Köksal, yapı olarak bir birleşik kelime. Bir isimle(kök), bir fiilin (sal-) birleşmesinden oluşmuş. Anlamı ise mecazi olarak birinsanın dal budak sarması, soyunun çoğalması, çoluğa çocuğa karışması demektir.

Özel isimdir. Güzel isimdir. Benim yakından tanıdığım ikiKöksal var. Biri Oğulcuklu Köksal. Köylüm, arkadaşım. Diğeri Karaşıhlı Köksal.

Bu iki güzel insana Köksal adı konmuş. Kök salsınlar,çoğalsınlar diye. Ama kaderin cilvesine bakınız. İki Köksal da dal budaksalmadan, çoluk çocuğa karışamadan dünya değiştirdi.

Oğulcuklu Köksal evlendi. Çocuğu olmadı. Evlat edindi birkızı. Genç yaşta dünyadan göçtü. Karaşıhlı Köksal ise hiç evlenmedi. O dabilavelet(*) gitti.

.

Karaşıhlı Köksal’ın ölümü de gizemli oldu. KaraşıhFelahiye'nin bir köyü. Kayseri'ye bağlı. Karaşıhlı Ozan Halil Manuş onun aniölümü üzerine bir şiir yazmış. Bakın ne diyor Halil Manuş:

.

Yazdığım dört oldu Köksal

Daha yazmam şiir sana

Ya aç konuş ya haber sal

Selam olsun gönder bana

.

Susulur ya söz bitince

Susmak marifet mi sence?

Gülenler var sen gidince

Artık bunu anlasana

.

Yırtık çadır, kırık direk

Gönül küskün, mahzun yürek

Sana aş yok elde börek

Doğduğundan hep bu yana

.

Her insanın farklı huyu

Dost görünür kazar kuyu

Susadıkça soğuk suyu

Pınardan iç kana kana

.

Ne alp kaldı ne de eren

Ne yar kaldı ne de yaren

Kul değil ya rızkı veren

Her an şükret Yaratan’a

.

Ozan Halil tek şunu der

Edenler kendine eder

Kulluğunu bilmek yeter

İnsanım diyen insana

.

Karaşıhlı Köksal; içine kapanık, suskun bir insandı. Pekkonuşmazdı. Karaşıhlılar, çevre köyler çok severdi Köksal’ı. Onun gizemliduruşu, bakışı insanlarda bir sempati uyandırırdı. Düğünlerde kendine özgüoynar, halay çekerdi hem de dakikalarca… Gençler harçlık verirdi. YoksulduKöksal. Çocukken babasıyle birlikte köy köy gezer, sadağ(**) toplardı.Oğulcuk’a da gelirlerdi.