Diyet yapmayı, sağlıklı beslenmeyi çoğu insan bildiğini düşünse de sık sık yapılan ama fark edilmeyen hatalar var. En hatasız ve uygun diyet süreci bir uzman ile beraber ilerlenen bir süreç olmakla beraber kişilerin de bu hataların bilincinde olması çok önemli.
Hata 1: Kalori miktarını başlangıçta birden azaltıp, şok diyetler uygulamak; ne kadar aç kalırsam o kadar hızlı kilo veririm zannetmek. Bu durumda tek yaptığımız farkında olmadan metabolizmamızı yavaşlatmak oluyor. Uzun süreçte bakıldığında az yemek vücudu kıtlık moduna sokacağından depolama yapmaya çalışan vücuttan kilo vermek çok daha zorlaşacaktır. Diyette kalori ksııtlaması tabi ki gerekli ama bu miktarın bir uzman ile beraber; sizin yaşam tarzınıza, kan değerlerinize, ihtiyacınız olan besinlere ve günlük fiziksel aktiviteye göre düzenlenmesi önemli.
Hata2: Hızlı kilo vereyim diye ara öğün yapmamak. Düşen kan şekerini ana öğünde birden yükseltip tatlıya çikolataya saldırmak. Tabi ki herkes ara öğün ile diyet yapmalı gibi bir durum yok. Bazı bireylere uzun süreli açlık yaşamak da iyi geliyor olabilir. Bahsettiğim konu size iyi gelmemesine rağmen kendinizi aç bırakmanız. Eğer gün içerisinde aç olmanız akşam yemeğinden sonra tatlılara saldırmanıza sebep oluyorsa az az sık sık yemek çok daha fazla işinize yarayacaktır.
Hata3: Hiç karbonhidrat tüketmemek ve karbonhidrattan çok korkmak. Vücudumuzun her makro besine ihtiyacı vardır. Tabi ki miktarı çok önemli. Eğer sağlıklı bir bireyseniz günlük aldığınız enerjinin yaklaşık yüzde altmışı karbonhidratlardan oluşmalı ki vücut enerji ihtiyacını da karşılayabilsin. Ayrıca sağlıklı karbonhidratlar tokluk süresini de uzatacaktır. Karbonhidratı hayatınızdan tamamen çıkararak yapılan bir diyet pek sürdürülebilir olmayacağı için karbonhidratı doğru miktarlarla hayatınızda tutmak daha önemli olacaktır.
Hata4: Tek tip beslenmek. Örneğin sadece protein ağırlıklı beslenmek gibi. Eğer sağlıklı bir bireyseniz ve hastalığınız için özel bir diyet uygulamıyorsanız gün içerisindeki besin kaynağı çeşitliliği çok önemli. Tek bir besine veya tek bir diyet şekline bağımlı kalmak zaman içerisinde sizi güçsüz düşürecektir. Diyet sürecinde tek önemli olan kilo vermek değil, sağlıklı bir şekilde kilo vermek. Almanız gereken besinleri alarak da kilo verebilirsiniz. Kendinize bir beslenme düzeni oluştururken sürdürülebilir ve çeşitli olmasına çok dikkat edin.
Hata5: Su içmeye yeterli önemi vermemek. Su vücuttaki çoğu hücresel reaksiyonun baş kahramanıdır. Yediğimiz besinlerin sindirilmesi de yine su ile beraber olur. Gün içerisinde yeterli suyu tüketmezsek diyet sürecimiz de hızlı ilerlemez. Ortalama bir yetişkinin her gün en az 2,5-3 litre su içmesi gerekli. Özellikle kış aylarında su içmek için su içme ihtiyacımızın gelmesini beklememeliyiz. Kendimize bir şişe, sürahi, matara vs. oluşturup gün içerisinde onu bitirmeyi hedef haline getirmeliyiz.
Son olarak tekrardan eklemem gerekirse; size en uygun olacak, sağlık ile kilo vermenizi sağlayacak bir diyet süreci için mutlaka bir uzmana danışmanızı öneririm.