Kahramanmaraş sanayisinde tekstil önemli yere sahiptir. Fakat son yıllarda belirgin ölçüde sektör çeşitliliği artmıştır. Bunların içinde enerji sektöründe Kahramanmaraş gerek şehir içi gerekse şehir dışı yatırımlarla hızla büyüyerek adından söz ettirmektedir. Türkiye’nin en stratejik alanlarından biri olan enerji sektöründe kurulu kapasite noktasında ülkemizin lider üç şehrinden biri durumundadır. EPDK 2022 şubat ayı verilerine göre İzmir ve Çanakkale’nin hemen ardından Kahramanmaraş Türkiye’nin elektriğinin kurulu güçte yüzde 4.78 ‘ini üreterek üçüncü şehri oldu.

Termik, hidroelektrik, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve doğalgaz santralleri olmak üzere toplamda yaklaşık 78 adet elektrik santrali bulunan Kahramanmaraş yaklaşık rakamlarla yıllık yüzde 8.5 milyon MWh elektrik üretiyor. Buna karşılık yıllık 5,3 milyon MWh elektrik tüketiyor.

Yine bu yılın Kasım ayı itibarıyla Türkiye’nin toplam kurulu gücü kaynaklara göre dağılımında hidrolik enerji yüzde 30,9, doğal gaz yüzde 24,4, kömür yüzde 21,1, rüzgar enerjisi yüzde 11, güneş enerjisi yüzde 9, jeotermal 1,6 ve diğer kaynaklar 2,4 paya sahiptir.

Kahramanmaraş “enerji şehri” olarak; Güneş Enerji Santralleri (GES), Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Hidroelektrik Santralleri (HES), kömür santralleri, Jeotermal, Biyokütle enerjisi ile bu yüzdelik dilimlerde üretim payına sahiptir.

Coğrafi ve iklim özellikleri bakımından eşsiz özellikleri nedeniyle güneş, rüzgar ve sudan elde edilen enerji üretimin bel kemiğini oluşturmaktadır. Kahramanmaraş güneş enerjisinde 19 megavat kurulu güce sahip. Kahramanmaraş’ta yıllık güneşlenme süresi 7 gün olarak tespit edilmiştir. Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresinin 2,741 olduğunu gözönünde bulundurduğumuzda bu rakamın güneş enerjisi üretimi noktasında oldukça verimli olduğu görülür.

İki Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile günlük 70 binden fazla kişinin enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Santraller günlük yaklaşık 260 bin kilovatsaat elektrik üretmektedir. Özellikle kuzey ilçelerde sıklıkla kullanılan RES’ler üretimin önemli aktörü durumunda.

Bu RES’lerden biri Andırın ilçesinde bulunuyor. Türkiye’nin 131. Büyük Rüzgar enerji santrali. Diğeri ise Çağlayancerit ilçesinde yer alıyor ve Türkiye’de 19. Büyük Rüzgar Enerji Santralidir.

Afşin-Elbistan Termik santrali Türkiye’nin 2. Büyük linyit termik santralidir. Afşindeki Kışlaköy kömür sahasından beslenen santralin ürettiği yıllık toplam elektrik 6.700 GWh civarında.

Kilometreye düşen su kaynakları bakımından adından söz ettiren Kahramanmaraş Türkiye’nin en önemli nehirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Elbistan ilçesinden doğarak Akdeniz’e dökülen Ceyhan Nehri, irili ufaklı birçok dere ve çayla birleşerek çoğaldıktan sonra Menzelet ve Sır barajını beslemektedir. Buna ilaveten Kartalkaya ve Sır Barajını besleyen Aksu çayı Kahramanmaraş sınırları içerisindeki önemli akarsulardandır. Bu zenginliği enerjiye dönüştüren şehirde aktif ve inşa aşamasında olanlarla birlikte toplam 57 Hidroelektrik santrali (HES) bulunuyor. Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Kahramanmaraş Kağıt Biyokütle Santrali’nin ise yıllık elektrik üretimi yaklaşık 46 GWh’tir.

Türkiye’nin hemen önümüzdeki 2025 yılı için 370 TWh seviyelerinde elektrik talebi olacağı öngörülmektedir. Kahramanmaraş ülkenin elektriğinin toplamda şimdilik yüzde 9 ‘unu karşılıyor. Kahramanmaraş önümüzdeki yıllarda tamamlanacak projeler, yapılacak yeni yatırımlar neticesinde üreteceği elektrik ile Türkiye’nin günlük hayatında ihtiyacı olan elektrik enerjisinin çok daha fazlasını karşılıyor olacaktır. Çünkü mevcut elektrik üretimini yüzde 10’un üzerinde arttıracak farklı aşamalarda henüz devam eden projeler var.

Son olarak, Kahramanmaraş tükettiğinden fazla elektrik enerjisi üretiyor. Bu nedenle ürettiği elektrikten elde edilen satış gelirlerinin bir kısmının Kahramanmaraş’a verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sağlıkla kalın. https://www.enerjiatlasi.com/sehir/kahramanmaras/