Halil Manuş, öğretmen şairlerimizden. Sosyal paylaşım sitelerinde “Ozan” sözcüğünü isminin başına koyuyor Halil Manuş. Ozan Halil Manuş olarak tanıyoruz biz onu. Yayımlanmış tam tamına 8 kitabı var Ozan Halil Manuş’un. Bunlardan 5 tanesi şiir kitabı. Üçü de denemelerinin yer aldığı kitaplar... Bu durumda Halil Manuş’a şair ve yazar dememiz daha doğru.
Halil Manuş verimli, çalışkan, üretken bir şair ve yazar. En son yayımlanan kitabı Vurgunum, 2018’de okuyucusuyla buluşmuş. Yıl 2020. Halil Manuş yeni bir kitabıyla bizlere “Merhaba!”diyor. İşte elimizde Halil Manuş’un dokuzuncu kitabı DELİ GÖNÜL. İmzalayıp göndermiş bana. Eksik olmasın.
Halil Manuş, gönül insanıdır. Ehli dil’dir. Hani Yunus Emre diyor ya:
“Hak bir gönül verdi bana
Ha demeden hayran olur”
Halil Manuş tam da böyle Yunus gönüllü biridir. Kim gönlüne laf anlatabilmiş ki Halil Manuş anlatsın? O sebeptendir gönlünün deli oluşu…
Gönlü ganidir Halil Manuş’un. Kitapta şöyle bir baktım. On’dan fazla şiir başlığı gördüm “gönül” sözcüğünün yer aldığı. Bunları sıralayayım: Deli Gönül, Gönül Yapmak İşin Olsun, Gönül Kuşum, Gönül 1,2,3,4,5,6,7,8.
Deli Gönül, bestelenmiş. Notalarıyla kitabın sonunda yerini almış Deli Gönül. Bir dörtlüğünü yazmadan geçemeyeceğim:
“Anka kuşu bana sanki
Dur, durak yoktur inan ki
Unuturdum seni belki
Söz mü dinler deli gönül?”
Ayrıca bestelenen iki şiiri daha notalarıyla bize gülümsüyor kitapta. Bunlar Gözlerine Hapsolmuşum ve Usanmadın.
Dini-tasavvufi derinlikli, didaktik nitelikli şiirler ağırlıkta Deli Gönül’de. Bunun yanı sıra yurt sevgisi, sıla özlemi, aşk ve sevgi temalarını da işlemiş Halil Manuş.
Bazı şiirlerin başlığı başlı başına bir soru cümlesi. İşte o şiirler: Nasıldı, Nem Kaldı, Ne Dersin, Ne Haldeyim, Ne Yazar, Nerden Bileceksin, Neye Yarar ki, Neyim Var ki, Neyleyim?..
Felsefi konuları irdeleyen şiirler de var. İşte bir soru: İnsan bir muamma mıdır? Evet öyle. Aleksi Karel’in bir kitabını hatırlıyorum. Adı “İnsan Bu Meçhul”. Halil Manuş da öyle diyor:
“Değil mi ki,
Ben bir insanım
Öyle ise;
Büsbütün muammayım…”
Hece ölçüsünü ustalıkla kullanıyor ozanımız. Serbest ölçüye de yer vermiş bazı şiirlerinde. Uyak Halil Manuş şiirinin olmazsa olmazı. Bu da şiirlere ahenk kazandırıyor.
Deli Gönül’e şöyle bir baktım. Görebildiklerimi aktardım. Halil Manuş her kitabında kendisini yenileyip geliştiriyor. Zaten şiir zor zanaattir. İnce iştir. Her babayiğidin harcı değildir. Halil Manuş bu işin üstesinden geliyor. Yazdığı şiirler bunun kanıtı.
Halil Manuş’u sevgiyle selamlıyorum. Ozan Halil Manuş’a öz gönülden başarılar diliyorum.