Siyasetçi ile bürokratın bu kadar farklı olacağını hiç düşünmemiştim. Bugün mecliste bulunan 600 milletvekillerinin büyük bir kısmı, bürokratlardan siyasete geçmiş insanlardan oluşmakta. Belki bir süre bunun zorluklarını çekmiş olabilirler ama sonunda onlarında siyasete ayak uydurdukları bir gerçektir. Çünkü Bürokrat, bürokrat olarak kalabilir.Bu kendi bileceği iş ama sonuç olarak siyasete en sonunda uymak zorunda kalacaktır.
Bu nereden çıktı diyebilirsiniz?
Büyükşehir belediye başkanı Hayrettin Güngör birçok önemli devlet görevlilerinde bulunmuş ve sonunda bu başarılarından dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak gönderilmişti. 31 Martta yapılan seçimlerde %67 oy çoğunluğu ile ilimize Büyükşehir Belediye başkanı seçildi. Aradan dört aya yakın bir süre geçti. Seçim sürecinde bir kaç kez toplantı yaparak kendisini tanıma fırsatı bulduk. Ancak seçildikten sonra aradan bu kadar ay geçmesine rağmen hiçbir basın toplantısı gerçekleştirmedi. Gazeteciler cemiyetinin ve basın mensuplarının ziyaretlerinde de pek sıcak bir karşılık bulmadı.
Bilindiği gibi bazı belediye başkanları illerini marka şehir yapacaklarından bahsederler… Bundan önceki başkan Fatih Mehmet Erkoç’ta birçok konuşmasında Kahramanmaraş’ı marka şehir yapacağından bahsetmişti…
+++
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek birçok ülkenin ve büyük illerin başaramadığı EXPO 2023 projesini gerçekleştirecek… Bu ilçe çok büyük bir ilçe değil. Ama ilimizi marka şehir yapacak ve ufkunu açacaktır. Bu proje elbette ilimize mal olacaktır.
Fakat bu projenin tam olarak başarıya ulaşması için elbette basın ve medyaya ihtiyaç duyulacaktır. Siz isteğiniz kadar çok büyük projelere imza atabilirsiniz. Ancak bunu ülke ve dünya kamuoyuna duyuracak olan yine basın ve sosyal medyadır. Bu olmadan hiçbir projede başarı sağlanması mümkün değil.
Başkan Güngör’ün basın ve sosyal medyayı hiçe sayması kendi başarısını gölgelemektir. İstediğiniz kadar başarıya imza atın onu gün yüzüne çıkartacak ve pazarlayacak olan yine bu basın ve sosyal medyadır. İlan vermeyerek cezalandırmak istenmesi ne kadar doğru olabilir bunu da kendisine bırakıyorum. Basının olmadığı yerde basının desteğini almayan hiçbir icraat kamuoyundan destek bulamayacaktır. Çünkü kamuoyuna duyuracak olan işte bu basın ve sosyal medyadır.
Yasama, yürütme ve Yargı’dan sonra, dördüncü güç olarak basının geldiğini burada hatırlatmaya da gerek yok çünkü uzun yıllar bürokrat olarak görev yapan Hayrettin Güngör’e hatırlatmak istemem elbette. Çünkü kendisi bunları hepimizden iyi bilir. Basının olmadığı yerde demokrasi, hukuk, insan hakları ve basın hürriyeti olmayacağını yine hepimizden iyi Sayın Güngör bilir.
Diğer taraftan:
Başkan Hayrettin Güngör’ü bir şekilde bürokratik patron olarak nitelediğimizde bugün her zamankinden daha belirgin bir figür olarak belirlenmektedir. Bu tür ikame ilk dönem Cumhuriyet devletçiliğinin hâkim olduğu görülmektedir. Bürokrat patron, yüksek haklılık katında oturduğuna inanmaktadır. Varlığının efekt ’inin yazarçizer tarafından canlı tutulmasını da beklemektedir. Bu sözcük bir dilden doğmaz sosyolojinin bir ürünüdür.