Basımevinden yeni çıkmış. Henüz mürekkebi kurumamış. Kağıt ve mürekkep kokusu geniz yakıyor. Aynı fırından yeni çıkmış ekmek gibi. Dumanı üstünde.
Neden bahsediyorum? Bir kitaptan. Kitabın adı: “Kendi Penceremden Beş Ünlü Ozan”. Abdulhakim Eren yazmış bu kitabı. Afşin’in beş ünlü ozanı Âşık Mahzuni, Hayati Vasfi, Kul Hamit, Âşık Hüseyin ve Âşık Yener’i anlatmış Abdulhakim Hoca.
Kitap, Efsus Yayınları arasında çıkmış. Baskı tarihi, Şubat 2020. Matbaa mürekkebi kurumamış demiştik ya… Tam tamına 176 sayfadan oluşan bir kitap.
Abdulhakim Eren, Afşinli’dir. Afşin’in Alemdar köyü doğumludur. Afşin ve havalisinde doğup büyümüştür. Emekli eğitimcidir. Öğretmenlik ve idarecilik yapmıştır. Hem de 25 yıllık memuriyet hayatı K.Maraş ili sınırları içerisinde geçmiştir. Şimdi de K.Maraş’ın kültür ve sanat yaşamına yaptığı çalışmalarla katkı sağlamaktadır.
Elimdeki kitap bunun en somut örneğidir. Abdulhakim Eren doğup büyüdüğü topraklarda yetişmiş beş ünlü ozanı kendi penceresinden bakarak bizlerle tanıştırıyor. Bu gayretini taktirle karşılıyorum. Bu ozanlardan Âşık Mahzuni’yi, Hayati Vasfi’yi, Kul Hamit’i ve Âşık Yener’i çok yakından tanıyor. Aynı meclislerde bulunmuştur bu ozanlarla. Saz ve söz erbabının sesine kulak vermiş, onlarla ağlayıp, onlarla gülmüştür. Âşık Hüseyin’i şahsen tanımasa bile şiirleriyle hemhal olmuştur.
Abdulhakim Eren’in kitabı hazırlama gerekçesi Afşin Ovası havzasından ününü dünyaya taşıyanla kendini anlatamayan, sesi duyulmayan ozanların sesi olmak. Onların eserlerine sahip çıkmak. Çünkü bu ozanların birçok şiiri bestelenmiş. Bu besteleri okuyan ünlü sanatçılar eserlerin kime ait olduğunu söylemiyorlar. İşte bu noktada eser sahiplerini belgeleriyle ortaya koyup haklarını teslim etmektir onun gayesi. Bunu bir görev bilmiştir.
Kitabın hazırlanış aşamasında Abdulhakim Hoca beni aradı. Dört ozanla ilgili çalışmasını bana gönderdi. Görüşümü sordu. Ben de dosyayı okuyup inceledikten sonra bu araştırmayı fevkalade buldum. Yalnız Âşık Yener yoktu dosyada. Dedim ki:
- Hocam, Âşık Yener’i de ekleyelim. Beş Ünlü Ozan olsun. Beşi bir yerde olsun.
Abdulhakim Hoca güldü:
-Mehmet Gözükara da öyle diyor. Anlaşıldı siz beni birkaç ay daha yoracaksınız.
Bu tavsiyemiz üzerine Abdulhakim Eren Âşık Yener’i de aldı kitabına. Çok iyi etti. Kitap beşi bir yerde oldu, güzel oldu.
“Kendi Penceremden Beş Ünlü Ozan” yazarın biyografisi ve ön sözüyle başlıyor. Kitabın editörlüğünü yapan Serdar Yakar’ın “K.Maraş’tan Pencereye Yansıyan Beş Ünlü Ozan” başlıklı bir değerlendirmesi var. Oğuz Paköz de “Abdulhakim Eren’in Penceresinden” başlıklı değerlendirmesinde kitapla ilgili düşüncelerini anlatmış.
Kitapta bu beş ozanın biyografileri, sanat anlayışları ve şiirlerinden örnekler sıralanmış.
Abulhakim Hocayı kutluyorum. Darısı Kul Ahmet ve Âşık Hüdai’ye olsun.