Yeni ve büyük bir çağın başındayız. İnsanoğlu en ulaşılmaz yere, uzaya Mars’a kadar ulaştı. Bu, akılları durduracak bir şeydi!
Bugüne kadar korkunç çağların yaşadığı da oldu. Korkular, karanlıklar yaşandı. İnsanlık tarihi; doğa karşısında, bir ürküntü, bir hayranlık, bir korku tarihidir. Doğa karşısında ilk günden bugüne kadar zaferler tarihidir. Her gün ve her geçen gün insan doğanın gizemini çözdü. Her geçen gün doğaüstüne bir şey öğrendi.
Bunun karşısında insanoğlu her geçen gün biraz daha kazanıyor. Sonsuzluklar çarpışıyor. İnsanın önüne biraz daha aydınlıklar açılıyor. İnsanoğlu bu başarıyla övünüyor. İnsanın evrendeki en güzel yaratık olduğuna bir daha inanıyoruz.
Bilimin, insan gücünün vardığı yer bizi sevindiriyor.
Kendi kendimize saygımız, güvenimiz artıyor.
Yalnız insanoğlunun doğal gelişmesi sürdükçe, insan ne kadar yabancılaşırsa yabancılaşsın, bu yabancılaşma onu insanlıktan çıkaramayacak. İnsanoğlu hep gelişecektir. Yaratıcılığını yitirdi dediğimiz yerde, ondan büyük dallarda yaratıcılık ışkınları sürecektir.
Yukarıda da sözünü ettim. Bir insan gökten düşmez, onun kişiliğini koşulları oluşturur. Bu kişilik onun yaratıcılığını sağlar. İşte yerelden evrensele yaratıcılık böyle korunarak gidilir.
Unutmayalım, üniversiteler bildiğimiz anlamda okul değil, birer bilim buluş ve yenilik merkezi olmalı derken…
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde geliştirilen ve çeşitli yerleri görüntüleme özelliği bulunan, yerine göre karşılaştığı engelleri uçarak geçen tank, Türkiye birincisi oldu.
Gaziantep’te gerçekleştirilen TEKNOFEST 2020‘de, Savunma, Uzay ve Havacılık yarışmasında KSÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Prof Dr. Ahmet Alkan öncülüğünde 4.sınıf öğrencileri Eray Sakarya ile Mehmet Akif Kavan‘la birlikte geliştirdikleri “Pratik 5000”cihazı Türkiye birincisi olarak Ödülü Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldılar.
Geliştirilen cihaz şu özellikleri sahip:
Güvenlik güçlerinin, operasyon yapmasının tehlikeli olabileceği yerlerde “Pratik 5000”cihazı güvenlik güçlerinden önce o bölgeye girerek bölgede bulunan mağara, tünel, gibi yerlerin haritasını çıkararak, içerdeki kişi sayısını belirlemek, herhangi, yanıcı gaz olup olmadığını ölçmek, daha önceden tuzaklanmış bir patlayıcı olup olmadığını belirleyerek görüntülüyor. Bu görüntü ve bilgileri operasyon için güvenlik güçlerine aktarıyor. Cihazın ön önemli özelliği de; herhangi bir yerde aşamayacağı yerler olduğunda kanatlarını 15 cm açarak engelleri uçarak aşması ve daha sonra paletlerinin üzerinde görevine devam ediyor olması...
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’da:
"Türkiye’nin her alanda yerli ve milli üretimin hedeflendiğini belirterek ”TEKNOFEST “in üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin çalışmalarını somut olarak ortaya koyabilmesi adına önemli bir organizasyon olduğunu ifade etti. Öğrencilerimizin bu organizasyonda birincilik alması oldukça sevindiricidir. Bizim amacımız üniversitemizin kendisine yakışır biçimde yeni yeni buluşlara imza atmak ve bunu ekonomiye kazandırmak olmalıdır… Bundan sonrada farklı çalışmalarımız var. Onlarla da birçok yarışmalara katılarak üniversitemizden söz ettireceğiz."
Üniversitemizde yapılan çalışma sonrasında savunma sanayisinde kullanılacak bir cihaz geliştirilmesi bizleri de çok memnun etti. Emeği geçen herkesi tebrik ederim. İnşallah bundan sonraki süreçte, projenin geliştirilmesi ve sahada kullanımıda başarıya ulaşır.