Çocuk gelişimi çok önemli. Özellikle sosyalliğin pirimyaptığı günümüzde, yavrularımıza mutlaka kendilerini kanıtlama imkanı vermekgerekiyor…

Özel Okullar Sosyal ve Duygusal Öğrenme Sempozyumu SonuçBildirgesini okuyordum, bilgirgede bütün eğitimcileri ilgilendiren kararlarolduğunu görünce, istedim ki sizlerle paylaşayım.  Yaklaşık 620 özel okul öncesi eğitimi veilkokul kurucu, yönetici ve öğretmeninin katıldığı Sempozyumda yer alan 2konferans, 9 panel ve 23 çalıştayda “Sosyal ve Duygusal Öğrenme” genel temasıçerçevesinde öz yönetim, öz farkındalık, toplumsal farkındalık, olumlu karar verebilmeve kişiler arası beceriler ele alınmış.

Sempozyumda, özellikle son zamanlarda ülkemizde vedünyada yaşanan üzücü olayların biz eğitimcilere sorumluluklarımızı bir kezdaha hatırlattığı, hoşgörü sahibi, empati yapabilen, etik değerleri gelişmiş,iyi ilişkiler kurabilen, doğru kararlar alabilen, duygularını kontrol edebilen,sosyal ve duygusal becerileri gelişmiş bireyler yetiştirmenin ne kadar önemliolduğu vurgulanmış, öğrencilerin ve öğretmenlerin öğrenme, dayanıklılık vebaşarılarını teşvik eden düşünce yapısının nasıl geliştirilebileceğine yönelikyaklaşımlar ve uygulamalar paylaşılmış.

 

 

MUTLU BİREYLERE İHTİYAC VAR

“Çocuklar büyürken, ailelerinin, çevrenin, okulun,devletin, geleneklerin ve kültürün empoze ettiği normlarla algıları, kişilerarası becerileri, duyguları, isteklerini ifade etme şekilleri ve topluma bakışaçıları şekillenmekte ve seçimleri etkilenmektedir. Onların kendilerini rahatve demokratik bir şekilde ifade edebilmeleri için gerekli becerileriedinebilmeleri amacıyla öncelikle kendilerine doğru rol model olabilecek,bilinçli farkındalık yaratabilecek öğretmen ve ebeveynlere ihtiyaçları vardır.

Eğitimciyedüşen, güçlü, başarılı, mutlu bireyler yetiştirmek için öğrencilerinkaygılarını yatıştırıp, stresi azaltabilmek, öğrenme motivasyonunu vefarkındalıklarını arttırmaktır.

Bunun için müzik ve sanattan yararlanılarak duyuşsal desteksağlanması olumlu tutum ve davranışların gelişmesine yardımcı olur.

Aşırı koruyucuolmadan verilen sosyal destek ve çok kültürlü eğitim öğrenenlerin sosyal veduygusal yeterliklerini olumlu yönde etkiler.

Okulun sosyal ortamında çocukların kendilerini daha güçlühissetmeleri için gerekli olan kişiler

arası ilişkiler, empati kurabilme, sorun çözme becerisigibi sosyal beceriler grup çalışmaları ile

verilebilir.”

 

ÇOCUKLARA İMKAN VERMEK GEREK

Bu konuya neden girdim. Geçen hafta sonu Fatih Şekkeliİlkokulunda bir ödül töreni vardı. Çocuklar yöresel halk oyunları ilbirinciliğini kazanmışlar.

İdareci ve öğretmenlerin yanısıra velilerin yüzü gülüyor.Çocuklar başarmanın mutluluğunu yaşıyorlar, harika bir ortam var.

Diyeceğim şu ki, her çocuğun farklı bir ilgisi var,yetenekleri farklı, istidadı farklı işte bu farklılıkları fark edip,yavrularımıza sosyal faaliyet imkanları sunmak gerek.

Bugün her türlü spor faaliyetlerinde ülke olarak istenenyerde değiliz. Çünkü çocuklarımızın sadece zihinsel üstünlüklerini bazalıyoruz. Varsa yoksa, sayısal zeka. Peki sosyal zeka ne olacak?

Tek kanatlı hiçbir kuş uçmaz. Bundan dolayı,yavrularımızın bütün gelişimini hedeflemeli. Onların kendilerinikanatlamalarına fırsat vermeliyiz. Bu da ancak sosyal faaliyetlerle olabilir.Spor bunların başında geliyor.

Bugünlerde Büyük Şehir Belediyesi öğrenciler arasındakayak yapma becerisi olanlar için bir ön çalışma başlatmış. Okullarıtarıyorlar, ne güzel. İşte geleceğin kayakçıları böyle ortaya çıkar.

Mesela anlaşılmıştır, uzatmakta istemiyorum.

Peki kalın sağlıcakla.