Kahramanmaraş hava alanı bir süre önce Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla uluslararası havalimanı statüsüne kavuştu. İstendiğinde Kahramanmaraş’tan uluslararası gidiş dönüş imkanı var. Onun için gümrük teşkilatlıda kuruldu.
Hava alanı bunun için genişletildi boyu uzatıldı. Son olarak ön taraftan bulunan petrol istasyonu da kaldırılarak oranında tehlike olmaktan çıkartıldı.
Yolcu giriş çıkışları modern hale getirildi.
Ancak…
Bir atasözü vardır. Denizi geçip derede boğulmak.
Yolcu var uçak yok. Ankara’ya konulan haftada üç gün sefer var ama aynı gün giderseniz gelemiyorsunuz. Gelirseniz gidemiyorsunuz.?
Diğer taraftan: Chsem Sistemi yeteri kadar görev yapamadığı için zamanzaman uçaklar birkaç kez hava alanı üzerinde dönüş yaparak piste inemiyor ve komşu ile iniyor. Yaz aylarında bu şekilde sıkıntısı çekilirken kışın ne kadar sıkıntı çekilir?
Tabi yalnız sorun Ankara değil sıkıntı, İstanbul içinde var.
Neymiş efendim chsem sistemi yeterli değilmiş. Bu sistemAdana’dan yönetilmiyormuş çok zamanda sistem görev yapamıyor o zamanda uçaklar iniş yapamadığı söyleniyor.
Sivil toplum kuruluşları acaba ne yapıyorlar?
Asıl olan söylemden eyleme geçiş aşaması… İşte burada bir tıkanıklık başlar. O güzelim erdemler sözde kalır. İnsanlarımızın mutluluğu için özveride bulanmak kolay olmaz. Egomuz elimizi kolumuzu bağlar. Vicdanımız üzerine ağır yükler yığarız, altında ezilme bahasına da olsa katlanırız.
Sorunsuz bir hayat tarzı düşünmek mümkün değil elbette, sıkıtılar olacaktır. Bu konuları vekillerimiz çözecek denecektir. STK destek vermediği bir çözüm önerisi kolay çözülemiyor.
STK yeteri kadar aktif olmadığı için birçok konu yerine getirilemiyor.
Acaba soruyorum. Hangi STK birlikte hareket ederek ilimizin hangi bir sorununu için Ankara ya gidip çözüm öneresinde bulundular?
Yıllar önce Maraş’ı kalkındırma derneği vardı.Bu dernek çok aktif görevlerde bulunuştu. Birçok resmi kurumu ilimize kazandırmışlardı. Bunun başında o zaman adı Orman Başmüdürlüğüydü. DSİ yine o derneğin kazandırdığı kurumlardan bazılarıydı!
Aradan bunca yıl geçmesine rağmen Çok şükür binin üzerinde Oda, dernek, vakıf ve cemiyet var. Her gün bu sayı artmaktadır. Birçoğunda bir masa bir kasa mevcut ne yaparlar bilinmez aynı “Kanarya sevenler “derneği gibi. Bayram kutlamalarında meydana çıkıp yerlerini alırlar hepsi o kadar.
Biz buradan bu güzel ilimizin başta eğitim olmak üzere sağlıkta, ulaşımda turizmde, sporda ve birçok konuda gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Bilhassa yerel basının görevi de budur ama… arkadan da kamunun desteğinde ihtiyaç vardır.
Vatanseverlik eleştirel düşünceyi içerirken, milliyetçilik sadakati ve var olanı korumayı ön plana çıkartır. Ama bu sevgi ve sorumluluk gerekli olarak biz ve onlar veya ben ve öteki ayırımı içermez. Sorumluluk vatandaşlık temelinde, sevgiyse, genel ve kapsayıcı değerler, üzerinde olabilir. Son olarak da Milliyetçi olmadan da vatansever olabileceğini ortaya koymaktadır.
İster vatansever ister milliyetçi olabilirisiniz ama bunun her ikisi de ayrı ayrı değerler içermektedir. Önemli olan sahiplenmektir.