Hafta sonu organize sanayide mini bir gezi yaptık. Görgel Metal’in kurucusu Mehmet Görgel ve oğullarını ziyaret ettik. Görgel Çelik, Mutfak Eşya Sektöründe ilimizde ilk sıralarda yer alıyor. İşlerinden memnunlar, ikiyüzün üzerinde işçi çalıştırıyorlar, yeni yatırım yapmak istiyorlar…. Tabii organize sanayinin eksiklerinin giderilmesini de bekliyorlar .
Mesela sanayi girişine bir kamera sistemi kurulması , sağlık ocağı yapımı, özelliklede bu sektörde çalışacak elemanların yetiştirilmesi için bir okul açılması, enazından bir sınıf açılması v.s.. Yani haklı istekler bunlar. Umarım, yetkililer bu bağlamda kendilerini ziyaret edip, sorunlarının çözülmesi noktasında yardımcı olurlar. Mehmet Görgel, tüm sektörün günlük 50 bin adet tencere, 30 bin adet çaydanlık imal ettiğini belirterek, üretimin %90’ının İstanbul’a satıldığını söylüyor ve ekliyor. Sanayiciler olarak birbirimize daha fazla yaklaşmalı, el birliği yapmalıyız. Eyvallah! Fabrikadan ayrıldıktan sonra eve döndüm, bu sektörün içinde bulunduğu sorunlarını araştırdım. DOĞAKA’nın raporuna ulaştım. Rapordan önümle bulduğum bazı kısımları sizlere aktarayım.
METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖRÜ NE DURUMDA “1980’li yıllarda başlayan ihracata dayalı büyüme stratejisinden en iyi şekilde yararlanan iller arasında yer alan Kahramanmaraş, “ihracata dayalı” yeni ekonomi politikalarına hızlı bir şekilde uyum göstermeyi başarmış. KMTSO 2012 yılı verilerine göre yaklaşık 450 sanayi işletmesinin bulunduğu ilimizde 50’ye yakın firma metal mutfak eşyası sektöründe faaliyet göstermekte ve yaklaşık 3000 kişi bu sektörde istihdam edilmekte
. Türkiye’ye mutfak eşyası yani çelik tencere, çaydanlık, vb. ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere giren hammaddenin yaklaşık %50’si ilimizde işlenmektedir. Kahramanmaraş, metal mutfak eşyası sektörü ihracatında önemli bir pazara sahiptir. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye satış yapan Kahramanmaraş’ta bulunan mutfak eşya üreticilerinin, 2005 yılında 13 milyon 320 bin dolar olan ihracatı, 2009 yılında yüzde 215 artarak 42 milyon 200 bin dolara ulaşmıştır.
SORUNLARI Aynı raporda, sektörün sorunları ise şöyle anlatılıyor;
“ Yeterli Kapasitenin ve Sermayenin Olmaması Gerekli Teknolojilerin Kullanılamaması ve Ar-Ge Çalışmalarının Yetersizliği (Yapılan ziyaretler sonucunda yıllık en yüksek ciroya sahip firmalarda bile Ar-Ge çalışmalarının oldukça düşük seviyelerde olduğu görülmüştür.) Sektörün bir kısmında merdiven altı olarak tabir edilen
düşük teknolojiye sahip makine teçhizat kullanımı bu sorunun ortaya çıkması.
Yeni Dış Pazarlara Açılamama Kurumsal Sorunlar ve Kalifiye Personel Eksikliği Fason üretimden, markalaşmaya geçiş yapılamaması “( Üretici firmalarımız kendi tasarımlarını yapamaması dolayası ile özgün ürün tasarımı ve ürün çeşitliliği pazarlama esnekliği en büyük sorunlarındandır. ) Görüldüğü gibi DOĞAKA raporu ile Mehmet Görgel’in tespitleri birebir örtüşüyor. Dolayısı ile bu sektöre yatırım yapan insanlar rapordaki sorunları aşması gerekiyor. Sorunların aşımı kolay olsa, sektör temsilcileri bunu başarabilirler, demek ki etkili ve yetkili kurum ve kuruluşların bu işe öncülük yapması gerekiyor. Buradan sanayicilerimiz adına sesleniyorum, yani bu etkili ve yetkili insanlar bir hafta sonunda Organize Sanayi ziyaret etseler, yukardaki sorunları çözüm noktasında sektörel beyin jimlastiği yapılsa. Yurt dışı geziler düzenlense(yeni pazarlar arama adına vs.)
Biz el birliği güç birliği yapmayı bir türlü başaramadık, belki de Maraşlının en büyük sorunu burada yatıyor. Kollektif çalışma, ortak akıl gibi kavramları yerli yerine koyup, ekip ruhunu oluşturmak, birde sesimizin duyulması için kendi kendimize konuşmayı bırakıp, dosya hazırlamayı öğrenemedik diye düşünüyorum… Kalın sağlıcakla.