Çözüm yok, çare yok diye düşünmeyin! Sorunlara nasılyaklaşmalıyız. Olumsuz düşünceden sıyrılıp çözüm odaklı nasıl düşünebiliriz?
Günlük yaşamda basit nedenlerden ötürü sorunu yönetemeyenmilyonlarca kişiden biri zaman zaman biz oluruz. Sorunlar yaşamın olağan birparçası kabul görürken, sorun karşısında gereksiz davranışlarda bulunup hemkendimizi hem de çevremizdekilerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkileriz çoğuzaman. Peki, sorunlara nasıl yaklaşmalıyız? Yaşam sorunlarını etkin biçimdeçözmenin basamakları var mı? Olumsuz düşünceden sıyrılıp çözüm odaklı nasıldüşünebiliriz?
Sorun çözmeye olumlu yönelimi olan kişilerin özellikleri:
Sorunları genelde olağan, sıradan ve yaşamın kaçınılmazolayları olarak görürler.
Sorunları, kaçınılması gereken göz korkutucu olaylar olarakgörmektense, kendilerini geliştirmeleri (yeni bir şey öğrenme, yaşamı daha iyiyolda değiştirme, kendini daha iyi hissetme gibi) bir uğraş için bir fırsatolarak görürler.
Sorunların bir çözümü olduğuna ve bunu kendi başlarınabulabilecek yeterlikte olduklarına inanırlar.
Sorun çözmeye olumsuz yönelimi olan kişilerin özellikleri:
Soruna neden oldukları için kendilerini suçlama eğilimindeolurlar, “Yetersiz, yeteneksiz, işe yaramaz, kötü, talihsiz” diye genelliklekendilerini olumsuz tanımlarlar.
Sorundan kaçmaya ya da herhangi bir tasarı kurmaksızınsaldırmaya çalışır.
Sorunun üstesinden gelme beklentileri düşüktür, çünkü yasorunu çözülemez olarak görürler ya da sorunu başarıyla çözebilecekyeterliliklerinin olmadığını düşünürler.
Sorunu, yeterli birinin, çok çaba harcamadan hemen çözmesigerektiğini düşünürler. Bir başkasının sorunu çözmesini yeğlerler.
Ne denli çok çözüm yolu seçeneği yaratılırsa, o denlinitelikli çözümler bulunabileceğini, ön yargıdan uzak durulması, akıllara gelenher düşünceye değer verilmesi ve göz ardı edilmemesi faydalı olur. Çeşitliliknoktasında yöntemler üzerinde düşünmek önemlidir.