Bundan birkaç hafta önce KSÜ öncülüğü ve Ak Parti Milletvekili, İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç’inde desteklediği Afşin -Elbistan Termik Santrali için çıkartılan, kömür atıklarından gübre fabrikası kurulacaktı?
Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can “ Afşin –Elbistan termik santralinden çıkarılan kömür atıklarından gübre fabrikasının kurulacağını” açıklamıştı. Yine bu konunun uzmanı olan Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı yıllardan bu yana tarımla uğraşanlara bu kömür tozunun çok değerli bir gübre olduğunu söyleyip durdu!
Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz nedeniyle ithal ettiğimiz gübre çok pahalı. Pahalı olduğu için tarımla uğraşanlar bu mevsim gübreyi atamadı veya atmakta zorluk çektiğini biliyoruz!
Önümüzdeki süreçte de gübrenin ucuzlamayacağı kesin. Biz tarım ülkesi olarak gübreyi ithal değil, üreten ülke olmak zorundayız.
Yıllar önce bu ülke gübreyi de, tarım ilaçlarında kendi imkânlarıyla üretiyordu. Gübre fabrikaları özelleştirildi. Alan firmaların gübre üretmekten vaz geçtiler! Gübrenin tamamına yakınını ithal etmek zorunda kaldık.
Özel sektöre güvendik işte halimiz?
Kamu, Üniversite ve yatırımcılara iş düşüyor. Bu konunun mutlaka üniversitelerimiz öncülük etmeleri şart.
Gerek iklim krizi, gerekse savaş nedeniyle birçok ülke ve Türkiye gıda krizi ile yüzleşmektedir.
Her ülkenin tarımı desteklediğini ve işin desteksiz sürdürülmeyeceğinin mümkün olmadığının altını çizmemiz lazım. Tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm ihtiyaçların yerel dinamiklerin içinde olması gerekmektedir. Yerel dinamiklerin içerisinde olmadığı hiçbir süreç, hiçbir karar gerçekleşmiyor. Bunu krizle görmüş olduk. Üzerinde durulması gereken en önemli konu, yerel dinamiklerin, yerel akademisyenlerin, üniversitelerin ve yerel bilginin değerlendirilmesidir. Yaşamakta olduğumuz kriz tarımın ve hayvancılığın önemini kat ve kat artırdı. Dünün sorunlarını bugün çözemiyoruz!
Bu önemli konuda basın ve sosyal medyayı da yok sayamayız... Bu iş açıklamalarla yeterli olmuyor. Üzerine gidilmesi ve üretime dönülmesi gerekiyor. Buyurun bedava gübre maddesi… Çok büyük yatırımda istemez. Bu iş daha önce kamyonla getirilip tarım alanlarına dökülmekteydi! Bu amatör düşüncelerle yeterli olmuyor. İncelenip bazı maddeler ilave edilip değişik katkılarda gerekebilir!
+++
Bildiğimiz kadarıyla Konya menşeli TORKU şeker 2007 yıllında üretici kooperatifi olarak kuruldu. İlk çıktığında şeker, süt ve süt Ürenleri ile raflara girdi. Ama yıllar içerisinde süt ürünlerinden başka birçok gıda maddesini raflarda görüyoruz.
Kahramanmaraş önemli ölçüde, gıda maddesini üretiyor. Ama… Yeteri kadar değerlendirildiği ve ekonomiye katkı sağladığını söylemek mümkün değil! Bizde TORKU örneğini burada gerçekleştirebilir, Tarım ve hayvancılık kooperatifi kurup büyütebiliriz. Bu kooperatif hem gübreyi hem ilacı hem de yemi üretip üreticileri dağıtılabilir. Ürünlerin katma değerini yükseltip raflarda yer alabilir?
Bunlar hayal değil gerçekleşmesi o kadarda zor değil.
Tarım kredi kooperatifleri var, Bu kooperatifler yeterli kolaylığı sağlayamadığı gibi aynı tüccar ve toptancı zihniyeti ile çalışıyor.
Aynı zamanda bu kredi kooperatifleri, çeşit açısından yeterli değil. İhtiyaç duyulan çeşit ve tarımla ilgili gereksinimleri de yeteri kadar yerine getiremiyor.
Adı tarım ama tarıma ne kadar yardımcı oluyor, ne kadar destek sağlıyor?
Sonuç olarak: TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı, Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, Kamu ve özel yatırımcıya iş düşüyor.
Üniversiteler bilgi üretmek, üretmekle birlikte katma değeri yüksek ürün haline getirerek ekonomiye kazandırmak zorundadır.
Sayın Rektör Niyazi Can top sizde! “Bu önemli konuyu gerçekleştirebilirseniz. Ülke tarımına büyük katma değer sağlamış olacaksınız ” Bizden siz ve kamuoyuna duyurulması.