GERMANİCİA TARİHİNE KISA BİR BAKIŞ
M.Ö. 192 yılında Romalılar Anadolu’ya gelerek İç ve Batı Anadolu’yu hâkimiyeti altına almışlardı. Bu dönemde de Maraş stratejik konumundan dolayı önemini korumaktaydı. İran’dan Göksun’a inen bir yoldan Maraş’a ulaşıp oradan da Suriye’ye geçiş sağlanıyordu, Yine Afşin ve Elbistan üzerinden Malatya ve Samsat’a geçilebilmekteydi. Ayrıca Kayseri-Göksun yolu üzerinden Orta Anadolu’yu Suriye’ye bağladığı için önemli bir ticaret merkezi durumundaydı. Bu durumda önemli ticaret merkezlerinin hâkimiyet altına alınması kaçınılmaz olmalı ki, Roma, Germanicia bölgesinin de bağlı olduğu Kommagene Krallığını hakimiyeti altına almıştır. O Dönemde, (M.S. 37-41) resmi ismi Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus olan İmparator Caligula, vassal krallık olan Kommagene Krallığı tahtına IV. Antiochos’u geçirince Kral IV. Antiochos, Roma İmparatoruna şükran ifadesi olarak yeni bir şehir kurmuş ve şehre “İmparator Şehri” anlamına gelen Kaisereia Germanikeia (Germanicia) adını vermiştir. Roma Dönemi’ndeki önemli krallıklardan birisi olan ve Kahramanmaraş’ı da içine alan Kommagene (Commagene) Krallığı’nın Samosata (Adıyaman/Samsat), Perrhe (Adıyaman /Pirin), Doliche’nin (Gaziantep/Dülük) gibi önemli şehirlerinin yanı sıra dördüncü önemli şehrinden birisi olan Germanicia’nın IV. Antiokhos zamanında kurulduğu bilim dünyasınca kabul görmektedir.
GERMENİCİA KAHRAMANMARAŞ’IN ÖNEMLİ TURİZM KAYNAĞIDIR
Germanicia antik kent kazılarına başlandığı ilk günden bugüne büyük bir heyecan ile yürütülüyor çalışmalar. Kazı çalışmalarında yer alan, işçisinden arkeologlara kadar herkes yürütülen projenin ne denli önemli olduğunun farkında. Germanicia antik kent kazı çalışmaları bitip turizme açıldığında bu konu, şehrimizin en önemli kültürel turizm kaynağı olacaktır.
GERMENİCİA ANTİK KENT ALANI HAKKINDA
Germanicia antik kenti, dört mahalleyi kapsayan 140 hektarlık geniş bir alana yayılıdır. Bu yayılım alanı 2010 yılında III. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek, bütün bölge koruma altına alınmıştır. III. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde tespit edilen mozaikli alanlar ve arkeolojik alanlar şu zamana kadar 30 adet olmuş. Bunlardan şu ana kadar bölgede, 2009-2010, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 yıllarında olmak üzere toplam 4 ayrı bölgede arkeolojik kazı gerçekleştirilmiş. Arkeolojik kazısı gerçekleştirilen alanlardan 2014-2015 yılında kazısı gerçekleştirilen Bağlarbaşı Mahallesinde yer alan mozaikli alan, 2018 yılında ziyarete açılmıştır. Fiziki imkânları kısıtlı küçük bir alan olsa da en azından Germanicia mozaiklerini yakından görebileceğimiz bir teşhir mekânımız artık olmuştur. Bu vesileyle emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
KAHRAMANMARAŞ VALİSİ VAHDETTİN ÖZKAN’A AYRICA TEŞEKKÜRLER
2018 yılı içerisinde Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (DOĞAKA) "Germanicia Antik Kentinin Tanıtımı ve Turizme Kazandırılması" başlıklı bir proje hazırlanmış ve söz konusu proje DOĞAKA tarafından uygun görülerek, 26.06.2019 tarihinde uygulama çalışmalarına başlanılmıştır. Sayın Valimiz Vahdettin Özkan projenin öneminden hareketle desteklerini devam ettiriyor. Bu açıdan KAHRAMANMARAŞ VALİSİ VAHDETTİN ÖZKAN’A AYRICA TEŞEKKÜR EDERİZ.
GERMANİCİA ANTİK KENT ÇALIŞMALARINA SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİNDEN TAM DESTEK
Germanicia antik kent çalışmaları devam ederken şehrimizin bilim yuvası SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİMİZİ anmadan edemeyiz. Projenin bilimsel yürütücüsü olan üniversitemiz, konuya teorik ve pratik her türlü desteği vermektedir. Bu açıdan üniversitemiz adına Sayın Rektörümüz PROF. DR. NİYAZİ CAN Hocamıza teşekkür ederiz.
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF.DR. KADİR SALTALI GERMANİCİA ANTİK KENT ÇALIŞMA ALANINI ZİYARET ETTİ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı Hocamızın kültürel duyarlılık ve hassasiyetini hep gözlemledim. Bu hassasiyetinden hareketle Germanicia antik kentini ziyaret etmiş, çalışmalarla alakalı bilgiler almıştır. Kadir Saltalı Hocamıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.
SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ PROJENİN BİLİMSEL DANIŞMANLIĞINI YÜRÜTMEKTEDİR
Prof. Dr. Kadir Saltalı Hocamıza ziyaret esnasında eşlik eden isim ise değerli bilim insanı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Oktay Dumankaya… Projenin bilimsel danışmanlık görevini üniversiteyi temsilen yürüten Oktay Dumankaya, projeye büyük emekler vermektedir. Bu açıdan kendisine teşekkür ederiz.
Ayrıca projenin bilimsel projelendirme kısmı KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ PROJE GELİŞTİRME VE KOORDİNASYON BİRİMİ’ne ait. Birimdeki emektar Hocalarımız; Dr. Öğr. Üyesi Tarık Yörükoğlu’na, Öğretim Görevlisi Tuğberk Ançel’e, Öğretim Görevlisi Hamdi Ayyıldız’a da sonsuz teşekkürler