Demir metabolik işlevlerimiz için önemli fonksiyonlara sahip bir mineraldir. Vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Bu gereksinimin karşılanamadığı ve vücutta yeteri kadar demir kalmadığı zaman
demir eksikliği anemisi(kansızlık) adı verilen durum gözlenir. Demir eksikliği Türkiye’de çok yaygın görülen bir hastalıktır. Demir eksikliği anemisine çocuklarda, gebelerde, gençlerde ve vejeteryanlarda daha sık rastlanmaktadır. Demir eksikliği anemisinin oluşumunu engellemek veya ciddiyetini azaltmak doğru beslenme ile mümkün olabilir..
Demir Eksikliği Belirtileri Halsizlik, çabuk yorulma, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, baş dönmesi, bağışıklık sisteminde zayıflık, yüzde ve deride solgunluk, kış aylarında el ve ayaklarda üşüme, iştahın azalması gibi bazı belirtiler anemi göstergesi olarak kabul edilir.
Demir Eksikliğinde Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli? - Kan demir seviyesini artırmanın en verimli ve en kolay yolu demir bakımından zengin besin kaynaklarının tüketilmesidir. Karaciğer ve tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, yeşil sebzeler(ıspanak), pekmez, kuru meyveler (özellikle siyah üzüm) ve kuruyemişler demirin iyi kaynakları arasında sayılabilir. - C vitamini demir emilimini arttırmaktadır, bu yüzden demirden zengin besinler tüketilirken yanında C vitamini içeren besinlerle tüketmenizi öneririm. C vitamininden zengin besinler: koyu yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, yeşil biber, kırmızı biber, kivi, portakal, mandalina, greyfurt, limon..(Yumurtanın portakal suyu veya yeşilliklerle birlikte tüketilmesi veya kırmızı et tüketilen öğünlerle birlikte bol limonlu salata tercih edilmesi örnek olarak verilebilir.) - Çay ve kahve, içerisindeki tanenlerden ötürü demirin vücutta kullanımını kısıtlamaktadır. Bu nedenle, bu içeceklerin yemeklerle birlikte veya yemeklerden hemen sonra tüketilmemesinde fayda vardır. Çayı veya kahveyi yemeklerden bir saat sonra tüketin. Ayrıca çayı açık ve limonla birlikte tüketmekte fayda vardır. - Kepekli undan yapılmış ekmek, kurubaklagillerin içindeki fitatlar yine demir emilimini azaltan faktörlerdir. Bu nedenle diyetteki posa miktarını çok dengeli tutmak, aşırıya kaçmamak gerekir. -Kalsiyum vücut için çok önemli bir mineral olsa da, demir emilimini sınırlandırmaktadır. Ayran, yoğurt ve süt gibi besinler demir içerikli bir öğün ile birlikte tüketilmemelidir. Ayrıca, süt ve sütlü ürünler demir takviyesi olan ilaçla birlikte alınmamalıdır.
Günlük Demir Gereksinimi - Erkekler için 10 mg
- Kadınlar için 18 mg
- Gebelik döneminde 27 mg
- Emzirme dönemi 18 mg
- Ergenlik dönemi 15 mg
- Çocuklar için 10 mg Sağlıklı ve güzel günler dilerim.