Her yıl ekim ayının ilk haftasında (1-7günleri) kutlanan camiler haftası çeşitli etkinliklerle kutlanır. Konuşmalarda,kürsüler de ve vaazlarda caminin öneminden bahsedilir.                                      

      Yüce  Allah’a ibadet için yapılan camiler, insanlararasında birlik ve beraberliği sağlayan, dayanışmaya vesile olan yerlerdir.Huzur ve saadetin ve mutluluğun sağlandığı, fakir ,zengin,güçlü-zayıf,küçük–büyük,işçi-patron,amir- memur’un bütün Müslümanların toplandığı yerlerdir.

      Hz.Muhammed’in(s.a.v)  Medine ye hicretteilk olarak Mescid-i Kuba’yı yaptırması camiye verilen önemi bildirir. Ayet-iKerimeler de; “Şüphesiz mescitler Allah’ın dır. O halde Allah İle beraber başkabirine dua etmeyin.”[1] Buyrulmuştur.

 “ Ey Ademoğulları !Her mescide gidişinizde güzel elbiselerinizi giyin…”[2] buyrulmuştur.

“  Allah’ınmescitlerini,ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan,namaz kılan,zekat veren veAllah’tan başkasından korkmayan, kimseler imar ederler. İşte bunlar hidayete erenlerdir.”[3] Buyrulmuştur.

      Hz. Peygamberinevinin mescitle beraber olması da camiye verilen önemi belirtmektedir. Hadis-iŞerifte; “ Uygunsuz tutum ve davranışların mescitlerde yapılmaması gerekir.Çünkü camiler namaz kılmak, Allah’ı anmak ve kur’an okunmak için yapılmıştır.” Buyrulmuştur.

      Hz.Ömer  mescitte konuşan iki taifeye :Eğer sizmisafir olmayıp ta Medineli olsaydınız sizi azarlayarak üzecektim.  Çünkü siz Resul-i Ekrem’in mescidindesesinizi yükselterek konuşuyorsunuz. “diyor.

      Dünya ve ahiretmutluluğunu sağlayan , Müslümanları  günde beş defa bir araya getiren , onları kardeş gibi birbirine bağlayanelbette camilerdir. Gönülleri birleştiren , toplumu aydınlatan camilerdir.Kıyamet günü Arş-ı âlâ’nın gölgesinde istirahat hakkına sahip olanlar  camilere gönül verenlerdir. Gönlü mescitlerebağlı olanlardır.

Camiler Toplumun CanDamarlarıdır.

      Hz. Peygamber(s.a.v)mescit merkezli yerleşim anlayışına sahipti. Mekke’den Medine’ye hicret ederken , Medine’ye geldiği zaman ,ilk indiğive 14 gün kaldığı yer olan Kuba köyünde derhal bir mescit inşa ettirmiştir.Esas yerleşim yeri olan  Medine’yegelince daha bir eve yerleşmeden Mescidin yerini belirlemiş ve temele ilkharcını koymuştur. Bu Mescit, Mescid-i Nebi’dir.

      Çok geçmeden Hz.Peygamber , Müslümanları yaşadığı beldelerde mescitler yapılması için tavsiyelerde bulunmuştur. “ içerisinde Allah’azikredilen bir mescid bina edene, Allah cennette bir bina hazırlar.”[4] Buyurmuştur. “Mahallelerde de mescitler açılıp temiz tutulmasın için “emirler vermiştir.Hz.Peygagamber’in sağlığında Medine’nin içinde dokuza,yakın çevrede ise kırkınüzerinde mescitler yapılmıştır.

      Hz.Peygamber ;Camiyi sadece bir ma’bed olarak görmemiş,her çeşit kültür faaliyetlerininyapıldığı bir merkez,misafirhane,hastane gibi hizmetlerde kullanmıştır.Din vedünya işleri konusunda istişareler yapılmıştır.       

      Camiler, İslam medeniyetininkalbidir. Medeniyetimizde hiçbir şehir, camisiz, mabetsiz düşünülemez.Peygamberimiz (s.a.v.), Medine’ye vardığında ashabıyla birlikte Medine’ninkalbine derhal Mescidi Nebevi’yi inşa etmiştir. Mescid-i Nebevi, Medine’ninmerkezi, medeniyetin beşiği olmuştur. İlim, ahlak, adalet, sevgi, saygı,şefkat, merhamet gibi değerler, dünyanın dört bir yanına dalga dalga bu kutsalmekândan yayılmıştır. O günden bugüne İslam beldeleri, camilerin etrafındaşekillenmiştir.

    Camiler, bize manevi iklimiyleyeni bir şuur kazandırarak tekrar hayata katar. Duygu ve düşüncelerimizi ilmekilmek dokuyarak bizi eğitir. Bu yönüyle camiler bizim için her daim bilgi vehikmet, ilim ve ahlak mekânlarıdır. Rabbimizi, Dinimizi, Kitabımızı,Peygamberimizi, kardeşliğimizi ve hayatı öğrendiğimiz mekteplerdir.

     Camiler, Rahman’ın huzurundakalplerimizi birleştiren yerlerdir. Camiler, omuz omuza saf tutarken, birliktekıyam ederken, rükû ve secdeye varırken sahip olduğumuz birlik ruhunukazandıran yerlerdir.
    Camiler, varlığıyla İslambeldelerinin bağımsızlığının göstergesidir. Minaresiyle tevhidin sembolüdür.Ezanlarıyla şehadetin ifadesidir. Salâlarıyla bir milleti dirilten ve ayağakaldıran merkezlerdir. Minberleriyle ilim ve marifetin mekânıdır. Kürsüleriylehak ve hakikatin sesidir. Mihraplarıyla huzurun ve mutluluğun yeridir.Rabbimizgönüllerimizi, zihinlerimizi, bedenlerimizi camiden ayırmasın.

 



[1].El.Cin suresi,18.ayet

[2].A’raf suresi,31.ayet

[3].Tevbe suresi,18.ayet

[4]Müslim,Nesai