Kahramanmaraş ülkemizin en az göç alan illerinden biridir. Kentte yaşayan insanların
% 91’nin yerli olduğu bir ilde yaşıyoruz.
2014-2015 yıllarında ilimiz göç almamış; biraz da göç vermiş. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre de insanların büyük bir kısmı bu durumdan hoşnut. Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan bir nüfusa sahibiz. * Uyuşturucu * Terör * Trafik * Asayiş Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, bu 4 maddeyi sıraladı. Yılmaz; “Kahramanmaraş, büyük bir şehir olmasına rağmen herkes birbirini tanıyor. Birisi bir söz söylediğinde, bir bakıyorsunuz tüm Kahramanmaraş duymuş. ‘Okul önlerinde çantacılar, öğrencilere uyuşturucu satıyor’ söylemleri de hep dedikodudan ibaret. Ekiplerimiz hem resmi hem de sivil olmak üzere; okul önlerinde gerekli tedbiri alıyorlar. Bugüne kadar iki öğrenci ile bu konu ile ilgili işlemlerimiz oldu. Bunun dışında kayda değer bir olay yaşamadık. Diğer illerle karşılaştırtıldığında, belki de uyuşturucunun en az kullanıldığı ilerden birisiyiz.” Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun raporuna göre, uyuşturucudan ölüm sayısı bir yılda iki katına çıkmış. En çok uyuşturucu kullanan, illerin başında ise; İstanbul, Ankara, Konya geliyor. Bunu takip eden iller ise Adana, Şanlıurfa, Antalya, Mersin, Osmaniye, Gaziantep ve Isparta oldu. Kahramanmaraş bu illerin arasında yok. Bu bilgiler, Emniyet Müdürü Yılmaz’ın verdiği bilgileri doğrular nitelikte. Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve asayiş sorunları minimuma inmişse, terör yoksa elbette bunda Emniyet Müdürlüğü’nün aldığı sıkı tedbirlerin payı oldukça büyük. Örneğin şehir girişlerinde yapılan kontroller caydırıcı rol oynamaktadır.
*** Türkiye’nin en az göç alan ili olmanın, bazı avantajları bulunmakta. Bunun başında belki de birçok ilde olmadığı kadar burada yaşamakta olan insanlarımız; polise askere ve tüm devletin kurumlarına saygı duyar. Örneğin; sıraya girer sırf vergisini ödemek için… Aile o şekilde öğretmiştir! Güvenlik güçlerinin namusunu, canını, malını ve devletini korumakta olduğunu bilir ve her türlü güvenceyi onda bulur. Aksi durumda hem ailesi hem de çevresi tarafından tepki görür.
*** Sessiz çoğunluk deyince genellikle insanlardaki korku mekanizması çalışmaya başlar. Sessiz çoğunluğun ne yapacağı belli olmaz, çabuk galeyana gelir. Buraya gelen devlet büyükleri, hassas olduğumuz bu noktayı iyi bilir ve ayrı bir önem verirler. Bunun başında Devlet ve Bayrak olmazsa olmazdır.
*** Bir şehit haberi geldiğinde ve şehidin cenazesi kaldırılırken bile halkın nasıl slogan attığına hep birlikte tanık oluyoruz. En küçük bir kıvılcım, bu sessiz çoğunluğu harekete geçiriyor... Bu şehirde 1920 yılında, kalede Fransız bayrağının dalgalanmasına fırsat vermeyen Sütçü İmam, ilk kursunu sıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Bu sebeple Kahramanmaraş, bu ülkenin düşman işgalinden kurutuluşuna öncülük etmiştir.