Birçok konuda olduğu gibi sosyal ve inanç meselesinde de değişime karşı direnç gösterilemediğine tanık oluyoruz. Değişen kent hayatı, kentlerin daha çok göç alarak değişime uğraması, insanları birbirine yabancılaştırıyor. İnsanlarımız artık bayramlarda farklı bir ruh halinde yaşıyor. Bayram algısı da bu projeksiyon üzerinden ortaya çıkartılıp değişime uğratıldı. Ancak toplum olarak bu değişimle neler kaybettik neler kazandık bunun hesabını yapmamız gerekir. Elbette her şeye rağmen bayram algısını inkâr edemeyiz. Elbette değişim ve bayram algısından mutlu olan insanlar vardır. Değişim ise bu mutlulukların sebebi, kaynağı ve de bayrama dair algılardır. 


Kent hayatında çok katlı yapılaşmalarla gelen kopuk komşuluk ilişkileri bu konuya sebep olan önemli bir etkendir. Birbirini tanımayan insanlar birbirlerinin acısını ve sevincini paylaşamaz.  Mahalle ve mahalli kültürünün gitgide zayıfladığı, insanları bir araya getiren meydanlar ve benzeri ortak kullanım alanlarının olmayışı da kardeşlik ve dostluk duygularını alıp götürüyor.

 

Eski bayramları şöyle bir göz önüne getirelim. Eski bayramlar neden o kadar güzeldi? Dayanışmayı ön plana alan şartlar içerisinde gerçekleştiği için mi? Yoksa var olan dayanışma ruhunun daha yüksek olduğu için mi? Öyle bayramlardı hiç kuşkusuz. 

Son yıllarda kutladığımız bayramlara gelince… Çok haksızlık etmeden ama gerçekleri de görmezlikten gelmeden diyebiliriz ki, “Hissedilmeyen görev gibi yaşanan bayramlar var artık.” Paylaşımdan uzak, tekil ruhuyla geçen bayramlar var sadece.  Dinlenme aracı olarak görülüyor maalesef. 


Artık çocukların uluşabildiği şeker, çikolata ve özellikle yeni kıyafetler çok da heyecan vermiyor gibi. Bu yönüyle güzel bir şey ama çocuklardan eksilttiğimiz heyecanı bir türlü telafi edemiyoruz.


Öte yandan yaşadığımız yüzyılda birçok şeyin değişime uğradığını görüyoruz. Günümüzde internet ve cep telefonları bizim tüm örf ve adetlerimizi aldı götürdü. Bayramlarda gönderdiğimiz kartların yerini cep telefonları ile gönderdiğimiz mesajlar aldı. Bir şekilde sorunun kentleşmeden kaynaklandığını düşünsek de teknolojinin getirdiği artıların yanında da birçok değerleri de alıp götürdüğünü de göz ardı etmeyelim.