UNESCO 2022 YILINI SÜLEYMAN ÇELEBİ YILI İLAN ETMİŞTİ

UNESCO tarafından 2022 yılının, Süleyman Çelebi’nin Vefatının 600. Yıl Dönümü UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınması dolayısıyla Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneği’nde (MESDER) eğitimci yazar Ramazan Avcı’nın konuşmacı olarak katıldığı bir programı düzenlendi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Karacaoğlan Halk Kütüphanesi Müdürü Bilal Horasan, Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Abdulhakim Eren, çok sayıda şair, yazar ve edebiyatseverin katıldığı programda Ramazan Avcı, “Süleyman Çelebi ve Mevlid’in Türk Kültüründeki Yeri” konulu bir konuşma yaptı.

MESDEER’DE RAMAZAN AVCI TARAFINDAN “SÜLEYMAN ÇELEBİ VE MEVLİD’İN TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ” ANLATILDI

Süleyman Çelebi’nin hayatı ve Mevlid’in yazılma nedeni hakkında kapsamlı bir bilgi veren Avcı, ilgiyle dinlenilen konuşmasında şunları söyledi:

 “Yazıldığı dönemden itibaren başta Balkanlar ve Orta Asya coğrafyaları olmak üzere pek çok ülkede mübarek gün ve gecelerde, doğum, ölüm, sünnet, evlenme, askere gönderme gibi vesilelerle okutulan Mevlid’in sahibi Süleyman Çelebi’yi rahmetle yâd etmek ve Mevlid’in Türk kültüründeki yerini anlamak amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Süleyman Çelebi tarafından kalema alınan, Anadolu’da yazılan ilk Türkçe mevlid olma özelliği gösteren ve asıl adı Vesiletü’n Necat (Kurtuluş Yolu Vesilesi) olan Mevlid, Türk edebiyatının dinî konuda en beğenilen, en sevilen ve en çok okunan eseridir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e karşı duyulan derin sevgi ve saygının çok samimi, çok temiz ve çok güzel ifadesi olan bu müstesna eser, asırlar boyunca her mümin Türk’ün gönlünde engin heyecan meydana getirmiş, daima vecd ile ve zevkle dinlenmiş ve okunmuştur.

EDEBİYATIMIZDA HİÇBİR ESER MEVLİD KADAR MİLLETE MAL OLMUŞ DEĞİLDİR

Süleymân Çelebi’nin Vesîletü’n-Necâtı Türk edebiyatında mevlid yazma geleneğinin ilk örneğidir. Edebiyatımızda hiçbir eser Süleyman Çelebi’nin bu şaheseri kadar millete mal olmuş değildir. Bu gün de bu eşsiz ve ölmez esere karşı rağbet ve ilgi hiç eksilmeden devam etmektedir. Bunun sebebi Mevlid’in Türk ruhunu da en iyi şekilde aks ettiren, her türlü mübalağadan ve sun’ilikten uzak, sade, saf ve samimi bir duyguyla ve dille yazılmış olmasıdır.”

Bu eser, Türk kültüründe “mevlid” geleneğinin doğmasına vesile olmuştur.  Türk halkı bu eserde Hz. Peygambere duyduğu bağlılığın ve sevginin tam bir ifadesini bulmuştur.” dedi.

Ramazan Avcı, Mevlid’in (Vesiletü’n Necat) bölümleri, dili ve üslubu, mevlid merasimi, Mevlid’in okunuşu konularında bilgi verdi ve Mevlid’in farklı bölümlerinden örnek beyitler okudu.

TÜRKÇE MEVLİD’LE CAMİYE GİRMİŞ, GÖNÜLLERDEKİ PEYGAMBER SEVGİSİNİN TAZELENMESİNE VESİLE OLMUŞTUR

Ramazan Avcı, Mevlid’in önemi hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu eser, halk ile aydın zümreler arasında köprü kurmuştur. Ayrıca Türkçemiz bu eserle camiye girmiştir.  Başta Hazreti Peygamberimizin doğum gününde ve kandil gecelerinde olmak üzere milletimizin acı ve tatlı günlerinde bir araya gelmesine, millî-manevî birlik ve beraberliğimizin pekişmesine, Kur’an’ı okumamıza ve bol bol Allah’ı zikretmemize, gönüllerdeki peygamber sevgisinin tazelenmesine vesile olmuştur. Böylesine önemli bir eseri bizlere miras bırakan Süleyman Çelebi’yi rahmetle anıyorum.”

İLİMİZDE TEK MEVLİD’İ ANMA PROĞRAMI KAHRAMANMARAŞ EDEBİYAT SANAT DERNEĞİNDE OLDU

Süleyman Çelebi'nin vefatının 600. yıl dönümünün 2022 yılı UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programı’na alınmış olmasına rağmen İlimizde yapılan tek anma programının Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği (MESDER) tarafından gerçekleştirilmiş olması programa katılan dinleyiciler tarafından takdirle karşılandı.

Kahramanmaraş edebiyat Ve Sanat Derneği’ne gösterdiği bu hassasiyetten dolayı, ayrıca dernek başkanı eğitimci yazar Ramazan Avcı’nın  Süleyman Çelebi ve Mevlid’in Türk Kültüründeki Yeri” konulu anlamlı konuşmaları  ve proğrama izleyici olarak katılan değerli katılımcılara, şair ve yazarlarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerle.