Özellikle de ülkemizde kahveye ekstra bir düşkünlük gözlemliyoruz. Türk kahvesi ve filtre kahve başı çekiyor. Uygun sınırlarda kafein tüketimi sorun olmasa da çevremde uygun dozları açan çok kişi gözlemliyorum. Günlük belirtilen kafein sınırı yaklaşık 3-4 fincan kahveye denk gelmektedir ama herkesin kafeini tolere etme şekli farklıdır. Ancak aşırı alım belirtileri yaşamaya başlarsanız – uyku güçlüğü, hızlı kalp atışı, sinirlilik – kafeini tamamen kesmek işinize yarayabilir.
Uykuya, fiziksel aktiviteye ve açık havada geçirilen zamana öncelik vermenin yanı sıra, kafein olmadan da enerjik kalmak için önerebileceğim birkaç yiyecek ve içecek var.
Zerdeçallı Latte; Kahveyi bırakmak, sıcak bir sabah içeceği ritüelini atlamak anlamına gelmez.
Kafeinli bir içecek yerine ılık süt, zencefil ve zerdeçal karışımının tadını çıkarırım. Süt, güne doğal proteinle başlamama yardımcı olurken zerdeçalda bulunan bir bileşik olan kurkumin, iltihaplanma karşıtı ve antioksidan faydalara sahiptir. Araştırmalar, yüksek kortizol seviyelerini (birincil stres hormonunuz olarak da bilinir) tamponlamaya yardımcı olabileceğini ve zihinsel yorgunluğun azalmasını destekleyebileceğini bulmuştur. Karabiber vücudun zerdeçalı daha iyi emmesine yardımcı olur, bu yüzden içeceğime bir tutam da ekliyorum.
Su; Kulağa basit geliyor ancak yeterli suyu almak, kaslarımızı enerjik tutarak enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Öte yandan susuz kalmak sizi halsiz hissettirir. Yetişkinlerin günlük içmesi gereken sade su miktarı aktivite düzeyine, çevreye ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Ama her gün en az 101-12 bardak içmeye çalışıyorum.
Kivi; nedir alakası derseniz, yeterli uyku gün boyunca uyanık kalmanıza yardımcı olur, ancak kaliteli dinlenmenin zor olabileceğini hepimiz biliyoruz.
Kivi yemek kaliteli bir uykuya yardımcı olur. Bu besleyici yoğun meyve, uyku düzenlemesiyle bağlantılı bir hormon olan serotonin açısından zengindir yol açtığını buldu.Yatmadan önce atıştırmalık olarak kivi yiyorum. İyi uyuduğumda, ertesi gün kafein isteğim azalır - çifte kazanç!
Yağsız et; Demir, oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olur. Demir eksikliğiniz varsa ve oksijen olması gereken yere gitmiyorsa kendinizi çok yorgun hissedersiniz. Yağsız sığır eti en iyi demir kaynaklarından biridir. Vücudumun ihtiyaç duyduğu demiri almasını sağlamak için haftada iki kez diyetime dahil etmeye özen gösteriyorum. Et yemiyorsanız, demirinizi ıspanak, baklagiller, kinoa, brokoli ve tofu gibi diğer yiyeceklerden alabilirsiniz.
Kaliteli karbonhidratlar; Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağıdır. Ancak aynı anda çok fazla karbonhidrat yemek daha da uykulu hissetmenize sebep olur. Uygun porsiyonlarda tüketildiğinde karbonhidrat uykusuzluk hissimizi gidermede faydalı olacaktır. Size uygun porsiyonu belirlemek için diyetisyeninize danışabilirsiniz.