Kahvaltı; vücudumuza çalışması için gereken gücü verir, konsantrasyonumuzu arttırır, sağlıklı kilo kontrolüne yardımcı olur ve en önemlisi sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur. Kahvaltının bu denli önemli olmasının en büyük sebebi ise günün en uzun açlık zamanı olan gece açlığından sonraki ilk öğünü olmasıdır. Günümüzde birçok insan ya kahvaltı yapmamakta ya da sağlıksız kahvaltı yapmaktadır. Sebep olarak genellikle sabah açlık hissetmeme, iştahsızlık, zaman darlığı ve kilo verme kaygısı gibi durumlar öne sürülmektedir. Kahvaltı edilmemesi sonucunda öğle vaktinde daha fazla acıkılacağı ve bunun sonucunda da bir sonraki öğünde besin tüketiminin daha fazla olacağı unutulmamalıdır. Ayrıca kahvaltı yapmamak kan şekeri düşüklüğü, huzursuzluk, gerginlik, yorgunluk, uyku hali, konsantrasyon ve algıda yetersizlik gibi durumlara neden olabilmektedir. Okul çağındaki çocuklarda da sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlanması oldukça önemlidir; kahvaltı yapan çocuklarda derse odaklanma problemi çok daha az görülmektedir.
DENGELİ BİR KAHVALTI; BÜTÜN BESİN GRUPLARINI İÇERMELİDİR Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır; yenilen sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği de büyük önem taşır. Sağlıklı bir kahvaltı her besin öğesini (karbonhidrat, protein, yağ vs.) de içeren şekilde olmalıdır. Özellikle karbonhidrat kaynağı olarak ekmek tercihi için esmer ekmek (tam buğday/çavdar/ kepek) daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Anne sütünden sonra en kaliteli protein ve uzun süre tok tutucu etkiye sahip olan yumurtayı da kahvaltılarınızda tüketmenizi öneririm. Yumurta sarısı; kolesterol içeriği yüksek olan bir besindir. Bu nedenle miktarına dikkat ederek tüketilmesi gerekmektedir. Diyet sadece haşlanmış yumurta demek değildir; az sıvı yağ ve dilediğiniz sebzeler ile lezzetli bir omlet hazırlayarak kahvaltılarınızda çeşitlilik yapabilirsiniz. Vitamin ve minerallerin en önemli kaynakları sebze ve meyvelerdir; içerdikleri posa nedeniyle de doygunluğu daha uzun süre sağlamakta, kan şekerinin de daha geç düşmesine yardımcı olmaktadır. Kahvaltıda tüketilecek meyve ya da sebze, özellikle C vitamininden yüksek ise demir emiliminin de artmasına fayda sağlayacaktır. Çiğ sebzelerden domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler veya taze meyveleri kahvaltılarınızda mevsimine uygun olarak bulundurabilirsiniz.
KAHVALTI YAPAMAYANLAR BURAYA Günün altın öğünü olan kahvaltıya sabahları yeterli zamanı ayırmaya çalışın. Evde kahvaltıya gerçekten zaman ayıramıyorsanız besin değeri yüksek, çabuk hazırlanıp tüketilen alternatifleri tercih edebilirsiniz; örneğin sandviçinizi akşamdan hazırlayıp, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Dışarı çıkarken buzdolabındaki sandviçinizi yanınıza almak çok pratik olacaktır.Yulaflı meyveli yoğurtta kahvaltı için tercih edilebilecek bir başka sağlıklı ve pratik seçenektir. Yulaf, içerdiği kompleks karbonhidrata bağlı olarak, kan şekerinin uzun süre dengede kalmasına yardımcı olacaktır. Kahvaltılarınızı çeşitlendirmek veya daha çok pratik olması adına siz de farklı seçenekler deneyebilirsiniz. Atlanmaması gereken en temel öğün olan kahvaltıda dengeli bir menü tercih ederek güne başlayın; yeterli protein, karbonhidrat ve lif alımı sayesinde açlığı belirli bir seviyede tutarak gelecek öğünler için vücudun daha akıllıca besin seçimi yapmasına olanak sağlayın. Güzel bir kahvaltıyla başlayan mutlu günler dilerim.