, sorumluluk almalarını ve devletle kurdukları örgütü diyoloğa geçirmeyi sağlamak. Toplumsal anlamda bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yapmak.Toplumun zararına olan etkenlerin ortadan kaldırılması için mücadele etmeli ve halkın çıkarlarını ve haklarını korumak için çalışmalar yapmalıdırlar.
KÖK-DER BİR’DE SEÇİM VARDI
Daha çok Kahramanmaraş merkezli özel okul ve dershanecilerin bir araya gelerek kurduğu Kök-Der Bir’in genel kurul toplantısı yapıldı ve derneğin başkanlığına yeniden Final Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Gülsu seçildi.
Eskimeyen Başkan Fatih Erdoğan kardeşimizde yeni yönetimi girdi, çok da iyi oldu; çünkü bu derneğin Erdoğan gibi tecrübeli ve gayretli bir arkadaşa ihtiyacı vardı. Bu vesile ile yeni yönetim kuruluna başarılar dileyerek yazıma başlamak istiyorum.
Derneğin bizde üyesi olduğumuz için bizlerde genel kurulu katıldık. Doğru Cevap Kolejinin ev sahipliğinde yapılan genel kurula, bu dernekle emeği olan eski eğitimcilerde davet edilmişlerdi.
Kahramanmaraş Tarih-Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek, seçimde divan başkanı oldu. Ev sahibi Muharrem Erantepli ile birlikte harika bir seçim yapıldı.
Yeni dönemde daha etkili bir sosyal faaliyet yapılması kararlaştırıldı ve bunun için önümüzdeki günlerde komisyonlar kurulacak, bize de görev verirlerse yanlarında yer alacağımızı şimdiden taahhüt ediyorum. Neden mi? Açayım.
KÜLTÜR VE TURİZM PLATFORMUNUN ÇALIŞMALARI YERİNDE
Bir ülkenin demokratik gelişimi adına sivil toplum örgütleri büyük önem taşırlar dedik. Yani devlet idaresinin yanında, halk da kendi kurdukları örgütlerle sorunların bir tarafından tutarlar. Böylece eksiksiz bir düzen sürer.
Ancak bizde sivil toplum örgütleri istenen düzeyde olamadılar(bana göre). Örgütlenmesini çok iyi yapan ve hedefine ulaşan örgütleri de tebrik etmek gerek. Şehrimizde bunu yapan örgütlerden biri de Tarih Külter ve Turizm Platformudur. Bildiğim kadarı ile 40’a yakın derneğin bir araya gelerek yaptıkları yerel çalışmalar da takdir topluyor.
Bu örgütteki toplantılara bizleri de çağırıyorlar, onların yüreklerindeki şehir ve ülke sevgisini görüyorum. Yaralara merhem olmak, sorunun bir köşesinden de kendileri tutmak için yoğun çaba sarf ediyorlar. Allah razı olsun hepsinden. Çünkü üyelerinin tamamı samimi insanlar, kibir yok, ekelik yok, ben demiyorlar.
Bunu sadece ben söylemiyorum. Bugün Gazetesi Yazarlarından Metin Acıpayam: “Ahmet Kolutek ağabeyde de gördüğüm gerçek tam da bu: “İnanan, inandığı için sahada olan, kimi zaman haykıran, gerçek budur…”
Ne diyelim inşallah heyecanlarını sürdürürler. Peki biraz detaylara girip bağlayalım yazımızı.
Peki kalın sağlıcakla.