Mindfulness; hiçbir yargılamave sorgulama içine girmeden, geçmiş ve geleceği düşünmeden, kaygı taşımadan,bilinçli bir şekilde “şu an” ne oluyorsa kabullenmek ve “an”ın farkına varmakanlamına geliyor.

An’a odaklanma konusu sık sıkkarşımıza çıkan ve işlenen bir konu. Modern yaşamın getirdiği sorunlar,bastırılmış duygular ve kıstırılma hissi; bireyin enerjisini yanlış şekildekullanmasına ve gücü tükendiğinde de arzulamadığı bir yaşam sürmesi, sevmediğiişleri yapması, çevresindeki güzelliklere ve fırsatlara kendini kapatmasınasebep oluyor.

Günümüzde, dikkatimizi “şuan” gerçekleşmekte olan deneyime odaklamak, bunu yargılamadan yapmak ve eskidenolmuş ya da yakında olabilecekler için endişe etmeyip, tepki göstermektenziyade yanıt verecek şekilde yaşadığımız deneyimlere dikkat etmek anlamınageliyor.

İş hayatında siz zor vestresli bir durumda bocalarken, iş arkadaşınız bu durumla rahatlıkla başaçıkabiliyor. Trafikte siz sıkıntıdan patlamak üzereyken yanınızda bekleyenaraçtaki sürücü neşe içinde radyodaki müziğe eşlik ediyor. Bu durum sizin dahazayıf ya da daha dayanıksız olmanızdan değil, günlük hayatta yaşadığınızolayları ve insanları, geçmiş tecrübeleriniz, takıntı ve korkularınızladeğerlendirmenizden kaynaklanabilir. Mindfulness uygulamaları, bireyin strestoleransını artırarak, sakin ve mantıklı karar vermesini, olaylar ve insanlarıyargılamadan iletişim kurmasını sağlıyor.

Geçmişteki sıkıntılıdurumlar, duygusal travmalar zihnimize yapışıp bizi dibe çekiyor. Ancak bizler,olaylardan sonra bile geçmişten kurtulamıyor, bilinçaltımızda geçmişe saplanıpkalıyor ve tehlike geçmesine rağmen kaçmaya devam ediyoruz. ‘An’ın içindegeçmişi, geleceği düşünmekten odaklanamıyor, enerjimizi korkularımıza dahadoğrusu zihinsel olarak kaçmaya harcıyoruz. 

Mindfulness, düşüncelerimizi,duygularımızı ve bedensel duyumlarımızı anın içinde fark etmemize yardımcıoluyor. Hayatı hissetmemize ve ona yanıt vermemizi sağlıyor. Bedenin farkınavarmamız ve bedenimizle zihnimizi yaşadığımız çevreyle uyumlu hale getirmemizeyardım ediyor. Diğer bir deyişle yıllardır iyi-kötü, doğru yanlış diyerekgeliştirdiğimiz önyargıları yıkarak kendimizle ve evrenle barışmamıza olanaksağlıyor.

Mindfulness hayatımızın bir parçası yapmak için şu önerilerideğerlendirebiliriz: Egzersizinizi her gün aynısaatte yapın. Sakin, sessiz bir ortam yaratın. Günde 1-3 dakika ayırın.Uygulamayı basit tutun. Nasıl kolayınıza geliyorsa öyle yapın. Her gün birazcıkmindful dinleme ve nefes alma, evdeki ilişkilerin tonunu ve ruh halinideğiştirmeye başlamak için yeterlidir. Bu yöntemi sadece bir merak vekendini tanıma aracı olarak kullanın, disipline etmek metodu olarak değil.

İnsana zarar veren durumlargeçtiğinde bile üzülmeye, sorun ve sıkıntılara takılmaya devam ediyor.Motivasyonunu kaybetmiş, odaklanma sorunu yaşayan, dış dünya ile temaskurmaktan, yeni kararlar almaktan kaçındığınız durumların nedenlerini düşünün.Tehlike geçtiğinde zihninde kapanması gereken alarm, insan zihninde kapanmıyor.Mindfulness tam bu noktada devreye giriyor. Alarmı kapat! Anın farkında ol,geçmişe, geleceğe takılmadan: mantıklı ve bilinçli şekilde anın tadına varın.Kontrol zihninizde!