“Bugünün işini yarına bırakma” lafı boşa değil.Bir işe başlamadan önce “Sonra yaparım”, “Biraz mola vereyim sonra” gibidavranışlarda bulunuyorsanız iyi bir 'erteleyici'olabilirsiniz.

Önemli olmayan işleriyaparak vakit geçirmek esas yapılacak işlerin birikmesine neden oluyor.Erteleme davranışı sürekli tekrarlandığında ise alışkanlık haline geliyor. Kişilerinhedefleri doğrultusunda adım atmak varken, neden ertelemeye ihtiyaçduyduklarının sebeplerini anlattı.

Ertelemenin farklınedenleri var. Bunlar tek başına var olabileceği gibi birkaç tanesi birlikte deolabiliyor. Ertelemenin en önemli nedenlerinden biri mükemmeliyetçilik.Mükemmeliyetçiler kalite ve verimlilik odaklı kişiler olduğu için ortayaçıkacak sonuçla aşırı ilgileniyor. Ayrıntılara takılıp, bu ayrıntılar olmadıkçaharekete geçmek istemiyorlar. Bir yandan bu ayrıntılarla uğraşıp adımatmıyorken, diğer yandan da adım atmak zorunda hissedip bu duyguların arasınasıkışıyorlar.


Uzun süre emek sarf etmeyigerektiren yüksek hedefler çoğu zaman tükenmişliğe neden oluyor. Tükenmişliktablosunu oluşturan bireysel zemin analiz edilip gereken adımlar atılmadığındada depresyon ortaya çıkabiliyor. Depresyondaki bir kişi günlük hayatında rutinolarak yapması gereken şeyleri bile yapmakta zorlanıyorken üstüne ulaşmasıgereken hedefleri düşünmesi ve bununla ilgili adım atması oldukça zor birdurum.

Bazı kişiler için adımatmama nedeni emek sarf etse de başaramayacağını düşünmek olabiliyor. Bukişiler için başarısızlık ihtimali oldukça yüksek oluyor. Kendilerini zatenşimdiye kadar başaramamış ve bundan sonra da başaramayacakmış gibihissediyorlar. Kendilerini başkalarıyla kıyaslıyorlar. Bulundukları yerdenmemnun olmayan bu kişiler, gelecekle ilgili de bundan farklı bir konumdaolmayacaklarını düşünüyorlar. Başarmak zorunda oluşla başaramayacak olmanınkıskacına sıkışıp umutsuzluğa kapılıyorlar.

Bazı kişiler için adımatmama nedeni ise kendi başına becerebileceğini inanmamak. Bu kişiler kararvermekte zorlandıkları için başkasının desteğine ihtiyaç duyuyor. Öz güvenleridüşük, yönlendirilmeyi bekleyen kişiler, kendi hayatlarını başkasınınyönlendirmesini istiyorlar. Bu da bir hedef oluşturma ve bu doğrultuda adımatmayı güçleştiriyor.

Bazı kişiler için deadım atmama nedeni emek vererek ulaşması gereken şeyleri zaten hakkı olarakgörme, yani başkasının kendisine koşulsuz vermesini beklemek. Böyle kişilerinçevresindeki kişiler de çoğunlukla adaletsizlikten, yorulmaktan veanlaşılmamaktan şikâyetçi oluyor.

Erteleme hem erteleyenbirey için hem de birlikte yaşadığı kişiler için ayrı ayrı psikolojik sorunlaroluşturuyor. Depresyon, anksiyete, panik, iletişim sorunları, şiddet, ekonomikve sosyal sorunlar gibi…

Erteleme sorununuçözmek için bu sorunu yaşayan kişinin öncelikle bunu neden yaptığını tespitetmesi ve bu çerçevede adım atması gerekiyor. Bu konunun analizinin yapılmasıiçin bir terapistten yardım almak en isabetli adım. Mükemmeliyetçiliği tümboyutlarıyla değerlendirmek, sebeplerini analiz etmek, fayda ve zararlarını elealmak, kişinin tatmin olacağı yeni standartlar oluşturmak, öz güveneksikliğinin olup olmadığını, varsa boyutlarını analiz etmek, bu çerçevedekişiyi güçlendirmek, disiplin sorunu olanların hayatlarındaki kazanç vekayıplarla ilgili sağlıklı analizi yapabilmelerini sağlayıp, istikrarkavramıyla tanıştırmak önemli. En doğru yaklaşım da bu yolun bir terapist ilebirlikte yürünmesi...

Hayatı erteleme, anıyaşa, mutlu ol.