Bağışıklık sisteminizin gerçekten boş bir anı yok. İster soğuk algınlığıyla savaşıyor olun ister bir enfeksiyondan kurtuluyor olun, her zaman yoğun çalışıyor. Beslenmenin bağışıklığınız üzerinde büyük bir etkisi vardır ve bağışıklık sisteminizi en iyi durumda tutmanın bazı kolay (ve lezzetli) yolları var. Bağışıklık hücresi üretimi ve genel bağışıklık sağlığı için vitaminler, mineraller; proteinler, yağlar ve karbonhidratlar gibi besinler de dahil olmak üzere düzenli bir beslenme programı gereklidir. “Bağışıklık diyeti” diye bir şey yoktur, ancak çeşitli vitamin ve mineralleri tüketmek, bağışıklık fonksiyonunda düşüşe yol açabilecek besin eksikliklerini önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sağlığınızı özellikle de yaklaşan soğuk günlerde korumak istiyorsanız, temel vitamin ve besinleri diyetinize dahil etmeyi unutmayın.

Protein genellikle kas inşa etmek ve sizi öğünler arasında tok tutmakla ilişkilendirilir, ancak aynı zamanda yara iyileşmesinde, iyileşmede ve hücre yapımında da önemli bir rol oynar. Amino asitler, bağışıklık hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur. Protein içeren bazı besinler; yumurtalar, tavuk, balık, et.

C vitamininin cilt bariyerinizi sağlam tutarak bağışıklık sisteminizi korumanın büyük bir parçası olan yara iyileşmesinde de muazzam bir rol oynar. Aynı zamanda vücuttaki iltihabı azaltan, hastalık geliştirme ve hasta hissetme riskimizi azaltan güçlü bir antioksidandır.

D vitamini; vücuttaki iltihabı azaltarak bağışıklık hücrelerinin işlevini iyileştirir. D vitamini için en iyi kaynak aslında yiyecek değil - güneş ışığı. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani yağlarda çözünebilir ve vücudun yağ dokusunda ve karaciğerinde depolanabilir.

E Vitamini, bağışıklık hücresi üretimini desteklemeye yardımcı olmak için güçlü antioksidan özelliklere sahip, yağda çözünen başka bir vitamindir.

Çoğu zaman demirin enerji seviyelerimizde ve vücudumuzun nasıl hissettiğinde büyük bir rol oynadığını biliyoruz, ancak aynı zamanda demir bağışıklık hücrelerini geliştirerek onların tam olgunluğa erişmelerini sağlayarak işlerini yapabilmelerini sağlıyor. Demir aynı zamanda hemoglobinin (akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri) önemli bir bileşenidir, bu nedenle önemli kanamalar demir seviyelerinizin düşmesine neden olabilir.

Selenyum, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan görevi görür ve araştırmalar; kalp sağlığını desteklediğini, bağışıklık fonksiyonunu optimize ettiğini ve hatta kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Probiyotiklerin sindirim sisteminizdeki iyi bakteriler olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur, ancak aynı zamanda bağışıklık sağlığında da rol oynarlar. Çalışmalar, probiyotiklerin bağışıklık hücresi üretimini artırarak ve enfeksiyonla savaşarak vücuttaki doğal antikorları desteklediğini göstermiştir. Hatta bazı araştırmalar, probiyotiklerin soğuk algınlığı veya grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğini ve kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarını azaltabileceğini gösteriyor.