10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kutlamasına
Ak Parti il başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, 12 Şubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun Türkoğlu ilçesi Belediye başkanı Osman Okumuş gazetecilerle birlikte bir araya geldiler. Son olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Niyazi Can gazetecilerle birlikte olan isimlerdi... Yukarıda saydığım kurumlar her yıl gazeteciler gününü kutlamayı geleneksel hale getirmiş kurumlardır.
Basın ve sosyal medyanın hem ulusal hem de kendi ölçeğinde eksen kayması yaşamaktadır.
Bu moral bozukluğunu yaşadığımız günümüzde, bazı kurumların gazetecilere ve sosyal medyaya değer vermesi, sahiplenmesi oldukça kayda değerdir.
Osmanlı ikinci Abdülhamit han döneminde Maarif nazırı olan Emrullah Efendi “Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederim “demiş. Bende diyorum ki; Şu basın ve sosyal medya olmasa ne güzel olurdu diyen isimlerin günümüzde sayısı oldukça arttı ve giderek artıyor.
Tüm olumsuzluklara rağmen, Basın ve sosyal medyanın olmadığı ülkelerin hep geri kalmış ülkeler olduğunu da biliyoruz.
Hâlbuki: Gazetecilik bir “aracılık ”mesleği, ihtiyaç olup talepte bulunanlara bilgi aktarma işi. Görevinin içinde siyasi gelişmeleri duyurmak kadar, sanat ve bilim olaylarını bildirmek de var. Ama tabii, ”Arz talebe tabi ”Bilindiği gibi “Bana bilimle, felsefeyle, sanatla gelme, bana siyaset dedikodusu getir. Diye bir algı oluştu. Kim ne derse desin durum bu şekildedir.
Gazetecilik yazarlığı adeta yalnızca güncel siyaset üzerinde kalem oynatmasına izin verilen bir meslek dalına dönüştü. Daha doğrusu gazeteciliğin bir siyasal iletişim kanalı, propaganda aracı olarak algılanmasına yol açacak bir zihniyet hakim oldu toplumda.
”Haberciler ne kadar özgür olursa, ülkenin demokrasisi de o denli güçlü olur. Asıl olan halkın tarafsız ve doğru biçimde haber alabilmesini sağlamaktır”
Diğer taraftan:
Halk adına kamunun gözcülüğü işlevi gören basının, bu işlevini yerine getirebilmesi özgür olmasına bağlıdır, basın özgürlüğü, herkes için geçerli ve hayati bir özgürlüktür. Bu özgürlüklere karşın hep sübjektif haber verme yerine objektif haber verme de benimsenmelidir.
Haberler ile fikirlere dayalı yorumlar arısında denge sağlanması, objektif haber vermenin en belirgin özelliklerinden birisidir…
Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak egemen yayın ilkemiz ise, haber sayfalarının yalnız olguları değerlendirmesi değil, yorum sayfalarında da çeşitli görüşlerin işlenmesi önceliğimiz olmuştur. Objektif haber verme ise haberde objektifliği ve taraf tutmamayı vurgulama ön plana alınmıştır. Doğal olarak, bu yaklaşım objektif gazetecilik anlayışının ideal şeklini yansıtıyor.
Özgür gazetecilikten herkes bahsediyor. Bir atasözü diyor ki “Her söylediğini bil ama her bildiğini söyleme” Bazı haberler var ki, kamu vicdanını sızlatacak haberler. Biz bunları okuyucuyla paylaşmıyoruz.
Haberler de objektif olmak elbette önemlidir. Ama ülkenin kazancı için özgür basınında haberi ona göre yapması, yangına körükle yaklaşmaması önceliği olmalıdır.
TV haberlerine, gazete sayfalarına, sosyal medyaya baktığınızda insanın içi kararıyor. “Yahu Türkiye’de hiç mi güzel işler olmuyor?” diye yakınıyoruz çoğu zaman .Türk toplumu daha çok Siyaset, polisiye haberlere ve kadın programlarına önem veriyor çünkü onlar daha çok izleyici buluyor.. Hal böyle olunca da medyanın yayın anlayışı bu şekilde gelişiyor.
Tüm izleyicileri bir müşteri olarak algıladığımızda yapacak bir şey yok demektir.