Ters yöne gitmeye varmısınız? Öyleyse bu kez normaldeyapacağınızın tam tersini yapmaya, hayatınızın altını üstüne getirmeye nedersiniz?
“Hakk’ın karşısınaçıkardığı değişimlere direnmek yerine, teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değilseninle beraber aksın. “Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir” diyeendişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyiolmayacağını?” sözü cesaretin yeni mutluluklar sunabileceğini özetliyor.
Bilimsel araştırmalargösteriyor ki, sizi rutin hayatınızın dışına çıkaran her türlü faaliyetbeyninizin kapasitesini artırıyor. Yani ters yöne gitmek sadece yeni deneyimleryaşamak için değil, beyniniz için de çok faydalı. Üstelik alışkanlıklarınızındışına çıkacağınız çok basit şeyler bile, beyniniz için yepyeni uyaranlar demekolduğundan aynı etkiyi gösteriyor.
Beyniniz için küçük ve yeni alıştırmalar;
Sabah yataktan kalkmarutininizi değiştirin. En basitinden yatağın sol tarafından kalkıyorsanız sağından,sağ tarafından kalkıyorsanız solundan kalkmaya başlayın.
Dişinizi solaksanız sağ elinizle, sağlaksanız sol elinizle fırçalayın.
Haftada bir kerefarklı bir yoldan işe gidin.
Öğünlerinizinyerlerini değiştirin. Örneğin kahvaltıda çorba içmeyi deneyin. Belki de çokhoşunuza gider...
Yatma-kalkma saatlerinizi değiştirin.
İş yerinizdekimasanızı değiştirin. Masanızı değiştiremiyorsanız üzerindeki yerleşimideğiştirin. Her şeyin yerini ezbere bilmek yerine beyninizi çalıştırmanın tamzamanı.
Yer değiştirmeye başlamışkenevinizdeki dolaplara da el atın. Giysi dolabınızda değişiklik yapabilir veyamutfakta örneğin bardakların durduğu yeri değiştirebilirsiniz. Beyninizi faal halegetirmeden dolaptan bir bardak almak yerine beyninizi su içmek için bileçalıştırmak, uzun vadede sizi Alzheimer’den dahi koruyacaktır.
Değişimin birinci aşaması:Bakış açınızı değiştirin.
Ters yöne gitmek demekelbette illa somut bir eylem içine girmek demek değil. Düşünce kalıplarınızıyıkarak bakış açınızı değiştirmek, ters yöne yolculuğunuzun aslında en önemliadımı. Olayları kendi bakış açımızla yorumluyoruz ama aslında bu, bizi çok darbir dünyaya hapsedebiliyor. Bazen çevremizdeki insanları yanlış anlamamızaneden oluyor, bazen büyük bir fırsatı kaçırmamıza, bazen de gereksiz yere mutsuzolmamıza neden oluyor ve dahası da var tabi…
Öyleyse;
Haftada bir kere eminolduğunuz bir şeyden şüphe etmeye çalışın. Kesin bildiğimizi sandığımızkonularda araştırma yapıp yeni bakış açıları kazanmak hem beynimizigeliştirecek hem de sabit fikirliliğimizi yenecek.
Birinesinirlendiğinizde tepki vermeden önce kendinizi olayın dışına çekin. Size başkaiki kişi bu olayı anlatsaydı nasıl bir yorum yapardınız, onu düşünün. Olayakendi gözlerinizden değil, üçüncü bir göz olarak bakmayı deneyin.
Yaşanan olumlu veyaolumsuz durumlarda daha sakin, mantıklı ve objektif olmaya özen gösterin.Yaşadığınız her neyse size mutluluk versin; ama kimseye zarar vermesin!