Yediğiniz yiyecekleri değiştirmek daha doğrusu kötü besinleri ortadan kaldırma sağlığınızı ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde iyileştirir. Tabi ki farklı insanlar aynı gıdalara farklı şekillerde tepki gösterebileceğinden, her şey sizin bireysel ihtiyaçlarınıza bağlıdır. (Bu yüzden önce doktorunuza danışmanız iyi fikir.) Ancak son yıllarda popülerlik kazanan Akdeniz diyetinin her bünyeye iyi gelebilmesi olası. Bir beslenme uzmanı olarak; sık sık sebze, meyve, zeytinyağı ve kepekli tahıllar açısından yüksek, protein ve hayvansal yağlar açısından orta düzeyde olan Akdeniz tarzı diyetteki gıdaları yeme rutininize dahil etmenizi tavsiye ederim. Araştırmalar, bu diyetteki birincil gıdaların kronik hastalıkları önlemeye ve uzun ömürlülüğü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Sağlıklı ve güçlü kalmak için mutlaka günlük rutinime eklemeye çalıştığım Akdeniz diyetinin beş temel besininden bahsetmek istiyorum;

Yulaf: Lif, yiyecek ve atıkların bağırsak geçişini iyileştirerek vücudunuzun kansorejenleri ve toksik maddeleri ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Yulaf, lif açısından zengin yiyecekler içerisinde tercihimdir. Glutensiz tam tahıl, önemli vitamin,mineral ve antioksidanlar için harika bir kaynaktır .Yavaş pişirildiğinde, iyi dozlarda demir ve B vitaminleri ile birlikte dengeli bir yağ, karbonhidrat ve bitki proteini sağlar.

Geçen yıl yapılan bir çalışmada , araştırmacılar daha yüksek lif alımının kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azalmasına neden olduğu bulundu. Amerikan Kalp Derneği, toplam diyet lifi alımının günde 25 ila 30 gram arasında olması gerektiğini önermektedir (gıdalardan, takviyelerden değil).

Sızma zeytinyağı: Tüm sıvı yağlar aynı değildir. Birçok beslenme uzmanı, ilk tercihinizin sızma zeytinyağı olmasını önermektedir.

Naturel sızma zeytinyağı, yüksek miktarda antioksidanla birlikte oleik asit formundaki esas olarak tekli doymamış yağ içerir - her ikisi de iltihaplanmayı azaltıcı özelliktedir.

Balık: Ton balığı, somon balığı, ringa balığı ve göl alabalığı gibi yağlı balıklar, yüksek miktarda sağlıklı omega-3 yağ asitleri içerir ve bu kardiyovasküler sağlığa faydalıdır

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, marul ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, Akdeniz diyetinin başka bir yönüdür. A vitamini, C vitamini, folat, K vitamini, demir, kalsiyum ve potasyum gibi temel besinlerle doludurlar.  Her gün yemek ne olursa olsun yanında kocaman bir tabak salata tüketmeyi alışkanlık haline getirmek kazandığınız en güzel alışkanlıklardan biri olacaktır.

Meyveler: Akdeniz diyetinde birkaç temel meyve olmasına rağmen, meyveler - özellikle yaban mersini ve çilek - zengin antioksidan seviyeleri nedeniyle favori listemde üst sıralarda yer alıyor.

Meyveler ayrıca bir tür flavonoid olan çok sayıda antosiyanin içerir. Araştırmalar antosiyaninlerin kan basıncını düşürmek ve kan damarlarını daha esnek hale getirmek de dahil olmak üzere vücut üzerinde çeşitli olumlu etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Her gün en az 1-2 porsiyon meyve tüketmek de kazanılması gereken bir alışkanlıktır.