Kahramanmaraş’ta Büyükşehir belediyesi başkanı adayı Cumhur ittifakı AK Partiden Hayrettin Güngör ve Milet ittifakının adayı Milletvekili Ali Öztunç. Her ikisi de yerel siyaseti benimseyen ve birbirlerini karalamadan siyaset yapan iki adayı görüyoruz.  Seçmenler üzerinde olumlu etki yapıyor. Bu ülkemizin özlediği, bir yerel siyaset anlamını taşımakta.

Neyi tartışırsak tartışılalım. Neyi konuşursak konuşalım. Veya Kahramanmaraş için konuşalım. Veya ülke için neyi hedefliyorsak hedefleyelim, zaten demokrasi olduğu müddetçe hiçbir sorun çıkmayacağı anlamı taşımaz. Demokrasi, her sorunun ilacı süper bir iksir değildir. Ama birlikte yaşamak ve birlikte var olmak için başka bir alternatifi yoktur. Serbest seçim başta olmak üzere ifade özgürlüğünün aynı zamanda teminatıdır. Demokrasi.

Mevcut siyasi tablonun görünür verileri üzerinde bir değerlendirme yapıldığında CHP adaylığı zor bir göreve talip olmak anlamına geliyor. Bu açıdan bakıldığında Ali Öztunç’un ise hiçte kolay değil işi. Ama siyaset, iki kere iki dört eder gibi matematiksel bir işte değil. Önce yaptığınız işin önemine inanacaksınız, sonrada bütün enerjinizle mücadele edeceksiniz.

Tanıtım toplantısında Ak Parti adayı Hayrettin Güngör ve CHP adayı Ali Öztunç’u ayrı ayrı yerlerde dinlerken siyasetin tüm enstrümanlarını kullanan ve bunu da bir coşkuyla yapan iki siyasetçiyi dinledik..

Güngör, Belediyeler birliği genel sekreterliğinden geldiği için ilin tüm sorunlarını bildiğini dile getirdi. CHP adayı Öztunç’ta siyaset benim işim. Ben sizden biriyim. Sizin Ali’nizim gibi kulağa hoş gelen sözler söylüyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir olduktan sonra bu 5 yıllık sürede belediye büyük yatırımlara imza atmıştı. Adaylar yeni projelerden bahsederken var olan yatırımların devamı gibi bir nitelik taşıyor..

Bu görüşlere katılarak üstelik de artık her şeyin hızla değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. İnsanlar sadece şehrin rutin projelerinde çözümünde değil, ekonomide, teknolojide, sosyal ve kültürel alanlarda standartları yüksek şehirler istiyor.

Bu çerçevede, eğer siyasi partiler seçimlerin genel seçim havasına taşımadan yerel sonunlar üzerinden bir kampanya stratejisini sürdürebilirlerse, daha rasyonel iş yapmış olurlar. Hamasi söylemler sadece kafa karıştırıyor olabilir.

Diğer taraftan: Ak Partin daha önceki yerel seçimde aldığı oylara bakıldığında aradaki farkın bir hayli açık olduğu bilinmekte. Ancak Bu zamana kadar CHP hiçbir zaman ciddi bir aday çıkaramadı. Ve hep ana muhalefet partisinin alması gereken oyun çok altında kaldı. Ancak Ali Öztunç ilimizde karşılığı olun bir isim olarak yer tutmakta. Aradaki bu makasın bir kısmını kapatabilir ama sonucun ne kadar etkiler 1 Nisan sabahı görebiliriz. Şuna da bitirtmekte fayda var. Büyükşehir de uzun aradan sonra belediye meclis üyesi çıkartabilir. Ama sonuç olarak partisinin üzerinde daha çok oy alacağı da kesin.

Her iki adayında bir birbirlerine saygı duydukları bazen takdir ettiklerine tanık oluyoruz. Siyaset bir eleştiri sanatıdır mantığı ile baktığımızda eleştirinin hakarete varmadığı sürece, bu da insanların hoşuna gidiyor. Ali Öztunç gezi sırasında. Biz Erdoğan’ı çok seviyoruz demişler! Öztunç’a bende seviyorum demesi değişik bir siyaset dili olarak algılanmıştır. Birbirlerine hareket etmeden belden aşağıya vurmadan bir siyaset dili kullanılıyor. Kahramanmaraş’ta .

Konuşmak, fikir üretmek sarsıcı, şaşırtıcı düşünceleri dile getirmek bir toplumun en değerli sermayesidir. Ülkemiz ne kadar zor şartlardan ne kadar sıkıntılı bir dönemden geçiyor olsa da bu sermayeye korumak ve güçlendirmek zorundayız.